Mācību gads pagarināsies par divām nedēļām

Mācību gads pagarināsies par divām nedēļām

02. Dec 2016, 11:35 nosiguldas nosiguldas

Šonedēļ atkal izskan doma par mācību gada pagarināšanu. Reāli tas nozīmē, ka mazie bērni skolā mācīsies gandrīz līdz Jāņiem ?

www.tvnet.lv 

Izglītības un zinātnes ministrijai, īstenojot plānotās mācību satura reformas, tomēr būs jāpagarina mācību gads par pāris nedēļām, sacīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V). «Diemžēl, bet, īstenojot plānoto, mācība satura reformu mums nāksies pagarināt mācību gadu par pāris nedēļām. Tā ir vienīgā bēdīgā ziņa bērnu vecākiem,» sacīja Šadurskis.

Īsti nav skaidrs, kam tas būtu nepieciešams, lai sodītu skolotājus, vai bērnus. Nevienam nav noslēpums, ka pavasara siltajā laikā ir ļoti grūti noturēt bērna uzmanību.  

Ja mēs saliekam kopā izskanējušās  iespējas, skolas laiks būs sekojošs.

1. klase no sešu gadu vecuma

Mācības līdz Jāņiem

Skolas apmeklējums arī sestdienās.

Man tas sāk atgādināt manu skolas laiku, kad sestdienās gājām uz skolu. Par sešgadniekiem man ir strikts viedoklis un es nesūtīju savus bērnus sešu gadu vecumā uz skolu un nesūtīšu arī mazbērnu.

Ko Jūs domājat par šo jauno sistēmu?

nosiguldas nosiguldas 06. Dec 2016, 11:32 FejuFeja

Pamatdoma ir tāda, ka bērniem nevajadzēs mācīties mājā, viss tiks izdarīts skolā.

Sinta18 Sinta18 04. Dec 2016, 13:37

Kautkādas muļķības nesaprotu tos deputātus izdarīs visu lai tautāi būtu sliktāk

FejuFeja FejuFeja 02. Dec 2016, 21:14

Man īsti nav skaidrs, ko iegūsim no tā, ka mācību gads būs garāks? Vai būs mazāk mājas darbu un vairāk jau esošo priekšmetu kontaktstundu, vai tiks samazināts nodarbību skaits vai arī ieviesti jauni mācību priekšmeti, līdz ar to būs ne tikai garāks mācību gads, bet arī vairāk mājas darbu? Piedevām, kā skolēnus vasarā noturēs skolas solos, ja jau tagad maija otrajā pusē nevienam vairs nenesās prāts uz mācīšanos.

lauvinja lauvinja 02. Dec 2016, 20:23 ViKrEm mamma

Bērniem skaidrs, ka gribas garo vasaras brīvlaiku 😉

Redz, arī tev ir savi "ja". Un tur arī visa skepse un problēma. Pagarinot mācību gadu pa 2 nedēļām, pat matemātiski sākumskolā un pamatskolā nevar iegūt stundu skaita samazinājumu reālu, bet ja pieliek vienu sporta stundu nedēļā klāt, tad dažu dienu stundu skaits būs pat lielāks.

Par to sportu man ir ļoti, ļoti duālas izjūtas. Sākšu ar to, ka uzskatu, ka katram bērnam ir jāsporto, bet nu skolas sporta stundas vismaz lielajās skolās ir grūti nosaukt par kvaliatatīvām. Jau šobrīd vienlaikus sporta zālē sporto 2 klases, kas nozīmē 60 skolēnu. .... Ar prieku atceros, ka mēs skolā stundās spēlējās basketbolu, volejbolu, bet te gandrīz nav iespējams pat pakustēties! ģērbtuvēs knapi ir vietas kur apģērbties, un nemaz negribas pieminēt to, ka īsajā starpbrīdī un pat garajā starpbrīdī nav iespējams pēc sporta stundas savest kārtībā - nomazgāties kā minimums! Bet pusaudžu gados tīrībai ir būtiska nozīme, īpaši tiem bērniem, kuri pastiprināti svīst. Forši tādam smirdīgam šmulim visu dienu staigāt, vai ne?

Pajautā un salīdzini mācību programmas - TUR neniekojas ar tamborēšanu, adīšanu un koka grebšanu, nemācās mūzikā notis un taml. figņu.... ehhh...

