Mēs PAR brokastīm katru rītu

Mēs PAR brokastīm katru rītu

17. Oct 2016, 17:26 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Daudzi ārsti runā par to, cik ļoti svarīga ēdienreize ir brokastis, taču ir arī tādi, kuri uzskata, ka, ja nevēlies, nevajadzētu sev piespiest ēst tikai tādēļ, ka tā vajag.

Mēs aktīvajā skolas laikā mostamies ļoti agri, tādēļ būtu tikai loģiski, ja tādā agrumā organisms vēl brokastis neprasa, bet kā ir pareizāk - ēst tad, kad gribās, vai tad, kad vajag? Šo jautājumu es uzdevu medicīnas zinātņu doktorei un homeopātei, Latvijas Homeopātu asociācijas viceprezidentei - Inesei Jokstai.

Vislabāk bērnus esot pieradināt pie brokastu ēšanas, lai viņš pamostas 15 minūtes ātrāk, bet kārtīgi paēd. Jo pretējā gadījumā, kas notiek, ne jau mamma visu laiku ir blakus un var pagatavot brokastis tad, kad bērnam organisms tās "pajautā". Piemēram, bērns no mājām iziet ar tukšu vēderu, nepaēdis, bet skolā viņam sāk gribēties ēst, viņam parādās milzīga apetīte un, ko viņš dara? Nopērk čipšus, bulciņas, šokolādītes, padzeras "kolu". Tādā veidā nosit apetīti. Šajos čipšos, cepumos, bulciņās ir tukšās kalorijas, kuras nedod nekādu labu. Liela uzmanība būtu jāpievērš arī tam, ka mazi bērni uzturā izmanto ļoti daudz cukuru, kas var novest pie cukura diabēta. Tādēļ būtu svarīgi, lai bērns pabrokastotu mājās. Vislabāk, ja brokastīs ir putras, pilngraudu putras. Mūsdienās ir pieejamas arī ātri vārāmās pārslas, taču tās nav bagātīgas ar nepieciešamajām uzturvielām, tādēļ vislabāk ir vārīt pilngraudu pārslas. Var arī kādu dienu pagatavot omleti, vai apēst rupjmaizi ar biezpienu. Bet ne visiem bērniem šī rupjmaize varētu garšot. 

Man šķita ļoti noderīgi tas, kā šo brokastu svarīgumu izskaidroja Inese Joksta ar piemēriem no dzīves. Piemēram, šādi atbildot uz jautājumu, kādēļ mūsdienās tik daudz bērnu sirgst ar lieko svaru. Tādēļ priecājos, ka mūsu ģimenē ir ieviesta tradīcija un brokastis mums ir, lai vai cikos mēs mostos. Es ceļos jau nedaudz pēc pl:5 no rīta, lai tad, kad bērni būtu pamodušies, viņiem būtu siltas brokastis. Mēs esam iesākuši brokastīs ēst auzu pārslu putru, vai mannā biezputru, vai arī plānās pankūkas ar mājās gatavotu ievārījumu, vai arī medu.  Protams, pankūkas ir visiecienītākās bērnu vidū. Taču tās es gatavoju izmantojot tikai dažas pilītes eļļas, es tās "nepeldinu" eļļā. Bet pati es izdzeru tasīti kafijas un apēdu rupjmaizi ar sviestu. 

20161017165457-19753.jpg

Atceros, kad biju maziņa, bieži vien ciemojos pie tantes Ineses Jokstas, viņiem tolaik brokastīs bija "ķencis". 

Krūzītē bija jāieber auzu pārslas, tad jāaplej ar verdošu ūdeni, jāuzliek krūzītei pa virsu  šķīvītis un jāpatur 10minūtes, varbūt pat nedaudz vairāk. Tad caur sietiņu nolejam ūdeni no auzu pārslām pieliekam divas tējkarotes īsta Latvijas medus, samaisām, un šādu "ķenci" ēdam brokastīs. 

20161017171643-46357.jpg

Kā Jums mammas iet ar brokastu ēšanu? Vai bērni labprāt, ēd brokastis un, kas ir viņu mīļākais brokastu ēdiens?

IlvaV IlvaV 18. Oct 2016, 09:45

Brokastis ēdam vienmēr! Kaut maizes gabaiņu mutē iemest, bet to noteikti vajag, pirms bērns iziet no mājas, jo, kā jau rakstā minēts, pēc tam, kad organisms pa īstam pamodies, bērns sāk gribēt ēst, bet nekā cita kā visādi neveselīgi brīnumi apkārt nav. Arī mazā meitiņa, ejot uz bērnudārz, jau mājās ir paēdusi brokastiņas. Vai un cik daudz apēd vēl bd, īsti nezinu, bet neviens nav teicis, ka viņa neēd. Tā kā majās sanāk mazās brokastis, bet bd-jau nopietnākas vai arī otrādi. Mūsu brokastis ir dažādas-putras visdažādākās ar ievārījumu, ar kanēli, ar augļiem, ir arī sālās putras ar sieru vai vakar vārītā putra apcepta uz pannas, klāt biezpiens ar tomātiem. Olas cepu vai vāru, vai taisu kulteni. Biezpiens ir ļoti bieži, jogurts bez piedevām ar augļiem. Ir citreiz arī veikala saldais jogurts, ko liek klāt putrai. Maizītes ar sieru, pašgatavotu pastēti, vakar ceptu cepeti vai vistu, tomāiem, gurķiem. Pankūkas gan pārsvarā ir brīvdienās. Un, k;a lauvinja saka, ļoooti reti ir brokastu pārslas, kuras izēdoet katrs savu paku, uz ilgu laiku liekas mierā😀 Pēdējās bija MILZU.
Es esmu PAR brokastīm-sabalansētām un gardām, tā, lai nokļūstot skolā, darbā, nebūtu jāklausās, kā vēderā vardes kurkst, bet varētu koncentrēties darbam.

Ilvija82 Ilvija82 17. Oct 2016, 18:42

Bērns dārziņā katru rītu ēd brokastis, brīvdienās garšo biezpiena plācenīši!

lauvinja lauvinja 17. Oct 2016, 18:25

Manējie brokastis ēd vienmēr. Meita kopš mazotnes nav bijusi gatava iziet no mājas bez brokastīm!
Brokastu ēdienkartē ir gan maizītes, gan karstmaizes, gan putras, gan vārīta/cepta ola. Reizi gadā kādu mēnesi ēd brokastu pārslas (atēdas un uz gadu miers!).