Urāaa! Brīvlaiks ir sācies!

Urāaa! Brīvlaiks ir sācies!

06. Jun 2015, 09:06 lauvinja lauvinja

Gluži kā tajā anekdotē, kas klīda pa neta dzīlēm, ka 31.maijā vislaimīgākā no visas ģimenes ir mamma, kura pa māju lēkā aiz prieka uz vienas kājas, jo skolas gads ir beidzies – tā es arī savā ziņā jūtos! Izrādījās, ka pirmā klase ar katru bērnu izvēršas gluži atšķirīga un šoreiz patiesi jūtos piekususi no menidžēšanas un mājas darbu kontrolēšanas.

Kopumā gan mācību gads pirmklasniekam ir beidzies labi, lai gan, protams, varēja vēl labāk. Lielākās problēmas šķiet radīja bērna nepatstāvība un brieduma trūkums. Un te nu jāpiekrīt gudrajiem prātiem, ka lasīt, rakstīt un rēķināt prasmes uzsākot skolas gaitas ir svarīgas, bet savā ziņā otršķirīgas. Svarīgāk ir bērnam būt gatavam patstāvīgākai dzīvei. Bet nekas, es ceru uz to, ka nākamgad jau ies vieglāk.

Pavisam drīz, tuvojoties nākamajam skolas mācību gadam, atkal gudri tiks rakstīts, ka skolas somas svars mazajiem ar visām mantām, saskaņā ar noteikumiem un ieteicamo nedrīkst pārsniegt 3,5 kg. Reāli dzīvē nekas nav mainījies jau gadiem! Gudri muldēt māk visi, bet līdz ieviešanai vēl tālu.

Pirmklasnieki daudzviet staipa gan grāmatas gan visus citus piederumus. Brīžiem par mācību procesa nekoordinēšanu varu vien nobrīnīties – sporta stunda vienā dienā ar mājturību, mazais skolnieks kā bruņrupucis velk sev līdzi piebāztu somu, jo mācību grāmatas, visādi papīri, plastilīns un sporta tērps ir vajadzīgs. Nesaprotiet nepareizi – man nav nekas pret sporta stundām, vai radošuma izpausmēm citās stundās, bet vai kāds ir parēķinājis cik tam mazam ķiparam reāli ir jāstiepj?

Lai neaizmirstos lasītprasmes ir iedots vasarai obligātās literatūras saraksts. Man gan gribētos elastīgāku pieeju, jo nudien nesaprotu kāpēc nevar izlasīt noteiktu dzejoļu skaitu no lielās dzejoļu grāmatas, bet tā vietā obligāti vajag dzejoļu krājumu, bet tie ir sīkumi. Gribētos arī mazliet vairāk precizitātes, jo pie ieraksta “Raiņa Zelta sietiņš” es varu vien nojaust, ka tas nav domāts konkrēts dzejolis, bet gan dzejoļu krājums. Savējo jau pieliku pie lasīšanas, lai vasaras beigās nav jāsarauj caur puņķiem un asarām.

Un vēl – brīvlaiks kaut kā ir jāaizpilda, mazajam skolēnam tiks gan dienas nometne, gan dzīvošanās laukos, gan laika pavadīšana kopā ar vecākiem. Par diennakts nometni vēl domāju, man kaut kā šķiet, ka mazais skolnieks vēl tai nav gatavs, bet nāks laiks nāks padoms.

Kā skolas gadu  pabeidza Jūsu skolnieki? Ko Jūsu mazie skolnieki darīs vasarā? Kādi plāni?