Kapēc skolēns sūdzās par sāpēm kājās, jeb straujais augšanas process

Kapēc skolēns sūdzās par sāpēm kājās, jeb straujais augšanas process

24. Jan 2017, 11:32 nosiguldas nosiguldas

Katrīnei sāp kājas. Reizēm sāpēs ir tik stipras, ka bērns raud. Vakar bija kārtējais asaru vakars. Smērējām kājas ar Fastumu, jo pēc  sporta nodarbībām sāpes ir ļoti stipras. Katrīne nav no tiem bērniem, kas ar sportu nodarbojās tikai stundās. Mēs dejojam un spēlējam badmintonu, bet tas tik un tā situāciju neuzlabo. Tad nu meklēju iemeslus un kā labot situāciju.

Šo laiku bērna dzīvē sauc par ļoti straujš augšanas process, vienkārši tas esot jāpārdzīvo. Grūti piekrist, it sevišķi, ja bērns raud un nevar aizmigt. Kā norāda mediķi, augšanas sāpes novēro intensīvas augšanas periodos, kad kauls aug, stiepjas un rodas iestiepums kaula plēvē, kas tad arī sāp. Šie periodi parasti norit agrīnā pusaudža vecumā un pusaudža vecumā, tomēr var būt izteikta dažādos posmos - arī bērnudārza un sākumskolas vecuma bērniem. Katrīnei izteiktas sāpes sākās bērnudārza pēdējā grupiņā. Tās gan parādās pēc fiziskām aktivitātēm un no rīta nekas neliecina, ka vakarā bērns raudāja no sāpēm. Protams, vēl jāņem vērā, ka katram ir savs sāpju slieksnis.

Kur un kādas sāpes var būt


•    Sāpes galvenokārt parādās kājās (stilbos, ceļgalā un augšstilba mugurpusē) un parasti ir abpusējas. Biežāk tās lokalizējas muskuļos, īpaši augšstilbos  un ikros.

•    Augšanas sāpes biežāk skar  lokanus bērnus, jo viņiem saites, kas savieno locītavas, ir elastīgākas, tāpēc jutīgākas pret fizisko slodzi. 

•    Sāpes sākas dienas otrajā pusē, vakarā vai naktī pēc fiziski aktīvi pavadītas dienas, bet no rīta tās ir pārgājušas, bērna kustības nav traucētas, viņš jūtas labi un nav nepatīkamu sajūtu. Var traucēt iemigt.

•    Parasti tās neatkārtojas vairākas dienas pēc kārtas un nesaglabājas ilgstošus periodus. 

•    Augšanas sāpes remdē viegla masāža, pieskārieni rada labsajūtu.  Var izmantot gan masāža eļļu, gan arnikas eļļu, kas dod arī sildošu efektu.

 Kā rīkoties?

Vispirms obligāti jāizslēdz jebkādi citi sāpju iemesli, tikai pēc tam var runāt par augšanas sāpēm. To laikam ir izdarīt visgrūtāk, jo man jau bail, ka kaut ko nepalaižu garām. Pie stiprākā sāpēm izmantot arī sildošos pretiekaisuma gēlu  Fastumgels vai Capsicam, var dot arī Ibumetīnu. Tiek norādīts, ka  bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, nekādā gadījumā nedrīkst dot aspirīnu, jo tas var izraisīt dzīvību apdraudošu stāvokli jeb Reja sindromu. 

 

Kāpēc ir obligāti jāieklausās bērna izjūtās? 

Dažādi ārsti iesaka, ka tomēr ir nepieciešams konsultēties ar ārstu, iziet pārbaudes, lai izslēgtu iespēju, ka sāpes ir signāls nopietnākām slimībām.

 

 

  • Straujas augšanas laikā sāpes var būt vienīgi kājās
  • Kaulu sāpes var būt arī kā onkoloģiskas slimības viena no pirmajām pazīmēm
  • Straujas augšanas laika sāpes nevar būt pastāvīgas un nevar būt par pamatu muskuļu atrofijai un locītavu sāpēm.
  • sāpes var būt par pamatu reimatiskām slimībām, traumatisma vai citām slimībām problēmām.