Skolas formas - PAR vai PRET?

Skolas formas - PAR vai PRET?

07. Aug 2019, 11:00 SkolēnaMamma SkolēnaMamma

Man gribas saķert galvu brīdī, kad ieskatos kalendārā! Līdz 1.septembrim palicis mazāk nekā mēnesis. Mazāk nekā mēnesis līdz brīdim, kad es būšu nevis bērndārznieka, bet nu jau skolēna mamma.

Esmu rīkojusies gudri, sākot pirkt visu skolai nepieciešamo savlaicīgi. Tiesa, rakstāmgalda mums vēl nav, tāpat kā telefona, par kuru rakstīju iepriekšējā blogā. Toties ir nopirkti visi rakstāmpiederumi, skolas soma un sagādāts arī apģērbs.

Tieši par apģērbu skolai gribēju parunāt savā šodienas blogā. Kā ir jūsu skolā vai skolā, uz kuru plāno pēc gada vai diviem sūtīt savu bērnu?

Tagad modē ir skolās ieviest formas. Tāds kā koks ar diviem galiem.

Visbiežāk kā argumentu tam, kāpēc ir forši, ja ir skolas formas, dzirdu to, ka tad visi bērni ir vienādi un pēc apģērba nav iespējams noteikt, kurš ir labāk situēts, bet kurš - mazāk. Vai tā patiešām ir, es atļaušos oponēt, jo vēl taču nāk klāt smalkā mugursoma, viszīmolīgākie apavi utt. Bet tas, iespējams, ir otršķirīgi un varbūt tikai man šķiet, ka šīm lietām ir nozīme. Par to pārliecināšos septembrī.

Vēl viens iemesls, kāpēc ir forši, ja ir formas, - nav speciāli jāskraida pa veikaliem un jādomā, ko nu bērnam ģērbt mugurā. Skan jau patiešām izcili, ja nu vien skolas formas būtu tik izcilas kvalitātes. Nezinu, kā ir jūsu skolā, bet es neteiktu, ka forma, kas ir manam topošajam pirmklasniekam, ir augstākās klases. Vestītes no tik spīdīgas sintētikas, ka es ar bailēm gaidu to mirkli, kad man tās būs jāmazgā - cik ātri tās savelsies, cik ātri kļūs stīvas un nepatīkamas? Mazgāšanas līdzekļi mazgāšanai ar rokām jau sagādāti, bet šo momentu gaidu ar lielām šaubām. Cik dzirdēts no skolas vecākiem, viņi jau vairākus gadus pēc kārtas ir cīnījušies ar skolas vadību, lai tā pieņemtu lēmumu par skolas formas ražotāja nomaiņu, izvēloties labāku un kvalitatīvāku, bet visas sarunas esot bijušas bez rezultātiem. Dīvaini, ne? Tā vien sāku domāt, ka par labu kādam konkrētam ražotājam ir sarunāts, jo skolas vadībai no tā atlec kāda kapeiciņa. Viss ir iespējams, ne? Pierādīt gan neko nevaru, jo aiz rokas nevienu neesmu pieķērusi.

Nezinu, kāpēc, bet kaut kā esmu dzirdējusi mītu, ka skolas formas nopirkt ir lētāk nekā staigāt pa veikaliem un nopirkt parastajos apģērbu veikalos bērnam drēbes. NEPATIESĪBA! Domāju, ka tad, ja būtu nopirkusi tagad, atlaižu laikā, dēlam veikalā krekliņu un kādas bikses, būtu samaksājusi daudz, daudz mazāk, nekā izdevu, pasūtot skolas formu. Dēla gadījumā skolas forma izmaksāja 110 eiro, un pie šīs naudas vēl jāpieskaita tumšas džinsu bikses, kurām jāpapildina skolas formas krekliņš un veste. Lēti? Nebūt! Cik dzirdēts, ir mammas, kuras nepērk saviem bērniem krekliņus no formu piegādātājiem, bet skraidra pa veikaliem, cenšoties atrast citus variantus tādā pašā tonī. Te atkal koks ar diviem galiem. Jā,  viņām noteikti izdodas atrast krekliņu lētāk, bet tajā pašā laikā tiek pavadīts tik daudz laika, skraidot pa visiem iespējamajiem veikaliem, lai tikai atrastu pareizā toņa un pareizē fasona krekliņu. Savādāk, protams, būtu, ne skolai nebūtu noteiktumu par formu un katras varētu ģērbt krekliņu, kāds nu kuram tīk.

