Vai ļaut bērnam mieloties ar šokolādi?

Vai ļaut bērnam mieloties ar šokolādi?

28. Jan 2020, 12:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šokolāde… katrs bērns to būtu gatavs ēst vēl un vēl. Ēst šokolādi brokastīs, pusdienās un vakariņās. 

Neapšaubāmi, šokolādē ir daudz vērtīga - tā sniedz enerģiju, palīdz brīžos, kad nepieciešams koncentrēties mācībām -, taču jāievēro viens nosacījums – tā jāpatērē saprātīgos daudzumos. 

Vērtīgā šokolāde

Nav iemeslu liegt bērnam iespēju panašķoties ar šokolādi, taču svarīgākais, kas jāievēro – šokolādei jābūt kvalitatīvai un ar minimālu piedevu daudzumu. 

Šokolāde ir kālija un fosfora avots, kas ir svarīgs mazā cilvēka nervu sistēmas veidošanā. Vēl viena šokolādes priekšrocība ir arī augstais ātro ogļhidrātu – enerģijas avots, kam pateicoties ar pāris šokolādes gabaliņu palīdzību bērns varēs papildināt savas enerģijas rezerves. Tāpat arī šokolādē atrodami antioksidanti, kas stiprina imunitāti.  

Kāpēc šokolāde jāēd ar mēru?

Šokolāde apvieno daudz labu īpašību, taču, kā zini no sen labi zināma teiciena – kas par daudz, tas par skādi. Tāpēc arī mielojoties ar šo gardumu, centies ievērot saprātīgumu.

Ja bērns pārmērīgos daudzumos ēd šokolādi, pastāv alerģiju risks, un, kā norāda dietologi, šokolāde nav labākais risinājums desertam vai uzkodai. 

Vēl viena problēma, ar kuru var nākties saskarties, ja bērns pārmērīgos daudzumos patērē šokolādi, ir zobu problēmas. Bērnu zobu emalja ir daudz jutīgāka pret dažādiem kairinātājiem, tāpēc šokolādes un jebkuru citu saldumu patēriņam jābūt ierobežotam.

Neaizmirsti arī, ka šokolāde satur kofeīnu, tāpēc, ja vien nevēlies, lai gulētiešanas laiks ievilktos, jo bērns ieguvis otru dzīvību, centies vakarā izvairīties no šokolādes došanas bērnam.  

No kāda vecuma bērnam ļaut mieloties ar šokolādi?

Speciālistu uzskati šajā jautājumā ir krasi atšķirīgi – kamēr vieni uzskata, ka bērns savu pirmo šokolādes gabaliņu var nogaršot jau 3 gadu vecumā, citi uzskata, ka ar šokolādi bērns būtu jāiepazīstina ne agrāk kā 5 gadu vecumā. Tātad, viss atkarīgs no katra vecāka, kā arī bērna – vai bērnam nav kādu alerģisku pazīmju, veselības problēmu, kuru dēļ no šokolādes labāk būtu jāatturas.

Kādu šokolādi piedāvāt bērnam?

Izvēloties šokolādi, neatkarīgi no tā, vai ar to mielosies bērns vai arī tu pati, noteikti pievērs uzmanību tās sastāvam. Šokolādei, kuru ēdam, jābūt kvalitatīvai. Tas nozīmē, ja jācenšas izvairīties no šokolādes, kura uzlabota ar ķīmiskām krāsvielām, smaržvielām vai citām piedevām. 

Šokolādes sastāvā jābūt augstas kvalitātes kakao un pārējām sastāvdaļām, tāpēc šokolādes “līdziniekus”, kuru sastāvā redzi tādus vārdus kā “līdzvērtīgs”, “aizstājējs”, “izstrādājums”, labāk atstāj veikala plauktā. Tumšajai šokolādei jābūt ar spīdīgu virsmu, savukārt piena vai baltajai šokolādei – matētai. 

RED - kvalitatīva šokolāde, kas garšo visiem

Uztraucies, ka šokolāde nozīmē liekas kalorijas? Mieru, tikai mieru! Ar RED bauda vairs nerada vainas sajūtu, jo RED ir pirmā pasaulē šokolāde ar tik zemu kaloriju saturu. Tā ir unikāla, tapusi tepat Jelgavā un izpelnījusies atzinību ne tikai Latvijā, bet arī aiz mūsu valsts robežām.

RED šokolāde, kas radīta kā Francijas un Šveices labāko šokolatjē meistaru kopdarbs, ir ne tikai ar samazinātu kaloriju daudzumu, bet arī bez pievienota cukura. Tajā pašā laikā tā saglabā šokolādes lieliskās garšas īpašības! Šokolādes sastāvā ir tikai dabīgi saldinātāji, rūpīgi izvēlēts kakao un kakao sviests no Kotdivuāras, un augstākās kvalitātes piens no Vācijas. Unikālas un īpaši pielāgotas tehnoloģijas, kā arī mūsu speciālistu meistarība, ļauj RED šokolādei sasniegt ideālas garšas virsotnes. RED - neparasti garšīga šokolāde, kas maigi kūst mutē.

www.chocolette.com