Grāmatas ir apvākotas! Skola var sākties!

Grāmatas ir apvākotas! Skola var sākties!

29. Aug 2015, 09:01 lauvinja lauvinja

Skolēnu mammas jau zina, ka grāmatu un darba burtnīcu apvākošana mācību gada sākumā ir sava veida izaicinājums. Kad es gāju skolā, tad viss bija vienkārši – bija pāris grāmatu izmēri, nopirka normāla biezuma plastmasas vāciņus, apvākoja grāmatas un tās kalpoja lieliski! Šie vāciņa bieži vien kalpoja gadiem.

Tagad dzīve ir kļuvusi jautrāka – bez maz katra mācību grāmata savā izmērā, darba burtnīcas tāpat. Tas laikam izdomas veicināšanai!

Viens no variantiem, lai tiktu pie apvākotām grāmatām, ir iegādāt jau gatavus vāciņus, ko pārdod grāmatnīcās. Šīs metodes mīnuss – vāciņi pārsvarā ir salīdzinoši plāni, ātri nodriskājas un mēdz gadīties, ka īsti neatbilst grāmatas izmēram. Izmaksas – ap 0,7 eiro par vāciņu. Var nopirkt grāmatnīcās.

Nākamais variants ir līmplēve vākošanai – pluss – vienmēr pareizā izmērā, mīnuss – diezgan jāiepraktizējas, lai sanāktu smuki un akurāti. Kalpo labi. Cena par rulli – 0,5*1,50 m ap 1,50-2 eiro. Iegādājams grāmatnīcās, kanceleju preču bodēs un lielveikalā.

Grāmatas var arī apvākot ar papīru, vēlams lūkot pēc grāmatu vākošanai domātā papīra, lai arī der jebkurš dāvanu iesaiņošanai domātais papīrs. Lielākoties grāmatu vākošanai domātais papīrs ir biezāks un ar nelielu aizsargkārtiņu pret mitrumu un nodilumu. Pluss – grāmatas jaukas, raibas, pareizā izmērā. Mīnuss ievākošana prasa iemaņas un laiku. Izmaksas atkarīgas no papīra dizaina, kvalitātes un iegādes vietas.

Ja nu tā sanācis, ka vecāki nav apveltīti ar īpašām dotībām uz rokdarbiem, vai nevēlas tam veltīt laiku, tad pastāv iespēja nest grāmatas ievākot vai ielaminēt profesionāļiem. Šīs metodes pluss – grāmatu vāciņi ideāli pieguļ grāmatai pēc izmēra, ievākošanā izmantotais materiāls ir biezāks nekā nopērkamie vāciņi. Runā, ka iztur visu mācību gadu – to es testēšu šogad! Izmaksas – cenrādī bija minēts 0,71 eiro par gabalu, dzīvē par 25 vienību ievākošanu samaksāju 13 eiro.

Vēl ir grāmatu ielaminēšana, kas esot vēl izturīgāka, bet šis pakalpojums ir dārgāks un man pašai īsti nav skaidrs vai to drīkst darīt ar skolas grāmatām.

Pēdējos divus pakalpojumus – grāmatu apvākošanu un ielaminēšanu sniedz firmas, kuras nodarbojas ar kopēšanas, iesiešanas un taml. pakalpojumu sniegšanu. Vēl viena laba ziņa – šo firmu darba laiks ir pieejams ikvienam – ir kas strādā cauru diennakti, ir kas strādā no 7 rītā līdz 22 vakarā.

Kā grāmatas un darba burtnīcas vākosiet jūs?

IlvaV IlvaV 30. Aug 2015, 13:19 lauvinja

Skatos, citi vecāki kārtīgi-jau laikus visu sagatavojuši😀 Mums vēl nekas nav savākots. Lielajam grāmatas iedeva jau jūnijā, kad bija zināmi skolā iekļūsanas konkursa rezultāti. Mazajam (3.klase) vēl grāmatu nav. Bet domāju šogad rīkoties līdzīgi lauvinja- ielaminēt, jo vienmēr tās mocības ar pareizo vāciņu piemeklēšanu+100%, ka visi nepieguls ideāli, jau apnikušas.
Burtnīcu vāciņi gan jau mājās (palikuši no pag.gada). Vispār neviens no mums, izņemot lielo dēlu, īsti skolu negaida😃

lauvinja lauvinja 29. Aug 2015, 22:12

Un jā maniem bērniem abiem 2 un 8 klase, skolas grāmatas tika iedotas jau augustā.

lauvinja lauvinja 29. Aug 2015, 22:11

Manā laikā skolā bija biezi plastmasas vāciņi, kalpoja ilgi, ilgi.
Esmu vākojusi gan ar dāvanu papīru, gan tapetēm. Dāvanu papīrs + līmplēve + bildes no mīļākajiem multeņiem vai pat bantītes, kalpo ilgi, bet prasa iedvesmu + laiku ievākošanai.

sandux sandux 29. Aug 2015, 18:10

Jā, mums arī vēl grāmatas nav iedotas. Iesim pirmajā klasē. Toties ir iedots saraksts ar grāmatām un teksts, ka pirmajā nedēļā visam jābūt apvākotam. Tad nu ar sarakstu gāju uz grāmatnīcu un pārdevēja deva vāciņus. Vēl viena nianse - nebija zināms, vai mums būs grāmatas ar cieto vai mīksto vāku, tāpēc pirku kā cietajam, jo citādi plāno vāciņu nevarot uzdabūt biezo vāku grāmatām. Paldies par ideju par līmplēvi vākošanai - būs jāpainteresējas.

princesemince princesemince 29. Aug 2015, 15:12

Lasot šo, atcerējos, ka savā laikā mūzikas skolas burtnīcas mamma vākoja ar tapetēm. Patiesībā vairumam tajā laikā (20-25 gadus atpakaļ) vākoja tapetēs. Kalpoja dikti ilgi 😀
Man pirmais skolnieks būs tikai nākošā mācību gadā. Zinot viņa neuzmanību, noteikti sākšu vākošanas eksperimentus ar profesionāļu palīdzību 😃