Kapēc ir vērts ticēt Ziemassvētku vecītim

Kapēc ir vērts ticēt Ziemassvētku vecītim

09. Dec 2016, 10:51 nosiguldas nosiguldas

Manā ģimenē ir pienācis tas laiks, kad Katrīne ar ļoti nopietnu pārliecību man paziņoja, ka mammu, Tu taču zini, ka ziemassvētku vecīša nav. Sākumā man bija grūti atrast īstos vārdus, lai paskaidrotu, ka sapņi un ticība brīnumam ir labākais, kas mums ir dots. Šodien izlasīju rakstu, kuru vēlos Jums piedāvāt, jo man liekas, ka te ir ļoti trāpīgi uzrakstīts par to, kāpēc ir jātic brīnumam, kāpēc ir vērts ar prieku sagaidīt ziemassvētkus un ar smaidu skatīties filmas par ziemassvētku vecīti.

 www.delfi lv.

Vecumposmā no pusotra līdz diviem gadiem mazulis var baidīties no Ziemassvētku vecīša, no trīs līdz piecu gadu vecumam – viņam tic visi bērni, sešu gadu vecumā ticība var pārvērsties šaubās. Un tomēr – pieaugušajiem nevajadzētu bērniem stāstīt, ka tāda vecīša nav. Pienāks brīdis, viņš pats visu uzzinās. Kad pastāv ticība, tā sniedz iespēju izpausties radošumam, fantāziju lidojumam un iztēlei. Ļauj bērnam izspēlēties!

Bērns, kurš bērnībā nesapņo un neko neiztēlojas, vēlākā dzīvē var ciest no depresijas un citām neiroloģiskām vainām. Sākot no 9-10 gadu vecuma, bērns pats saprot, ka Ziemassvētku vecīša nav, un tas ir saistīts ar abstraktās domāšanas attīstību, kas veidojas, tuvojoties 12 gadu vecumam.

Labāk, lai Ziemassvētku vecītis paliek kā brīnums uz ko cerēt. Patiesībā ziema un Ziemassvētki ir laiks, kad garajos vakaros arī pieaugušie vairāk lasa un atgriežas pie iekšējiem jautājumiem, šis ir piemērots laiks, lai atkal atrastu kontaktu ar sevi un pārskatītu savu rīcību un uzvedību.

Pieaugšana ir neizbēgama, un katra bērna dzīvē pienāk laiks, kad viņš sastopas ar skarbo realitāti – Ziemassvētku vecītis nav īsti tāds, kādu es viņu esmu iztēlojies, vai viņa nav vispār. Cik traumējoša ir šī realitāte bērnam un kā vecākiem to izskaidrot, par to uzzini šajā rakstā, kur situāciju skaidro klīnikas "Premium Medical" ģimenes un bērnu psiholoģe un psihoterapeite Inese Ruka. Par to, cik daudz laba bērna audzināšanā vecākiem var sniegt šis izpalīgs – Ziemassvētku vecītis, "Letidor" stāsta psiholoģe un četru bērnu mamma Oksana Černuha.

Lūk, te būs psiholoģes nosauktas 10 Ziemassvētku vecīša īpaši labās lietas!

Viņš parūpēsies par labu uzvedību

Ja bērns tic vecītim, droši vien viņš zina, ka labais burvis uzmanīgi apgūst bērna uzvedības rezumē, pirms skatīties pa skursteni. Bet tas, savukārt, ir lielisks stimuls, lai bērni būtu labi.

Padoms. Visus bērna labos darbiņus uzskaiti vēstulē Ziemassvētku vecītim (jo viņam taču ir jāzina, kuram atnest dāvanas). Tas ir gluži kā špikeris skolas skolā: personīgi, ar savu roku rakstītais vienmēr paliek labāk atmiņā. Par visiem panākumiem un solījumiem labi uzvesties visu gadu – to visu bērnam vajadzētu paturēt atmiņā vismaz pāris mēnešus. Bet, ja nu pēkšņi tas aizmirstas, tad vecāki vienmēr var atgādināt. Tikai nevajag šantažēt: "Tu piemānīji Ziemassvētku vecīti, tagad viņš vairs pie tevis nenāks!". Šādi izteicieni bērnu var padarīt trauksmainu.

Viņš liek ticēt brīnumiem

Pat pieaugušo pasaulē neviena veiksmīga lieta nav iztikusi bez ticības kaut kam labam un gaišam. Ir grūti iedomāties kāda veiksmīga projekta īstenošanu, kura vadītājs teiktu: "Apšaubāma lieta, diez vai izdosies – to es jums kā reālists saku." Toties var atrast virkni piemēru, kad grimstošam kuģim izdevies izglābties tikai tāpēc, ka "mums palīdz vēja gars". Bērnu psihologi saka, ka spēja ticēt brīnumam bērnam palīdz tikt galā ar daudzām sarežģītām dzīves situācijām.

