Kad meitene pārvēršas par sievieti

Kad meitene pārvēršas par sievieti

26. Apr 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad meitene pārvēršas sievietē: psiholoģiskās pārmaiņas. Kā meitenei saprast, kas ar viņu notiek? Kā mamma te var palīdzēt? Lasi un uzzināsi!

Pusaudžu vecums sākas ap 10-11 gadiem, ko visbiežāk pamanām ar meitiņas ķermeņa pārmaiņām. Vēlāk nāk arī psihes pārmaiņas - sevis un citu uztveršana citādāk, emocijas, vēlmes, vajadzības, prātojumi, uzvedība.

Jauns ķermenis! Sākumā svešs, tāds, no kura gribas kautrēties, tas var nepatikt, un var rasties pat vainas apziņa, vēlme slēpties. Bet tas atver durvis uz pieaugušo pasauli, un tā pilna iespēju, trauksmes, uztraukuma, kā arī - tā mēdz būt biedējoša. Dažkārt pārņem skumjas, bēdas par aizejošo bērnību.

Ap 11-12 gadu vecumu interesantas kļūst arī pieaugušo sarunas, tāpēc meitenes ciemos jau vairs neskries rotaļāties ar vienaudžiem, bet gan turpinās sēdēt pie galda un kā pelītes ķers katru pieaugušo vārdu.

Bet 12-13 gadu vecumā uzvedība būs ļoti nepastāvīga - vienā brīdī rotaļāsies ar lellēm, lēkās pa gultu, pēc brīža jau klusums, prātošana par kaut ko, un vēl pēc minūtes pie spoguļa sēdēs un jau mēģinās uzklāt ēnas un nezinās, kuru kleitu vilkt, bet vēl pēc brīža var dusmoties un izrādīt neapmierinātību.

Šajā attīstības posmā liels atbalsts ir draudzenes, visas klasesbiedrenes seko citu draudzeņu menstruāciju kalendāriem, dalās sajūtās, sniedz atbildes, palīdz, dažkārt kopā ar basto sporta stundas. Smagāk ir tām meitenēm, kam ir dzimumnobriešana un menstruācijas sākušās agrāk par citām vai vēlāk, kā citām draudzenēm.

14-15 gadu vecumā meitenei jau ir visi sievišķīgie fiziskie dotumi, viņa priecājas vai raud dēļ trūkumiem, kas neatbilst viņas pašas izdomātiem ideāliem. Arvien vairāk interesējas par zēniem un bauda iespaidus, ko uz tiem atstāj.

Viņas ar prieku pēta sievišķīgos atribūtus: kosmētiku, augstpapēžu kurpes, rotas, īsus svārkus, "seksuālu" apģērbu.

Ja meitene nav apmierināta ar savu ārējo izskatu, mammai ir svarīgi uzklausīt meitu, nomierināt un kopā izdomāt, kā problēmu minimizēt. Ja ir liekais svars, noderēt var vingrošana, pareizs, veselīgs uzturs. Ja ir problēmas ar ādu, palīdzēt var speciāli sejas kopšanas līdzekļi, kosmetologa apmeklējums. Ja negribas nēsāt brilles, var izvēlēties kontaktlēcas, var mainīt frizūru, ģērbšanās stilu. Vēl viens triks - akcentu likt uz kaut ko vienu, bet citu, lai novērstu uzmanību no trūkumiem. Šie ir jautājumi, par kuriem jārunā ļoti korekti, delikāti. Nevainīgs joks vai runāšana aiz muguras, var izraisīt dramatisku reakciju.

Var būt arī tā, ka meitene pārdzīvo par trūkumiem, kas citiem šķiet nenozīmīgi vai arī pārspīlēti. Tas nozīmē, ka zem tā visa slēpjas kas cits - meitenei nav atradusies vieta vienaudžu kompānijā, iespējams, viņa jūtas vientuļa, varbūt puisis, kas viņai patīk, viņai nepievērš uzmanību, varbūt viņai ir zems pašvērtējums, neticība saviem spēkiem, vai arī viņai krītas pašvērtējums nesasniedzamu ideālu dēļ. Atrisinot šo situāciju, paškritiskās domas izzudīs.

Trauksmes signāls: meitene ar mazu vai normālu svaru, kas saka, ka ir apaļīga un cenšas notievēt. Te var būt runa par nervu anoreksiju, kas ir bīstama veselībai un pat dzīvībai. Un tādos gadījumos steidzami jādodas pie ārsta.

Jau vecumā ap 16-17 gadiem aug interese par vīriešu un sieviešu savstarpējām attiecībām - mīlestību, tuvību, seksu. Uzmanība koncentrējas uz vienu cilvēku. Reālu vai kādu iztēles augli, ja attiecības vēl neveidojas. Vairs nav tik ļoti padomā jautrība bariņos, kā tas bija pirms gada-diviem. Meitene daudz prāto par to, kādu vēlas redzēt savu puisi, sapņo par attiecībām.

Seksuālās vēlmes kļūst spēcīgākas, arī ar pieskārieniem sev, meitene iepazīst jaunas, neparasti spēcīgas jūtas un atšķirībā no zēniem, šīs sajūtas viņai ir - iemīlēšanās, uzticēšanās, apzināšanās, cik otrs ir nozīmīgs.

Kur ir robeža, kad meitenei būtu jākļūst par sievieti? Pilngadība? Sieviešu ķermeņa aprises? Menstruāciju sākšanās? Dzimumdzīves uzsākšana? Kāzas? Pašai sevis apzināšanās? Ko nozīmē būt par meiteni un būt par sievieti? Katram cilvēkam pašam būtu sev jāatbild uz šo jautājumu. Kurā brīdī, ar kādu notikumu vai ar kāda pārdzīvojuma palīdzību var droši pārkāpt līnijai saucot sevi par sievieti, te katrai meitenei ir savs stāsts.

Māmiņu Klubs