Un, manuprāt, noderīgu iemaņu vietā, tiks iegrūsti tādi priekšmeti kā patriotiskā audzināšana un veselības mācības, kuri jau šobrīd ir programmā integrēti citos priekšmetos.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 02. Dec 2016, 15:39

Mans lielais puika tieši šorīt par to ļoti "asi" izteicās. Bērni ir ļoti neapmeirināti par mācību gada pagarinājumu, bet, ja šīs reformas ir saistītas ar mācību procesa izmaiņām, kur sports būs vairāk, kā arī ieviesti citi nepieciešamie mācību priekšmeti, vai arī īpašas mācību programmas, tad esmu "par", jo, mēs varam salīdzināt ar citu valstu skolām, piemēram, mums ir iespēja to darīt ar Anglijas, Īrijas, Polijas bērniem, viņiem dienā stundu ir stipri mazāk, nekā mūsējiem, viņiem biežāk ir brīvlaiki ar nedēļu, divu nedēļu brīvlaiku, viņiem mācību diena beidzas stipri ātrāk, nekā mūsu bērniem, bet jā, viņi mācās vēl jūnijā un skola atsākas jau augusta beigās. Ja runājam par sešgadniekiem - viss ir atkarīgs no mācību programmas, jo, pa lielam šos sešgadniekus taču tagad māca bērnudārzā, mūsdienās bērni uz skolu aiziet jau zinot burtus, lasot, rēķinot, tā taču tā pati vien skola ir, tikai bērnudārza telpās un ne tik saspīlētā gaisotnē.
Iepriekš lasīju, ka daudzas mammas protestēja pret "Ēnu dienām", "Projektu nedēļām" utt., manuprāt, šīs dienas un nedēļas ir ļoti noderīgas, jo sādi, piemēram, bērniem ir iespēja par konkrēto profesiju uzzināt ko daudz vairāk, lai saprastu, vai tas ir tas, ar ko viņš vēlētos saistīt nākotni. Projektu nedēļas ir produktīvas tad, ja skola nopietni pret to attiecas, jo arī šādi bērniem daudz kas tiek parādīts no cita skatu punkta, ne tikai sēžot skolas solā un mācoties formulas, teorijas, teorēmas.
Paldies par šo tēmu blogā 😀

lauvinja lauvinja 02. Dec 2016, 12:37 mamma27

Kamēr nebūs izgrozīti attiecīgi normatīvie akti par 6 gadniekiem uz skolu, papildus sporta nodarbību, veselības mācības un patriotiskās audzināšanas (bija vēl kaut kas neatceros) iekļaušanu programmās pavisam drīz, izskatās, ka IZM vienkārši rullē uz priekšu, to īstenojot.

Jā, es tiešām neredzu kā uz kompetencēm balstīta izglītība varētu tikt īstenota skolās ar vairāk kā 2 paralēlklasēm un bez atbilstošas materiālās bāzes.

nosiguldas nosiguldas 02. Dec 2016, 12:10 lauvinja

piekrītu. Beigu beigās bērni nezin pat elementāras lietas. Es gan tikai priecāšos, ja nebūs mājas darbi, jo mums tos nākas pildīt ap 20.00 un tad ir noguruši visi gan bērni, gan es.

lauvinja lauvinja 02. Dec 2016, 12:00

Man nav konceptuālu iebildumu pret mācību gada pagarināšanu, bet mani tiešām satrauc mācību programma un izpildījums. Man nav pārliecības, ka jaunais kompetencēs balstītais mācību modelis, kuram joprojām nav izstrādātas programmas, kurām pedagogi netiek apmācīti (ok, apmācīšot 6000 pedagogus, kas ir mazas), vispār ir realizējama lielajās skolās.

Mums ir nebeidzami nepārdomāti eksperimenti, mētājamies no viena grāvja otrā, mācām visādu figņu un neiemācām to, ko vajadzētu iemācīt.

nosiguldas nosiguldas 02. Dec 2016, 11:57

jācer, bet pēdējā ziņa ir kā apstiprinājums, ka skolas laiks tiks pagarināts

mamma27 mamma27 02. Dec 2016, 11:39

Man šķiet visi nedaudz pārspīlē!