Gumijas aproču piekariņi – bīstami!Vai jūsu mājās arī tādi ir?

Gumijas aproču piekariņi – bīstami!Vai jūsu mājās arī tādi ir?

05. Nov 2014, 18:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Arī Latvijas skolēnu vidū populāras kļuvušas daudzkrāsainas gumijas aproces (Loom bands), kuras bērni var nopīt paši, izmantojot veikalos nopērkamu komplektu sastāvdaļas. 

Tomēr jāatgādina, ka Lielbritānijas lielākais rotaļlietu tirgotājs The Entertainer augusta beigās aizliedza pārdot  aproču piekariņus, jo tie var būt bīstami veselībai, vēsta avīze Daily Mail.

Daily Mail atsaucas uz veiktajām pārbaudēm, kas apliecinājušas, ka šajos piekariņos ir pārāk liela bīstamo ftalātu koncentrācija. Laikraksts atgādina, ka ftalātus (bezkrāsainus šķidrumus) izmanto, lai plastmasu padarītu mīkstāku un elastīgāku, taču pētījumi liecina, ka tie var veicināt vēža rašanos. Tādēļ Eiropas Savienības (ES) rekomendācijās noteikts, ka ftalātu saturs bērnu rotaļlietās nedrīkst pārsniegt 0,1%. Atsevišķos piekariņos to saturs bijis pat 40%.

Piekariņu pārbaudes veiktas Birmingemas Kvalitātes pārbaudes birojā (BAO). Tā darbiniece Meriona Vilsone (Marion Wilson) stāstījusi, ka piekariņu sastāvā ir divi bīstami ftalātu paveidi, kas var nodarīt kaitējumu veselībai. "Cilvēka organismā ftalāti var nokļūt, ja, piemēram, bērns liek piekariņu pie mutes," skaidrojusi speciāliste. The Entertainer veikalu tīkls paziņojis, ka no pārdošanas izņemti visi piekariņi, un mudinājis ražotājus noskaidrot, kur tie izgatavoti un no kādām izejvielām.

Laikraksts Times Of Malta raksta, ka oktobrī aproču piekariņi no tirdzniecības izņemti arī Maltā. Avīze atgādina, ka aproču Loom bands preču zīme pieder amerikāņu kompānijai Rainbow Loom, kas aproču komplektu izgatavošanu uzsāka 2012. gadā. "Oriģinālais ražotājs, gluži tāpat kā kompānijas, ar ko tas noslēdzis līgumus, ievēro ASV un ES drošības prasības, un to komplekti nav bīstami. Taču, kā jau tas parasti notiek ar ļoti populārām precēm, tirgū nonākuši to viltojumi, kas tiek izgatavoti Āzijas valstīs - šie ražotāji izmanto pēc iespējas lētākas izejvielas, kurās var būt paaugstināts ftalātu līmenis," raksta Times Of Malta. Avīze arī norāda, ka tie vecāki, kuri nespēj veikalos nopirkt aproču piekariņus saviem bērniem, reizēm rīkojas bezatbildīgi, pasūtot tos internetā no ražotājiem Ķīnā, Indijā vai Vjetnamā. Šādā gadījumā būt drošam par to, ka piekariņi neradīs kaitējumu veselībai, nav iespējams. Laikraksts ieteicis iegādāties tikai pazīstamu ražotāju izgatavotus piekariņus un raudzīties, lai uz iepakojuma būtu CE zīme, kas  norāda, ka ražojums atbilst ES valstu likumu prasībām.

 
 
cecii cecii 05. Nov 2014, 21:36

Sāksim ar to, ka indēšana ar ftalātiem un ķīmiskiem izgarojumiem sākas jau zīdaiņa vecumā, liekot bērnus uz tām mīkstajām puzlēm ko klāj uz grīdas. Pavisam toksiskas tās puzles paliek, ja mājās ir siltās grīdas. Atceros gadījumu, kad PTAC bija izplatījis brīdinājumu par šo. Iespējams, tas neattiecas preci ar CE, kas nopērkama veikalos, bet uz lēto "tirgus variantu" vai pa taisno no Ķīnas.

Tak nopērc bērnam gumijas (par tām nevienā vietā nekas slikts nebija teikts), cik var saprast no rakstiem, tad problemātiskā vieta ir iekariņi (štruntiņi) ne pašas gumijas (materiāls ir pilnīgi cits).

Es Tev piekrītu kaut kādā mērā. Manai skolniecei arī skolā uz urrrā kā puišu,tā meiteņu vidū! Arī z-svētku vecīša maisā meita gribētu ko tādu atrast. Nez, būs jāpiebremzē, bet mēneša laikā tfu,tfu,tfu, nekādas alerģiskas reakcijas neesmu novērojusi, tad jau laikam arī nebūs!

lauvinja lauvinja 05. Nov 2014, 18:33

Mūsmājās gumijas aproces top uz urāaa, aizrāvies kā pirmklasnieks, tā tīne, bet piekariņu gan šķiet ir tikai kādi pāris katram, gumiju komplekti bija bez piekariņiem.

Atzīstos, negribas pētīt šo jautājumu, bet palasot, ka tie ir bīstami, ja bāž mutē un laiza, tad histērijā krist negribas un mest laukā arī ne.