Padoms. Vecākiem ir svarīgi bērnam iemācīt nevis vienkārši ticēt brīnumam, saliekot rokas klēpī, bet rīkoties, lai brīnumi piepildītos. Šajā gadījumā lielisks piemērs var būt pasakas, kurās Jaunajā gadā un Ziemassvētkos notiek neticamas lietas. Bet kāpēc tas notiek? Tāpēc, ka pasaulē dzīvo drosminieki ar labām sirdīm, gatavi doties operācijās, lai glābtu zaķīšus, sniegavīri un līdzīgi pasaku varoņi. Bet tavs mazulis pilnīgi mierīgi var palīdzēt glābt Tīrības dāmu, saliekot kastē visas izmētātās mantas.

Viņš skaidro, kas ir labs un kas ir slikts

Ziemassvētku vecītis ir viens no galvenajiem varoņiem vairumā ziemas pasaku. Un kas vēl, ja ne pasakas, kurās labie varoņi dara labu, bet sliktie – ļaunu, bērnam var tik uzskatāmi demonstrēt labo un slikto?!

Padoms. Lasi kopā ar bērnu ziemas pasakas, skatieties labestīgas multenītes ar Ziemassvētku un Jaunā gada personāžiem. Tieši pasakas palīdzēs viest milzu audzinošu funkciju. Bet tad, kad uz ielas ir daudz sniega un viss izskatās kā burvju valstībā, pasakas kļūst īpaši aktuālas.

Viņš izstāstīs visu patiesību par bērna vēlmēm un kreņķiem

Tieši šajā lietā vecītis būs galvenā figūra. Ar viņa palīdzību mamma un tētis varēs uzzināt par savu bērnu daudz vairāk, nekā sarunā "no sirds". Un nav pat runa par to, ka mazulis tev neuzticas, vienkārši vecītis ir spējīgs izpildīt daudzas vēlēšanās.

Padoms. Piedāvā bērnam uz lapiņas uzrakstīt savas visapslēptākās vēlēšanās, satīt lapiņu vīstoklītī un palikt to zem eglītes. Ja bērns vēl neprot rakstīt, tad piedāvā nostāties pie loga un skaļi pateikt, ko viņam gribētos. Skaļi – lai Ziemassvētku vecītis varētu sadzirdēt. Ja bērns lūdz: "Vecīt, lūdzu, izdari tā, lai mamma un tētis nerātos" vai "Lai mamma biežāk vakaros būtu mājās", tad pat "vismierīgākajiem" pāriem un "gādīgākajām" mammām ir par ko aizdomāties.

Viņš attīsta mākslinieciskumu

Ziemassvētku pasākumi, kuros kā speciālais viesis ierodas vecītis, ļauj visiem bērniem parādīt sevi visā savā krāšņumā tieši mākslinieciskajās izpausmēs. Lai satiktos ar labo burvi, bērni ir gatavi izteiksmīgi skaitīt dzejoļus, iet rotaļās un dziedāt.

Padoms. Veicini bērna centienus mācīties dzejolīšus. Bet, ja nu bērns tieši pretēji, nevēlas piedalīties pasākumā, nesāc viņu par to rāt – vēlēšanās piedalīties ne tikai neparādīsies, bet papildus bērnam arī zudīs svētku gaidīšanas prieks. Labāk pievērsies maskas pagatavošanai – iespējams, bērnam daudz efektīgāka šķiet tieši pārģērbšanās, nevis grimšanā poēzijā. Katrā gadījumā – iesoļot pasākumā kādā pasaku varoņa tērpā – arī tā ir māksla.

Viņš izklaidē

Ziemassvētku gaidīšana, tikšanās ar vecīti un dāvanu saņemšana padara šo ziemīgo laiku īpaši burvīgu, aizraujošu.

Padoms. Garajos ziemas vakaros pārspried ar bērnu, kā jūs rotāsiet māju, lai sagaidītu brīnumus. Izvēlieties visskaistākās mantiņas, izgrieziet sniegpārsliņas un fantazējiet, kā pa sniegotajiem laukiem Ziemassvētku vecītis steidz pie bērniem, nesot līdzi dāvanu maisu.

