Noķer vasaru aiz astes Rīgas Zoodārzā!

Noķer vasaru aiz astes Rīgas Zoodārzā!

27. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sākoties astronomiskajam rudenim, arī zoodārza dzīvnieku saime palēnām gatavojas vēsajam gada posmam. Milimetru pa milimetram aug kamieļu ziemas kažociņi, meža ziemeļbrieži atvadās no ragu pūkām un apkakles pekaru ēdienkartei pievienojas lielā rudens oga – ķirbis. Tomēr vēl pāris nedēļas Rīgas Zoodārza teju 400 sugu plašā kolekcija aplūkojama pilnā tās kuplumā! Noķer vasaru aiz astes un paspēj apmeklēt tos zoodārza iemītniekus, kuri drīz dosies uz ziemas mītnēm, kur tie apmeklētājiem nebūs redzami.

Kapibaras ir siltummīles – ziemu tās pavada apsildāmās telpās, kuras apmeklētājiem nav redzamas. Tās savvaļā var sastapt Dienvidamerikā un Centrālamerikā – no Panamas uz dienvidiem līdz Andu austrumu nogāzēm. Kamēr vien vidējā gaisa temperatūra būs piemērota pastaigām āra aplokā, zoodārza viesi aicināti vērot vislielāko mūsdienu grauzēju! Kapibaru uzturā ir zari un zāle, un ik dienu katra kapibara apēd līdz pat trīs ar pusi kilogramiem zāles.

Laiks apciemot un apskatīt tuvāk Latvijā mītošos abiniekus un rāpuļus! Rūpējoties par dabīgā gada cikla saglabāšanu, arī Rīgas Zoodārzā mītošās Latvijas vardes, krupji, čūskas, tritoni un purva bruņurupuči drīz dosies ziemas guļā. Zoodārza speciālisti Latvijas rāpuļus un abiniekus rūpīgi sagatavo hibernācijai, tos ieziemojot. Kontrolējot temperatūru, dzīvniekiem tiek radīti apstākļi, kuros palēninās to vielmaiņa un tiek aktivizēts enerģijas taupīšanas režīms.

Šī gada siltajā sezonā pitoni zoodārza viesiem ir aplūkojami ārā. Paspēj noķert mirkli, pirms tie dodas uz terārijiem iekštelpās!

Savukārt ģimenes dinamiku un mazuļu rotaļas var novērot gan lūšu, gan vikunju, gan ziemeļbriežu mītnēs. Vēro, kā laiku pavada nepilnus četrus mēnešus jaunie lūšu mazuļi Rūdis un Rasa – ja būsi rāms un kluss, iespējams, tieši Tu spēsi kādam no mazuļiem ieskatīties acīs! Savukārt trīs mēnešus jauno vikunju mazuli Konkistadoru var novērot ne tikai baudot sienu un nogaršojot zarus, bet arī izstaipot kājas skrējienā pa mītni. Turpat blakus, meža ziemeļbriežu mītnē, redzama 13. jūnijā dzimusī Meia. Meia ir zinātkāra, varbūt tev izdosies noķert mazules interesi un apskatīt viņu pavisam tuvu?

Nāc ciemos un apskati arī citus dzīvniekus! Padari pastaigu Rīgas Zooloģiskajā dārzā vēl aizraujošāku – mini mīklas un noskaidro, kurš apraksts ir piemērots konkrētajam zoodārza iemītniekam!