Lai mazuļa mati – stipri

Lai mazuļa mati – stipri

04. Apr 2012, 13:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazais nāk pasaulē, grūti pateikt, vai, izaugot lielam, viņam mati būs biezi un stipri, vai trausli un plāni – vienīgi varam minēt, uzlūkojot mammai un tētim vienam otru: kura matus bērniņš būs mantojis. Bet varbūt vecmāmiņas rudās lokas? :)  Neatkarīgi no tā, cik melniem un gariem, vai, gluži otrādi, gandrīz pliku galviņu, bērniņš dzimis, sasniedzot 2-4 gadu vecumu, mainījusies var būt gan krāsa, gan matu biezums un struktūra. Bet, ko darīt, ja mati ir lūstoši un kā uzveikt piena kreveli? Kā rūpēties par mazuļa matiem, lai tie būtu skaisti un stipri, stāsta bērnu friziere Anastasija Plice.


Trausli, lūstoši mati var liecināt kā par veselības problēmām, piemēram, alerģijām, un nepareizu uzturu – vitamīnu vai minerālvielu trūkumu, tā par nepareizu attieksmi pret tiem.

  • Mazgājot matus, obligāti jālieto bērnam piemērota kosmētika! Ja matiņi ir gari, lokaini, ļoti biezi, vai, gluži otrādi - trausli, jālieto matu balzams. Jāatceras, ka kosmētikas līdzekļi ir ļoti rūpīgi jāizskalo! Pretējā gadījumā var parādīties galvas ādas nieze, blaugznas, apsārtums, un kairinātā galvas āda var veicināt matu lūšanu, izkrišanu, tie aug trausli.

 

  • Gandrīz visiem mazuļiem zīdaiņa vecumā galvas matainajā daļā avotiņa apvidū ir tā saucamā piena krevele. Dažreiz tā saglabājas pat līdz 3-6 gadu vecumam. Krevele jātīra nost un jāseko līdzi, vai tā neatjaunojas. Iemesli, kādēļ krevele veidojas, parasti ir hormonālas svārstības, kas ietekmē tauku dziedzeru darbību, taču izteikta, bieza krevele, kas, neskatoties uz pareizu kopšanu, regulāri atjaunojas, var būt viens no simptomiem, kas liecina par alerģijām.

 

  • Kreveli nedrīkst mēģināt noņemt mehāniski – to nokasot. Mazuļa ādiņa kreveles rajonā jāieziež ar bērnu kopšanas eļļu. To var iemasēt un atstāt uz pāris stundām. Matus pēcāk vajag izķemmēt ar ķemmīti un kārtīgi izmazgāt ar šampūnu. Šādu procedūru var atkārtot pāris reižu nedēļā.

 

  • Lai mati būtu veselīgāki un spožāki, tos var paskalot ar kādu zāļu tējas (kumelīšu, sunīšu, ozolu mizu) novārījumu. Pēc mazgāšanas ar šampūnu matus izskalo ar tējiņu. Matu skaits un tips ir noteikts ģenētiski un to gan mainīt nav iespējams.

 

  • Pēc mazgāšanas vēlams ļaut matiņiem izžūt pašiem, nevis lietot fēnu. Fēna aukstais gaiss būs mazulim nepatīkams, taču karstais matus padara sausus un trauslus.

 

  • Ikdienā mati ir kārtīgi jāizķemmē, tas veicina asinsriti un caur to barības vielu piekļuvi matu saknēm.

 

  • Meiteņu matiem par labu nenāk metāla sprādzītes un šauras, cietas matu gumijas ar metāla detaļiņām – tās padara matus trauslākus un veicina to lūšanu. Arī uz nakti nevajag gulēt ar sapītam bizēm – labāk matus kārtīgi izķemmēt un nakts laikā ļaut tiem atpūsties!

 

  • Ikdienā bērniem nevajag aizrauties ar matu veidošanas līdzekļu, lokšķēru vai taisnojošo pannu lietošanu. Tas lai paliek brīžiem, kad jāpucējas nozīmīgiem svētkiem!

Inga Melberga, www.maminuklubs.lv

 

Bilžu un blogu konkurss “Meitenes un skaisti mati!”! Piedalies arī Tu! 

Balvai ir ilustratīva nozīme