20161209105001-87404.jpg

Viņš apsola dāvanu

Pārsteigumi patīk visiem. Īpaši forši ir tad, kad atrodi zem eglītes atstāstu dāvanu maisu. Tā nav vienkārši mantiņa – tā ir lieta, kas bijusi rokās pašam burvim. Un var iedomāties, cik daudz emociju var iemūžināt ar fotoaparātu, kamēr bērns atver dāvanu. Tikai šajā ir viens bet: ja tavā ģimenē ir pieņemts bērnam dāvanu pasniegt ne tikai no vecīša, bet arī vecākiem, izdevumi var pieaugt. Mūsdienu bērni ļoti ātri pamana, ka veikalos ir parādījies visai dārgs super gudrs robots. Un nav nekādu šaubu, ka tavs bērns sagribēs tieši šo mantu.

Padoms. Uz mūsu "Tas taču ir tik dārgs!", bērns var pilnīgi mierīgi norādīt, ka vecītis nav skopulis, un, tā kā es visu gadu uzvedos ļoti labi, tad burvis nesāks skopoties, lai dāsni atalgotu. Tādā gadījumā bērnam paskaidro, ka bērnu ir ļoti daudz un visi grib saņemt dāvanas, tādēļ Ziemassvētku laika varoņi ir izvēlējušies bērniem "vislabākās" pieejamās rotaļlietas, no kurām var izvēlēties to, kas visvairāk iet pie sirds. Bet, ja bērns vecītis prasa, piemēram, sniega motociklu, paskaidro, ka tik liela dāvana vienkārši nevar ietilpt vecīša dāvanu maisā.

Viņš veicina fantazēšanu un iztēles rašanos

20161209105023-54226.jpg

Kur dzīvo pasaku varoņi, tur ērti jūtas arī bērnu fantāzijas. Mēs varam redzēt burvjus pasākumos, bet pasaku dzīves aizkulisēs palīdzēs ieskatīties tikai bērnu iztēle.

Padoms. Piedāvā bērnam pafantazēt. Kāds ir Ziemassvētku vecītis? Viņš atnāks kopā ar rūķiem? Bet varbūt līdzi dosies arī sniegavīrs? Pavisam mazajiem bērniņiem ērtāk ir pastāstīt par savām fantāzijām. Lai veicinātu radošuma izpausmes, derēs zīmēšana. Lai bērns ar krāsām pats parāda visus pasaku personāžus. Bet jau nedaudz lielākiem māksliniekiem šis ir labs iemesls pašam uzvest kādu mazu ludziņu. Un tas viss noteikti patiks vecītim, ar kuru jau pavisam drīz paredzēta satikšanās.

Viņš ir lielisks pedagogs

20161209105052-69958.jpg

Pirmssvētku laikā pat paši lielākie "negribīši" ar lielāko prieku mācās dzejoļus, zīmē kartītes un attīsta savas dziedāšanas prasmes. Un tas viss tikai Ziemassvētku vecīša dēļ!

Padoms. Piedāvā bērnam kopā ar tevi iemācīties garu dzejoli un uzrakstīt sacerējumu par tēmu "Kā es pavadīju šo gadu" vai "Kā es mīlu ziemu". Te galvenais ir bērnu ieinteresēt! Var palīdzēt konkurences gars: pastāsti, ka tavas draudzenes dēls jau uzrakstījis šādu sacerējumu praktiski bez kļūdām un cer, ka tas būs vislabākais darbiņš no visiem. Bet mēs pacentīsimies uzrakstīt vēl labāk un palūkosimies, kuram Ziemassvētku vecītis atbildēs pirmais. Protams, tavam bērnam burvis uzrakstīs ātrāk, jo tev savs bērns ir vislabākais.

Viņš liek gremdēties patīkamās atmiņās par bērnību

Ticība Ziemassvētku vecītim – tā ir labestīga tradīcija, pie kuras mūs pieradinājuši mūsu vecāki. Tagad pienācis mūsu laiks nodot šo stafetes kociņu mūsu mazajām meitām un dēliem. Kā saka psihologi, tradīcijas palīdz bērniem augt daudz pārliecinātākiem par sevi un apkārtējo pasauli.

Padoms. Pacenties, lai šī tradīcija būtu labestīga un pozitīva: neapspried bērna klātbūtnē, ka "aktierim pieklājīgi samaksāja, bet bārda viņam no lēta un nekvalitatīva materiāla, un arī pielīmēta slikti". Bet tad, kad bērns paaugsies un sapratīs, ka Ziemassvētku vecītis ir neviens cits, kā pārģērbies onkulis (vai pat tante, kā to mēdz darīt skolās, kur pārsvarā strādā sieviešu dzimuma pārstāves), tad vienalga nesteidzies pārsvītrot šī tēla burvestību. Katrā ziņā, mēs pazīstam daudzus pieaugušos, kuri smaida, negaidot ieraugot "pašu īstāko, kā bērnībā – Ziemassvētku vecīti!".