Ko darīt, ja pazūd svētku sajūta

Ko darīt, ja pazūd svētku sajūta

21. Dec 2016, 10:44 nosiguldas nosiguldas

Tuvojās gada beigas un es arvien skaudrāk jūtu, ka vienīgais, ko uz šo brīdi gribu, ieritināties segā un nevienu neredzēt. Šī gada maratons mani ir pavisam nogurdinājis. 

Es neko nevaru paspēt un ja godīgi nav spēka un vēlēšanās. Pieļauju, ka tādas izjūtas pārņem ne tikai mani, tapēc padalīšos ar izlasīto www.calis.lv

Septiņi padomi mierpilniem un ģimeniskiem Ziemassvētkiem

1. Nesacenties! Ziemassvētki ir ģimenes siltums un kopā būšana, nevis dāvanas. Nav jēgas sacensties ar kādu dāvanu skaita, apjoma vai vērtības ziņā. Bērns visvairāk priecāsies par laiku, ko velti viņam.

2. Plānošanā iesaisti bērnu. Ņem vērā bērna vēlmes un vajadzības. Ja viņš nevēlas doties pie ģimenes draugiem, izrunājies ar viņu. Ja domas nemainās, palieciet mājās. Sniedz iespēju izvēlēties, piemēram, ko labprātāk ēstu – salātus vai zupu? Uz kuru pasākumu labprātāk dotos – teātra izrādi vai koncertu? Atceries, ka bērnam svētki ir daudz nozīmīgāki un viņš nevērtē pasauli tik pragmatiski, kā to dara pieaugušie.

3. Sadali uzdevumus! Atvieglo sev ikdienu un sadali uzdevumus, piemēram, bērna uzdevums var būt rotāt eglīti, tēta – sagādāt produktus vakariņām, visas ģimenes uzdevums – sagatavot svētku maltīti u.tml. Bērns ļoti priecāsies par uzticēto, nozīmīgo darbiņu, lai izdotos kopīgi svētki.

4. Aizņemies idejas. Radoši risinājumi dzimst procesā. Nejūties slikti, ja tev nav ideju dekorācijām vai dāvanām. Ieskaties un rodi iedvesmu noderīgos interneta resursos, pašmāju māmiņu blogos.

5. Iedibini jaunas tradīcijas. Padari svētku gaidīšanu īpašu, veidojot savas tradīcijas un rituālus, kas neprasa daudz laika vai izdomas. Piemēram, pirms svētkiem zem bērna spilvena noliec kādu veselīgu našķi vai dāvaniņu no rūķiem - Ziemassvētku vecīša palīgiem. Tikpat labi tradīcija var būt došanās pastaigā uz mežu vai briežu parku, brokastu putra ar kanēli vai ikvakara tēja, kas smaržo pēc svētkiem.

6. Necenties pagūt visu! Ierobežotā laikā visu nepaspēsi, tikai radīsi haosu un, iespējams, papildu satraukumu bērnā. Ziemassvētku svinības un noskaņu varat uzturēt arī nākamajās brīvdienās, bez īpaša iemesla izmēģinot to, ko nepaguvāt svētkos. Ja skaists laiks un ir sniegs, dodieties kopā svaigā gaisā, ripojiet lejā no kalna vai brauciet ar ragaviņām, vārtieties sniegā vai veliet sniegavīru.

7. Paraugies uz svētkiem no citas perspektīvas! Ziemassvētku vakars ir tikai viens, svētki neilgst mūžīgi. Tas, ka veikalu vitrīnās dāvanu kastes gozējas jau no oktobra un radio skan džingli nedēļām ilgi, nenozīmē, ka svētku izjūta nemitīgi jārada visu decembri. Pietiks vien ar pāris jaukiem pārsteigumiem (vēstuli no Ziemassvētku vecīša, kopīgi izveidotiem dekoriem, gardumu gatavošanu pirms svētkiem vai kādu eksperimentu, kas neprasa lielu ieguldījumu tā īstenošanai).