Vāc parakstus, lai skolēnus atbrīvotu no mājas darbiem pirmdienās, pagarinot mācību gadu. Vai Tu parakstītos?

Vāc parakstus, lai skolēnus atbrīvotu no mājas darbiem pirmdienās, pagarinot mācību gadu. Vai Tu parakstītos?

25. Apr 2016, 10:53 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Portālā «Mana balss» ievietota iniciatīva, kurā ierosināts aizliegt skolēniem uzdot mājas darbus uz pirmdienu.

«Ar šo iniciatīvu ierosinu atcelt mājas darbu un jebkādu sagatavošanās darbu veikšanu uz pirmdienas dienu skolēniem no 1. līdz 12. klasei, jo uzskatu, ka brīvais laiks ir nepieciešams ne tikai skolniekiem, bet arī viņu vecākiem un pedagogiem. Pie esošās izglītības sistēmas tiek noslogoti kā skolnieki, tā arī viņu vecāki, kas bieži vien ir nesaskaņu cēlonis ģimenēs,» uzskata iniciatīvas pieteicēja Tatjana Litovska.

Iniciatīvas pieteicēja uzskata, ka, ņemot vērā bērnu pārmērīgo slodzi nedēļas garumā, būtu tikai pašsaprotami brīvdienas izmantot atslodzei, bet, uzdodot mājas darbus uz pirmdienu, «tiek pārkāptas bērnu tiesības». «Kā mēs, vecāki, bērnam pozicionējam: «Tavs darbiņš ir iet uz skolu, bet vecāku - uz darbu.» Tad kādēļ pieaugušie neņem savu darbu uz mājām savās brīvdienās, bet bērniem tas ir jādara?» pauž Litovska.

Kā katrai iniciatīvai, arī šajā gadījumā ir gan pozitīvās, gan negatīvās iezīmes. Piemēram, bērni brīvdienās varētu atpūsties, uzkrājot spēkus jaunai nedēļai,bet tai pat laikā daudzi ir nobažījušies par mācību gada pagarināšanas iespējamību.

Vai Tu parakstītu šādu iniciatīvu? Kāds ir Tavs viedoklis par mājas darbiem brīvdienās?

VAIRĀK PAR ŠO INICIATĪVU ŠEIT->>>

LNT pašreiz veido sižetu par plusiem un mīnusiem, kas saistīti ar šo iniciatīvu un iespējamo ieviešanu dzīvē. Ja vēlies padalīties savā viedoklī, gaidīsim ziņu! Sandija 29 395 519!

kerstyna kerstyna 25. Apr 2016, 22:49

Mans vecākais (15) ziņās šito noklausījās un teica - Sviests kaut kāds, mājasdarbi ir stulbi, bet vajadzīgi 😃

Ilvija82 Ilvija82 25. Apr 2016, 18:41 Ms.Tictac

Nu nezinu, man pietika laika visam - gan hobijiem, gan mājas darbiem, gan pulciņiem...es neuzskatu, ka man ir aprobežota domāšana, ja es atbalstu jēgpilnu mājas darbu esamību...

kerstyna kerstyna 25. Apr 2016, 16:03 lauvinja

👍

kerstyna kerstyna 25. Apr 2016, 16:02 Ms.Tictac

Mājasdarbi ir paredzēti apgūtā nostiprināšanai. Un pulciņi - ir jau bērni, kas paklausīgi velk visu , ko vecāki uzkrauj, lai tikai būtu labi un novērtēti viņu acīs. Priekš tam jau ir pieaugušais, kas novērtē - vai nav par daudz. Un reducējot papildus slodzes nekādi nav jāsāk ar skolas mājasdarbiem.

Ilvija82 Ilvija82 25. Apr 2016, 15:34 Ms.Tictac

Vai tiešām bērnam ir jāapmeklē tik daudz pulciņi vienlaicīgi? Kad es mācījos gāju basketbola pulciņā un viss, tad pildīju mājas darbus, visu paspèju....

lauvinja lauvinja 25. Apr 2016, 14:30 iegrave

Var tak visus mājas darbus nokopt piektdienas vakarā un iegūt divas brīvas dienas atpūtai 😉

lauvinja lauvinja 25. Apr 2016, 14:30

Neparakstīšos. Iniciatīva bez reāla izvērtējuma.

Jā, ir reizēm liela slodze bērniem darba dienās (interešu pulciņi un tā), bet tad vecāku rokās ir izvērtēt cik daudz un kā bērnu noslogot interešu pulciņos. Bez tam, no manis pašas personīgās pieredzes, un viena mana bērna pieredzes - jo vairāk jāizdara, jo vairāk paspēj. Iemācās mācīties "pa ceļam", starpbrīžos un sanāk laiks arī atpūsties.

