Pētījums: Ātrās uzkodas bērniem un pusaudžiem var palielināt astmas un alerģiju risku

Pētījums: Ātrās uzkodas bērniem un pusaudžiem var palielināt astmas un alerģiju risku

15. Jan 2013, 10:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniem, kas ikdienā pārtiek no ātrajām uzkodām, ir daudz lielākas iespējas saslimt ar smagu astmu vai iemantot alerģijas nekā tiem viņu vienaudžiem, kuri uzturā biežāk lieto augļus, liecina plašs starptautisks pētījums, kas aptver gandrīz pusmiljonu pusaudžu trīspadsmit četrpadsmit gadu vecumā un bērnu sešu septiņu gadu vecumā.

Atbildes par bērniem snieguši vecāki vai aizbildņi. Pētījums veikts plašākas ilgtermiņa programmas ietvaros, kuras gaitā jau kopš 1991.gada tiek pētīta astmas un alerģiju izplatība bērnu vidū.

Aptaujas anketā vaicāts par šo bērnu un pusaudžu ēšanas paradumiem, kā arī par to, vai pēdējā gada laikā viņiem nav bijusi vērojama svelpjoša elpa, ekzēma vai aizkritis, kņudošs deguns, kas nav bijis saistīts ar saaukstēšanos vai gripu.

Pētnieki atsijājuši nost citus faktorus, kas varētu ietekmēt rezultātus. Šai gadījumā nav ņemts vērā, piemēram, ķermeņa masas indekss, sēdošs dzīvesveids, kā arī tas, vai māte grūtniecības laikā smēķējusi, pievēršoties vienīgi ēšanas paradumiem.

Atklājies, ka ātrās uzkodas ir vienīgais uztura veids, kam varētu būt nepārprotama saistība ar astmas smaguma pakāpi, - lietojot šādu pārtiku trīs vai vairāk reizes nedēļā, pusaudžiem nopietnas astmas risks pieaug par 39% un bērniem - par 27%. Vērojama arī lielāka saistība ar ekzēmu un nopietnu iesnu risku.

Savukārt trīs vai vairāk porcijas augļu nedēļā samazina simptomu nopietnību par 11-14%.

Kā atzīmēts pētījumā, kas publicēts Britu Medicīnas asociācijas žurnālā "Thorax", pierādīt saistību gan vēl nenozīmē pierādīt cēloņsakarību, bet nav šaubu, ka šai jautājumā nepieciešami tālāki pētījumi.

"Ja šī saistība tiešām norāda uz cēloni, tad mūsu pētījumam ir svarīga nozīme sabiedrības veselības jomā, ņemot vērā aizvien straujāko ātrās ēdināšanas izplatību pasaulē," norāda autori.

LETA 
AFP
lauvinja lauvinja 15. Jan 2013, 10:35

Ko tur ko pētīt - tāpat skaidrs E.... un E .... un E ...E dažādās kombinācijās + mākslīgie saldinātāji + cukurs neko labu nevienam nedod!