Vai Jūsu mājā ir kreilītis?

Vai Jūsu mājā ir kreilītis?

04. Jan 2017, 00:00 nosiguldas nosiguldas

Es esmu klasisks kreilis. Manā skolas laikā nedrīkstēja rakstīt ar kreiso roku un tā iemesla dēļ ome man sita pa pirkstiem, kad zīmuli ņēmu kreisajā rokā. Mani vecākie bērni abi ir labroči, bet Katrīne kreilīte. Vai viņa ir savādāka, nē un nevaru piekrist raksta autorei ka dažādus uzdevumus kreilis pilda savādāk kā labrocis.

Visu rakstu var izlasīt šeit-

http://www.delfi.lv/calis/enciklopedija/kreilu-raksturojums-no-labrociem-atskiras-ne-tikai-ar-spitibu.d?id=48364775

Vidēji 10-15 procenti cilvēku šai pasaulē ir kreiļi. Kreilība ir ne tikai roku darbības īpatnība. Šoreiz palūkosim, kā mēdz raksturot kreiļus, vai patiešām viņi ar kaut ko, izņemot to, ka dominējošā ir kreisā roka, atšķiras no labročiem?
Visi pāra orgāni cilvēkam ir pakļauti asimetrijas funkcijām – kājas (motorās funkcijas), redze, dzirde, oža, garša. Cilvēka ķermenis veselumā ir ideāls. Pilnīgi simetriska labā ķermeņa daļa ir spoguļa atspulgs kreisajai. Arī cilvēka iekšējie orgāni ķermenī ir izkārtoti precīzi, īpaši muskulatūra un skelets.

Visi pāra orgāni (nieres, plaušas, olnīcas) funkcionāli ir simetriski un veic identiskas darbības. Tikai sirds un aknas izveido it kā līdzsvara šūpoles – sirds kreisajā pusē, aknas labajā pusē. Bet kā ar rokām? Rokas ir īpašas – tās ir pāris un tomēr darbojas katra citādi. Roku kustības pilnībā kontrolē centrālā nervu sistēma. Arī kājas, ausis un acis var izpaust kreilību.

Pirmajam apgalvojumam pilnībā nepiekrītu.

  • Raksturojot kreiļu un labroču atšķirības, var teikt, ka vienu un to pašu uzdevumu kreilis un labrocis atrisina atšķirīgi, bet iznākums ir pareizs.
Atkal jāsaka, ka nepiekrītu apgalvojumam. Ne man ne Katrīnei nav raksturīga šāda 'ipašība.
  • Kreiļi parasti ir kustīgi, pēc rakstura "vētraini". Šis trauksmainais raksturs nereti izraisa nevajadzīgas problēmas, stresus, pat psihisku nelīdzsvarotību.
Atkal apgalvojums, kam nevaru piekrist, kā man tā Katrīnei sagādā lielas problēmas sīkie darbi. Tos jāveic ar piespiešanos un es ar šādiem darbiem mācos pacietību un arī Katrīnei mācu to ka darbs ir obligāti paveicams līdz galam.
  • Kreiļi ļoti labi veic darbus, kuros vajadzīga liela precizitāte. Tādēļ kreiļu vidū ir daudz arhitektu, mākslinieku, skulptoru.
Katrīnei tas ir izteikti arī es bērnībā biju bailīga un nepārliecināta par sevi.
  • Bērniem - kreiļiem baiļu sindroms ir sastopams 5-7 reizes biežāk nekā labročiem.

Pēc pārbaudēs (ar testu un izmēģinājumu) iegūtajiem rezultātiem ir secināts, ka izteiktajiem kreiļiem ir vērojamas dažas anatomiskas īpatnības, proti:

  • kreisās rokas plauksta ir nedaudz lielāka par labo;
  • nagi nedaudz platāki ir kreisajai rokai;
  • mīmikas muskulatūra labāk izteikta kreisajā pusē; pieaugušam kreilim vēnas kreisajā rokā ir spēcīgāk attīstītas;
  • šķielēšana sastopama 34 procentiem bērnu- kreiļu;
  • runas traucējumi – aptuveni diviem bērnu - kreiļu.

Ir jāņem vērā arī bērnu-kreiļu telpiskās uztveres īpatnības, kas izpaužas un bieži vien atklājas tikai skolā, mācību procesa laikā. Tās ir:

  • jēdzienu "pa labi", "pa kreisi" neizpratne vai nepilnīga izpratne;
  • nespēja veikli sevi organizēt darbam
  • lēns darba temps.
  • Telpiskās uztveres īpatnības līdzīgi atklājas arī dažādu mācību priekšmetu apguvē.

Arī fiziskais raksturojums man liekas pat ļoti apsurds. To ka bērns ir kreilis redz jau 3. gadu vecumā. Bērns raksta, zīmē, ēd ar kreiso roku. Nekad ne es, ne Katrīne nav jaukusi kreiso un labo pusi un arī runas traucējumi nav bijuši.  Ar to, ka es mācijos visus darbus darīt ar abām rokām, esmu tikai ieguvēja, jo varu pildīt dazādus darbus ar abām rokām. Tāpat Katrīne pilda mājas darbus ātri, ja protams neuznāk slinkums. 

Grūti teikt pēc kādiem kreiļiem ir veikts pētījums. Vai Jūsu mājā ir kreilis un viņam raksturīgas ir aprakstītās pazīmes....