Vecāki, mūsdienās, bieži ir aizmirsuši, ka viņu pienākums nav bērniem sēdēt klāt līdz pat vidusskolai, pildot mājas darbus. Pirmās klases ir domātas, lai iemācītu bērniem patstāvīgi mācīties un tikai nepieciešamības gadījumā iesaistīt vecākus. Līdz ar to mājas darbus var izpildīt uzreiz pēc stundām, negaidot mājās vecākus.

Jā, piekrītu, ka ne vienmēr mājasdarbi tiek salikti jēgpilni un piedomājot. Vairāk būtu nepieciešams izbalansēt mājas darbu apjomu starp priekšmetiem sākumskolā, jo tur brīžiem sakrīt kaudze ietilpīgu mājas darbu vienlaikus.

Tomēr tas kas man nešķiet īsti pieņemami, ir mājas darbi brīvlaikā, izņemot lasīšanu.

Neesmu rīdziniece , bet nedomāju, ka mans viedoklis ir tik unikāls, gan jau kāda sasniedzamāka mamma domā līdzīgi.

zacc zacc 25. Apr 2016, 12:54

Nē.
problēma varētu būt nepārdomātos mājasdarbos, to vērtēšanā (nu, ka par visādiem tur "projektiem" labās atzīmes saņem tie, kuriem tos uztaisa vecāki atbilstoši savai izpratnei, kādā līmenī tam "projektam" jābūt) un varbūt kopējā daudzumā, bet ne jau tajā, ka nedēļas nogalē jāvelta kāds laiciņš. Īstās problēmas šī konkrētā iniciatīva nekādi nerisina.
Var taču pildīt arī piektdienas vakarā. Jāmācās plānot savu laiku un organizēt aktivitātes.

Ilvija82 Ilvija82 25. Apr 2016, 12:54 antux11

Vai bērnam ir gan treniņš, gan mākslas skola, gan mūzikas skola???? Viss kopā?

25. Apr 2016, 12:48

manuprāt vajadzētu tieši darba dienā neuzdot mājas darbus (nejau visās dienās,kaut vai vienu vai divas),jo skolā jau visu dienu ir mācījies + vel treniņi,mākslas,mūzikas skola utt.
Brīvdienās vairāk laika mācīties.

Labdien! Neesmu rīdziniece! Un no kamerām baidos! 😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 25. Apr 2016, 12:02

Kerstyna, Ilvija, varbūt varam aicināt izteikties arī kameras priekšā? Ja esat rīdzinieces, filmēšanas komanda piebrauks klāt! Lūgums padot ziņu Sandija 29 395 519!

kerstyna kerstyna 25. Apr 2016, 11:46

Pff... NE- realizēt uz savu bērnu rēķina. Piedodiet.

kerstyna kerstyna 25. Apr 2016, 11:45

Protams, ka NEPARAKSTĪTOS. Kas tad būs nākamais? atceļam kontriķus, ieskaites , eksāmenus, jo tie taču arī nogurdina nabaga bērņuku?
Bet varbūt vecāki varētu beidzot iemācīties organizēt savu laiku un iemācīt to arī bērniem?
Un kurš ir noteicis, ka uz pirmdienu jāmācās svētdienā? Muļķīgs arguments. Mājasdarbi ir jāpilda dienā , kad tos uzdod, jo tikai tad tie saglabā savu jēgu - nostiprināt apgūto vielu.
Par projektiem - nu par tiem varat gausties zaļi paliktdami, man arī tie nepatīk, bet diemžēl tālākā izglītība un darbs ir projektu - projektu - projekti. Ofisa planktona pamatnodarbošanās ir projektu radīšana.
Varbūt vecāki varētu arī savas ambīcijas un nepiepildītos bērnības sapņus realizēt uz savu bērnu rēķina? Es te domāju nenotikušās modeles, dejotājas, zolistes u.c. , kas dzen savus bērnus kā naglas sienā.
Varbūt vajag paskatīties cik laika atvases pavada ar elektroniskajiem "draugiem"?
Man ir nesaprotama šīs personas ņemšanās ap tādu pašsaprotamu lietu kā mājasdarbi.

Ilvija82 Ilvija82 25. Apr 2016, 11:26

Labdien!
Es neparakstītos, jo uzskatu, ka ar mājas darbu pildīšanu bērns, galvenokārt, iemācās plānot savu laiku, iemācās atbildības sajūtu un cieņu gan pret savu darbu, gan to, ko dara skolotājs. Cits jautājums ir par to, cik noderīgi un vērtīgi ir skolotāju uzdotie mājas darbi?! Vai tie sniedz zināšanas, iemāca kādu prasmi vai ir tiek vienkārši uzdoti, jo tāda ir prasība!
Es kā mamma un skolotāja esmu par mājas darbu uzdošanu, ja tie ir atbilstīgi un interesanti, zināšanu un prasmju nostiprinoši!
Jauku dienu vēlot,
Ilvija.