Kur 10.janvārī likt skolēnu, ja vecākiem jāiet uz darbu?

09. Jan 2015, 13:17 lauvinja lauvinja

2. janvāris pedagogiem, tāpat kā citiem algota darba veicējiem Latvijā, bija darba diena. Ar Ministru kabineta rīkojumu šī darba diena tika pārcelta uz sestdienu, 10. janvāri. Atbilstoši MK noteikumiem par pedagogu darba samaksu, skolotāji turpina darbu arī skolēnu brīvdienu laikā, tāpēc skolām visā Latvijā sestdien, 10. janvārī jābūt atvērtām un pieejamām.

Savukārt atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par mācību gada un semestru laikiem 2014./2015. mācību gadā, 2. janvāris ietilpst skolēnu ziemas brīvdienu laikā. Atbilstoši tam, 2. janvāra darba dienas pārcelšana uz 10. janvāri nozīmē, ka skolēniem šajā dienā ir brīvdiena.

Skolām 10. janvārī jābūt apmeklējumam atvērtām, un nepieciešamības vai vēlmes gadījumā skolēni ir tiesīgi skolu apmeklēt, pavadot tur savu brīvo laiku, kas nebūtu saistīts ar mācību procesu. Aicinām  izglītības iestāžu vadītājus un pedagogus būt atsaucīgiem situācijās, ja vecāki, kuriem 10. janvārī jāstrādā, lūdz rast risinājumus bērna brīvā laika pavadīšanai skolā.

Novēlam skolēniem jauku atpūtu un skolotājiem radošu darba dienu!

Info no Izglītības ministrijas mājas lapas

čabule čabule 09. Jan 2015, 16:04 Tisha_

Man vīra māsa mācijās Humanitārajā vidusskolā no 1. Līdz 3. Klasei uz skolu bija jāved pusdienlaikā, kaut dzīvo blakus skolai , skola aizliedza viņai iet vienai (nav jāiet pat ielai pāri), saprotu vel ka vakarā pakaļ vajag iet, jo tumšs, bet diens vidū- traki.. vīratēvs strādā gandrīz mājās un tapēc diezgan viegli viņiem izdevās izvedāt, bet vispār- neiespējamā misija..

aab aab 09. Jan 2015, 15:42

p.s. zinu daudzas darba iestādes, kurās nav rīt jāstrādā. varbūt ir kāds bērna draugs, kura vecākiem jāstrādā. varbūt var sarunāt, ka bērni kopā pavada laiku.
šī ir tāda kutelīga situācija, jo taisnība ir abās pusēs.

aab aab 09. Jan 2015, 15:39

varu teikt kā skolotāja.
2.janvāris bija skolēnu brīvlaika diena, tāpēc sanāk, ka rīt, 10.janvārī, darba diena ir skolotājiem, skolēniem tā ir brīvdiena. jā, skolas ir atvērtas, jo mēs, skolotāji, strādājam, taču pēc brīvlaika grafika un bez skolas ēdnīcas darba. līdz ar to sanāk, ka bērns var nākt, bet reāli viņam nebūs pat kur pusdienas paēst. diemžēl nekādi pulciņi gan šādās dienās nenotiek. taču bērni noteikti var (tas gan ir atkarīgs no konkrētās skolas un pedagoga) šo dienu izmantot kā sava veida konsultācijas (ja tiešām šajā diena nav, kas pieskata bērnu). bet tikai tad vecākiem arī ir jārēķinās, ka šī nav mācību diena un bērnam nebūs 100% uzmanība.

lauvinja lauvinja 09. Jan 2015, 14:27 Tisha_

Uz kuru skolu pretendēsiet?

lauvinja lauvinja 09. Jan 2015, 14:27

Ko dara vasarā:
* ir nometnes, bet tās pārsvarā ir dārgas; tāpēc, tie, kuriem mazāk brīvu līdzekļu, lūko tikt pie vietas pašvaldības līdzfinansētās dienas nometnēs bērniem (kur dalības maksa ir 3-5 eiro dienā) - šādas nometnes var atrast jūnijā līdz par jāņiem. Ja bērns aktīvi iesaistās pulciņos, mēdz daudziem būt nometnes siastībā ar konkrētām aktivitātēm, kur arī parasti tad tiek dabūts pašvaldības līdzfinansējums.
* vecāku atvaļinājums - versija ņemt vienam no vecākiem/ tad otram;
* ja ar vecāku atvaļinājumiem nepietiek - vecvecāku iesaiste (tiem tak pat strādājišiem arī ir atvaļinājumi);
* ja ir vecvecāki pensionāri - tad var tos piesaistīt;
* var kooperēties ar citiem vecākiem un ganīt bērnus pa bariņiem;
* iesasaista mazāko pieskatīšanā vecākos bērnus;

vārdu sakot - lāpās kā māk 😀

09. Jan 2015, 14:08 dalabi

Varbūt, kad mūsējie sāks iet skolā, tad pagarinās mācību gadu😀 Zinu, ka dažādi pašvaldības centri, kas šo to piedāvā, respektīvi, dienas pieskatīšanu, nodarbības par brīvu vai simbolisku cenu. Bet redzot realitāti Rīgas centrā, tā arī tie skolēni visu dienu pavada bez uzraudzības, darot blēņas uz ielas, pagalmos.

09. Jan 2015, 14:03

Arī ne pa tēmu, man arī līdz skolai vēl jāpagaida, bet mūsu topošajai skolai (laba skola,kas iekrīt pēc dzīves vietas) ir arī pusdienas maiņas, kur skolēnus ved uz skolu 12tos (pati reāli redzu kā atved), tas mani ļoti pārsteidz kā tik daudzi vecāki šo var noorganizēt.