Personīgā pieredze: Skolā no sešu gadu vecuma

Personīgā pieredze: Skolā no sešu gadu vecuma

28. Sep 2016, 12:48 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Tagad, kad sabiedrībā valda dažādi uzskati par to, kādam vajadzētu būt vecumam uzsākot skolas gaitas, es paanalizēju situāciju savā ģimenē. Mums ģimenē gan es, gan mani brāļi skolā uzsāka iet no 6 gadu vecuma, man seši gadi palika nepilnu mēnesi pirms skolas gaitu uzsākšanas. Biju satraukusies, neziņā, kā būs, taču šis sautraukums un neziņa būs jebkuram bērnam jebkurā vecumā. Viņš tiek iebīdīs jaunā vidē, ir jauni draugi, jauni noteikumi, jauns režīms. Citam šie pārdzīvojumi ir mazāk novērojami, citam tie ir izteiktāki. Noteikt, kad tas būs, vai piecu, sešu, vai septiņu gadu vecumā, ir visai grūti. Ir grūti noteikt vidējo aritmētisko starp tik daudz bērniem, jo katrs viņš ir savādāks.

Ja prioritāti izvirza bērna gatavību skolai, tas ir cits, bet, ja prioritāti izvirza - ātrāk bērnus ievirzīt darba tirgū, lai par tiem ir mazāk jāmaksā valstij, tad jau nu runa ir par ko citu. Lai tie "gudrie" papēta un apskatās, cik mūsdienās daudz 18-20gadīgu jauniešu reāli strādā un, kur viņi strādā. Nolemjot skolu uzsākt no 6 gadu vecuma problēma netiks atrisināta šajā virzienā. Redzu pēc saviem bērniem, viens skolā aizgāja ar 7 pilniem gadiem, jo viņš 7 gadu dzimšanas dienu svinēja augustā, bet otrs - meita, skolā uzsāka iet ar 6 gadiem, jo viņai gadi mainās novembrī. Dēls jau 7 gadu vecumā nebija īsti gatavs iet skolā un grūti mums gāja ar iejušanos jaunā vidē, taču meita arī 6 gados ātri adaptējās, ir ļoti gudra un viss viņai padodas viegli, pie gramatām mums nav jāsēž stundām ilgi, dzejoļus iemācās dažās minūtēs, pietiek, ja tos izlasa vairākas reizes un atkārto. Es uzskatu, ka 6-7 gadi ir vēlamais vecums bērnam uzsākt skolas gaitas, taču to, no sešiem, vai septiņiem gadiem darīt, vajadzētu izlemt vecākiem. Mūsdienās jau bērnudārzs pamatīgi bērnu sagatavo skolai, viņi iemācās burtus, iemācās lasīt, reķināt, dara visu to, ko mēs pirms 27 gadiem darījām pirmajā klasē skolā. 

Kādēļ ārzemēs bērniem skola sākas no 3 gadu vecuma? Viņiem bērnudārzi tiek dēvēti par skolām, kurās viņi mācās ikdienišķas lietas - gatavot ēst, iet pārgājienos, veidot eksperimentus, caur to apgūstot dzīvei nepieciešamo, caur spēlēm iemācīties noderīgas, ikdienišķas un praktiskas lietas. Gatavojot ēst, skaitot kartupeļus, iemācās reķināt utt. Varbūt ir jāpārskata izglītības sistēma, jāizvērtē, kas ir jāapgūst bērnudārzā un, kas ir apgūstams skolā, bet šo 6-7gadu slieksni atstājot brīvu izvēli vecākiem. Manuprāt, vairāk ir jādomā par sadzīvei un ikdienai noderīgām lietām, apmācībām, lai bērni prastu šīs zināšanas pielietot praktiski. Ne vienu vien reizi ir dzirdētas anekdotes, vai smieklīgi izteicieni par Pitagora teorēmām, par kvadrātsaknēm, progresijām utt. Kur mēs to ikdienā dzīvē pielietojam, es, piemēram, pēc vidusskolas to izmantojusi neesmu, bet man vēl tas varētu noderēt, jo dēlam un abām meitām būs jāpalīdz mājasdarbos :)

Mammas, ko Jūs par to sakāt?