Bērnam kustas zobs. Ko darīt?

Bērnam kustas zobs. Ko darīt?

23. Mar 2012, 14:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinām atbildēt uz jūsu jautājumiem par mazuļu zobiņiem! Atbild stomatologs Viktorija Artemenko.


Jautājums:

 

Manam dēlam ir 5 ar pusi gadi. No rīta, tīrot zobus kopā ar bērnu, es pievērsu uzmanību tam, ka viņam kustās apakšējais priekšējais zobs. It kā vienlaikus gan prieks, gan šausmas! Tas ir svarīgs un tajā pat laikā ļoti satraucošs notikums, kas mani pārsteidza nesagatavotu!


Jautājums – ko darīt tālāk ar kustīgo zobu, man nedod miera:


-gaidīt, kamēr zobs izkritīs pats, bet tas taču var bērnam radīt diskomforta sajūtu ēšanas un zobu tīrīšanas laikā, pie tam, bērnam būs interesanti to pačamdīt, bet rokas ne vienmēr var būt tīras;

 

- vest bērnu pie stomatologa un zobu izraut, bet kur un pie kāda speciālista un kā šim apmeklējumam sagatavot bērnu, lai tas nekļūtu par stresa iemeslu.

 

Atbild stomatologs Viktorija Artemenko:

 

Sākumā vajag nomierināties, un, ja zobiņš vēl nav izkritis, ir vērts bērnu parādīt bērnu stomatologam.

 

Es rakstīju rakstu par to, kā sagatavot bērnu pirmajai zobārsta vizītei.

 

Parasti, pirms izkrišanas piena zobiņi spraucas ārā un pēc tam sākas zoba saknes veidošanās process, apmēram gads ir vajadzīgs, lai piena zoba sakne pilnībā izveidotos, pēc tam zobs stāv bez izmaiņām apmēram gadu un ar bērna augšanas procesu vienlaikus notiek arī saknes atslāņošanās, piena zoba sakne atslāņojas, atbrīvojot vietu pastāvīgajam zobiņam, tāpēc, kad zobiņš sāk kustēties, tam pilnībā ir sakne jau uzsūkusies un viņš turas tikai u mīkstajiem audiem. Tieši tāpēc bērniem bieži vien tiek piesieta virvīte pie zoba, kas palīdz tikt no kustīgā zobiņa vaļā bez stresa. Bet tam visam ir vajadzīga arī iekšēja pārliecība.

 

 

Protams, mūsdienīgiem vecākiem vienmēr tiek ieteikts vērsties pie speciālista. Bērnu ārsts ieziedīs smaganu ar bērniem paredzētu ievārījumu, kas atsaldēs virsējo kārtu smaganai un kustīgā zobiņa atdalīšana tāds nieks vien būs, pie tam ārsts pārbaudīs arī pārējo zobiņu stāvokli un higiēnas līmeni mutē.

 

 

Pie tam, visdrīzāk Jūsu mazulim jau ir izspraucies pirmais īstais zobs, kas atrodas zem kustīgā zobiņa, un vecāki bieži nepamana tā parādīšanos, tikai, diemžēl, šie pirmie zobi arī pirmie bojājas, jo bērnībā par tiem ir ļoti rūpīgi jārūpējas.

 

 

Regulāri apmeklējiet ārstu!

 

Calgel zobu gels

Mazuļiem no 3 mēnešu vecuma

Ātri atbrīvo no sāpēm smaganās, piemīt viegli antiseptisks efekts.

 

Deva

Nelielu gela daudzumu ( apmēram 5-7 mm uzspiež uz tīra pirksta gala) iemasē mazuļa smaganās. Ja nepieciešams, želeju var lietot atkārtoti ne mazāk kā pēc 20 minūtēm, ne biežāk kā 6 reizes dienā.

 

Piesardzības pasākumi

Nepārsniedziet ieteikto dienas devu. Ja ir kādas blakusparādības vai pārdozēšana, pārstājiet lietot zobu gelu un konsultējieties ar savu ārstu.

 
 
Kontrindikācijas
 

Nelietot, ja ir bojātas vai asiņojošas smaganas. Nedrīkst lietot bērniem, kuriem ir alerģija pret lidokaīnu vai kādu citu no Calgel aktīvo vielu vai jebkuru no palīgvielām.

 

Blakusparādības
 

Parādoties jebkādām nevēlamām blakusparādībām, zāļu lietošana jāpārtrauc un jākonsultējas ar ārstu.

25. May 2011, 08:57

Manam dēlam nu jau ir 7 gadi un ir nomainījies pirmais augšējais priekšzobs,nu jau būs mēnesis rinķī,kad izkrita un jaunais zobs jau bija apakšā un nu jau būs drīz izaudzis,tagad kustās blakus zobs un dēls man tik teica,lai iedodot viņam ābolu,ēdīšot un otrs zobs izkritīs,jo pirmais izkrita kožoties ābolā 😀