Līdz skolai vēl nedaudz jāpagaida un tad arī redzēsim, cik labi "turēs" mūsu zelta vērtībā esošā skolas forma. Var jau būt, ka viss būs patiešām izcili un skaisti, bet varbūt jau pēc pirmās mazgāšanas reizes "smalkā" veste izskatīsies pēc grīdas lupatas 27 eiro vērtībā. Jā, tieši tik daudz maksā viena necila ne augstākās kvalitātes materiāla vestīte, kas ietilpst skolas formā.

Vai tavam bērnam arī skolā ir forma? Cik tā tev izmaksāja un vai cena atbilst kvalitātei?

lauvinja lauvinja 07. Aug 2019, 11:47

Sākumskolā bija skolas forma. Vecāku spiedienu rezultātā tika panākts, ka obligātais elements bija veste ikdienā, svētkos puikām minimums tumšas bikses, balts krekls, un skolas formas šlipse. Meitenēm vajadzēja vai nu sarafānu vai svārkus no fomas. + protams, amblēmas. Tāpat vecāki panāca, lai nomaina piegādātāju formai, jo pirmos gadus bija totāls sviests ar iegādi - pasūtīt vajag līdz maija beigām ar priekšapmaksu, pa vasaru bērns vēl stiepjas nezināmā garumā, pasūtījumiem bija jābūt gataviem augusta sākumā, bet reāli daudzi vēl uz 1.septembri tos nebija dabūjuši - kaut kad būs, gaidiet. Ar jauno piegādātāju bija labāk un vestes kvalitatīvākās, bet ne kvalitatīvas.

Pirmās vestes bija murgs, jo sabumbuļojās pēc pirmajām divām nedēļām, Pēdējās jau bija puslīdz ciešamas.

Man pašai nav saprotama izvēle - adītas vestes, jo man pašai dziļi riebjas, kopš bērnības, adītas vestes, puiks reti kad vilka jakas, vai džemperus vai vesti uz skolu, jo rudenī un pavasarī saule sasildīja telpas, ziemā apkure - telpas reāli siltas, bērnam karsts, veste mētājās somā - regulāri kašķi ar skolas vadību par šo faktu.

Par to, ka ar formu visi izskatās vienādi ir nepamatots viedoklis. Realitātē tas izskatās tā - ir bērni, īpaši meitenes, kurām ir divu veidu svārciņi un trīs veidu sarafniņi, vestīte, jaciņa un ko nu tur vēl var nopirkt un ir meitenes, kurām ir viena veste un vieni svārki - sākumā pāri celim, lai ilgak der, pēc tam knapi pāri pēcpusei, jo vēl taču der un jaunu pirkt ir dārgi.

No vienas puses es saprotu skolu, kura mēģina cīnīties ar neatbilstošu ģērbšanās kultūru skolā, no otras puses, šo es neredzu kā risinājumu. Šajā ziņā Anglijas sistēma ir krietni pievilcīgāka, un skolas apģērbu tur var iegādāties pa sakarīgām naudām, nav jālej gaužas asaras par saskādētām buktbiksēm. Vēl varētu būt risinājums, ja skolas formas LV kļūtu pieejamākas un nemaksātu mega naudu, bet es īsti neredzu kā, jo tagad katrs ir izvēlējies savas krāsas un modeļus, nevienam nav īsti izdevīgi ražot maz un lēti.

Bet visādi citādi, tiešām jūtos atvieglota, gan par to, ka piepresējām skoli neieviest skolas formas pamatskolā, bet attsāt tikai sākumskolniekiem. Gan to, ka bērns vairs neiet sākumskolā un man vairs nav jākaro ar skolotājiem par to, ka karstās telpās vesti vilkt ir nevajadzīgi.