Kad vienam greiza sirsniņa

Kad vienam greiza sirsniņa

02. Feb 2017, 18:37 nosiguldas nosiguldas

Ir viena lieta, kad greizsirdība ir uz mazuli, kas tikko ienācis ģimenē. Mums ir cits stāsts. 

Tā ir mana mamma.

Katrīne nav tendēta uz lielām riebeklībām, bez mazās ir pietiekoši. Kaitinam mazo Gustiņu un kad puika ir noskaities un metās kauties, ir skaļš sauciens pēc mammas. Gustava mīļākā mašīna pēkšņi nepieciešama Katrīnei, viņa to ņems gultā.

 

20170202182426-88835.jpg

Bieži domāju, ko vēl varu darīt, lai viņa nebūtu greizsirdīga. Cenšos būt ar katru kopā, abus lutināt vienādi un atrodu laiku arī katram atsevišķi, bet vienalga jūtu, ka viņai ir sajūta, ka manis ir par maz.

20170202182515-40473.jpg

Protams, Gustiņš ir mazāks un es viņu varu paņemt uz rokām, bet Kati panest nevaru. No rīta baroju Gustavu ar putru un jāpabaro arī lielais bērns.  

Ko iesaka speciālisti?

Pārsvarā visos rakstos tiek apskatītas situācijas, kad ģimenē ienāk jaundzimušais, bet tad , ja bērniņam ir vairāk gadu? Kā būt tad. Vēl jo vairāk, ja tas ir savs bērns un mazbērns.

  • Pirmkārt, sagatavot bērnu situācijai, kad ieradīsies jauns ģimenes loceklis. Pamazām izvediet bērnu no ģimenes centra orbītā, kur atrodas visi pārējie ģimenes locekļi.
  • No vienīgā bērna, kuram viss ir atļauts (ja situācija piešķir iespēju būt), bērnam, nezaudējot kvalitatīvu un pietiekamu uzmanību, jākļūst vienlīdzīgam ģimenes loceklim.
  • Bieži neuzkrītoši runājiet ar viņu par to, kas gaida jūsu ģimeni, cik tas būs jauki, kad viņam parādīsies jauns draugs un rotaļu biedrs. Stāstiet, ko un kā jūs darīsiet kopā ar bērnu(mazgāsiet, ģērbsiet, vedīsiet ratiņos pastaigāties u.t.t.) 
  • Veltiet uzmanību arī vecākā bērna statusa maiņai. Pastāstiet, kāds tas ir gods būt vecākajam brālim vai māsai, jo tas nozīmē, ka viņš kļuvis pieaugušāks, ka ieradīsies cilvēks, kas no viņa ņems piemēru!

Es domāju, ka dod padomus cik gribi, greizsirdība ir  un paliks. Galvenais, jautājums, kā šo situāciju mīkstināt. Es pati biju vecākā māsa un atceros, ka raudāju, jo māsai bija utis, bet man nebija. Pieaugušie smējās vēderus turēdami, bet es raudāju no visas sirds, jo māsai jau vienmēr tiek tas labākais.......