Utis-tā ir realitāte!

Utis-tā ir realitāte!

31. Aug 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Brīvlaikā daļa vecāku savus mazos plāno sūtīt uz vasaras nometnēm vai atpūtā uz laukiem, vēl citi dosies sporta izbraukumos. Jauki! Tomēr pastāv viena aktuāla problēma, ar ko daudzi vecāki sastopas, sagaidot savu bērnu mājās. Tās ir utis! Kādu profilaksi ievērot un kā utis apkarot, stāsta Māmiņu Kluba eksperte, pediatre Irēna Putniņa.

Profilakse

„Uzreiz jāsaka, neesmu dzirdējusi par kādiem pret utu līdzekļiem! Tomēr ir viena sena profilaktiska metode meitenēm ar gariem matiem. Tātad, mans ieteikums ir pavisam vienkāršs: ja meitenei ir gari mati, dodoties publiskās vietās, tos vajadzētu sapīt bizē, saņemt zirgastē, vai kā citādi savākt. Tas tādēļ, ka izlaistos matos utīm iekļūt ir daudz vieglāk,” skaidro pediatre.

Vēl ārste uzsver, ka utis arī mūsdienās ir dzīves realitāte un ar tām pa reizei sastopas ikviens bērns. Protams, lielai daļai vecāku tas pirmajā brīdī ir kultūršoks, tomēr jo ātrāk utis tiks pamanītas, jo efektīgāka būs cīņa ar tām.

Kam jāpievērš uzmanība?

Tiklīdz bērns atgriezies no nometnes vai citas vietas, kurp viņš uzturējies ilgāku laiku, noteikti vajadzētu pārbaudīt viņa galvu un matus.

Vēl uzmanība būtu jāpievērš tam, ja bērns pēkšņi un bieži sāk galvu kasīt. „Ja tā notiek, tad uzreiz vajag apskatīties, kas tam ir par iemeslu. Jo vienreiz jau pakasās jebkurš, bet, ja bērns, kurš atgriezies no nometnes, kasās nepārtraukti, tad tomēr vajadzētu noskaidrot, kas tam ir par iemeslu,” iesaka pediatre Irēna Putniņa.

Kā no utīm atbrīvoties?

Ja reiz bērna galvā tiešām esi atradusi utis, lai no tām atbrīvotos izmanto kādu no aptiekās iegādājamiem ķīmiskajiem savienojumiem, kas paredzēti tieši šim nolūkam!

„Vecie līdzekļi nogalināji gan dzīvos subjektus, gan gnīdas, tomēr pēc tam tās no matiem vēl bija jāizlasa. Lietojot jaunos līdzekļus, kas šobrīd nopērkami aptiekās, pēc tam gnīdas no matiem iespējams izķemmēt,” atklāj ārste.

Tomēr, lai būtu droša par dažādu ražotāju piedāvātās produkcijas lietošanas veidu un efektivitāti, par to vislabāk apjautāties farmaceitam, vai arī rūpīgi izlasīt konkrētā līdzekļa lietošanas instrukciju!

Māmiņu Klubs

Kāda ir tava pieredze cīņā ar utīm?

Hedrin® ONCE - Izsmidzināms gels

Hedrin® ONCE izsmidzināmais gels ir šķidrs gels viegli izsmidzināmā veidā.

Ērti lietojamais izsmidzinātājs noklāj galvu un matus ar šķidro gelu arī grūtāk pieejamās vietās. Hedrin® ONCE izsmidzināmais gels efektīvi  iznīcina galvas utis un gnīdas.

Tas darbojas fizikālā veidā, utis pārklājot un nosmacējot. Satur PenetrolTM, kas veicina gela iesūkšanos oliņās, lai tās efektīvāk iznīcinātu. Gelu var lietot cik bieži vien nepieciešams, jo neveidojas utu rezistence pret preparātu.  

Kā lietot Hedrin® ONCE?

  • Apklājiet plecus ar dvieli.
  • SAKRATIET PUDELI PIRMS KATRAS LIETOŠANAS REIZES.
  • SAUSUS matus vienmērīgi pārklājiet ar pietiekamu gela daudzumu no 10 cm attāluma, pārliecinieties, ka galvas āda un mati ir pilnībā pārklāti un PIESĀTINĀTI.
  • Parūpējieties, lai gels netiktu uzsmidzināts acīm vai sejai un ieelpots.
  • Ar pirkstiem vai piemērotu ķemmi iestrādājiet gelu matos, lai tie būtu vienmērīgi noklāti no matu saknēm līdz galiem.
  • Nogaidiet vismaz 15 minūtes (vai ilgāk, ja tā ērtāk).
  • Uzklājiet šampūnu tieši uz apstrādātajiem matiem, tos nesamitrinot, rūpīgi izmazgājiet un izskalojiet ar ūdeni. Atkārtojiet to vēlreiz, tad uzklājiet kondicionieri, izskalojiet un izžāvējiet matus. Hedrin® ONCE izsmidzināmais gels satur pretputu sastāvdaļas, tādēļ šampūns neputosies. Ja nepieciešams, atkārtojiet visu procedūru un atcerieties, ka šampūns jāklāj uz sausiem matiem.  

 

Hedrin®- Šķidrais gels galvas utu un gnīdu iznīcināšanai

Paredzēts pieaugušajiem un bērniem no 6 mēnešu vecuma.
Hedrin® šķīdums satur 4% dimetikona.
Dimetikons nav ķīmiska inde, tas darbojas fizikālā veidā, utis pārklājot un nosmacējot. 
Pārējās sastāvdaļas ir ciklometikons 5. Ciklometikons 5 ir nesējviela, kas pēc uzklāšanas iztvaiko, tādējādi aiz sevis atstājot tikai dimetikonu, kas iznīcina utis.

Kā lietot Hedrin®?

  • Ar pietiekami lielu šķīduma daudzumu apstrādājiet SAUSUS matus tā, lai pilnībā būtu noklāti mati un galvas āda.
  • Ar pirkstiem vai parastu ķemmi vienmērīgi iestrādājiet šķīdumu matos virzienā no saknēm līdz pat galiem.
  • Pēc uzklāšanas vienu stundu atstājiet matus apstrādātus ar šķīdumu
  • Izmazgājiet matus ar parastu šampūnu, pamatīgi izskalojiet ar ūdeni un izžāvējiet.
  • Svarīgi ar Hedrin® šķīdumu matus vēlreiz apstrādāt pēc septiņām dienām, lai iznīcinātu arī tās utis, kas, iespējams, ir izšķīlušās pēc pirmās apstrādes. Ja to neizdara, invāzija var atsākties.