Bērns naktī slapina gultā – uzzini, kā vari savam bērnam palīdzēt!

Bērns naktī slapina gultā – uzzini, kā vari savam bērnam palīdzēt!

05. Jul 2019, 09:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Podiņmācība sen kā apgūta un bērns jau tuvojas skolas vecumam vai jau apmeklē skolu, taču naktīs pamostas slapjā gultā? 

Ja slapināšana gultā regulāri atkārtojas, to dēvē par nakts enurēzi, kas, kā izrādās, izplatības ziņā skar aptuveni 10% bērnu un pusaudžu vecumā no 4 līdz 15 gadiem, un zēniem tā sastopama 3 - 4 reizes biežāk nekā meitenēm. 

Kur meklējami enurēzes cēloņi?

Nieru saražotais urīna daudzums naktī pārsniedz urīnpūšļa tilpumu, un bērns ciešā miega dēļ nejūt pārpildīto urīnpūsli, kas nozīmē, ka laicīgi nepamostas un notiek nekontrolēta urīna izdalīšana miegā. Pēc Bērnu klīniskās universitātes uroloģes Nataļas Bozotovas teiktā, iemesli tam, ka saražotā urīna daudzums naktī pārsniedz urīnpūšļa tilpumu, var būt dažādi, no kuriem visbiežāk sastopamais gadījums ir pārmērīga šķidruma lietošana dienas otrajā pusē vai arī hormona, kas stimulē ūdens uzsūkšanos atpakaļ nieru kanālos, nepietiekamība.

Speciālisti izšķir divu veidu enurēzi:

  • primāro, kas vairāk saistīta ar uroloģiska rakstura problēmām;
  • sekundāro, kas saistīta ar bērna neiroloģiju, jo tā sākas pēc laika, kad bērns ir pārtraucis lietot autiņbiksītes. Bieži tas saistīts ar stresa situācijām, emocijām, un reizēm arī ar bērna urīnceļu infekcijām.

Diagnosticēt nakts enurēzi iespējams, rūpīgi izvērtējot katra bērna gadījumu individuāli, piefiksējot, kādi apstākļi mainījušies bērna dzīvē un ģimenē kopumā brīdī, kad viņš sācis slapināt gultā, cik bieži bērns pamostas slapjā gultā. Nepieciešamības gadījumā ārsts bērnam var nozīmēt izmeklējumus un analīzes, lai izslēgtu veselības traucējumus, kas varētu provocēt slapināšanu gultā, piemēram, urīnceļu iekaisumu u.c.

Nepakļaujies mītiem

Slapināšanu gultā pavada arī daudzi mīti, kuriem daļa meklējama cilvēku neizpratnē par šādu situāciju, radot vecākos vēl lielāku neizpratni par enurēzi un bailes, ka slapināšana gultā bērnu pavadīs visu turpmāko mūžu. Tāpēc, lai palīdzētu labāk izprast enurēzi, meklējām atbildes uz TOP 5 biežākajiem pieņēmumiem par slapināšanu gultā.

Slapināšanas gultā vienīgais iemesls ir stress

Biežākie iemesli slapināšanai gultā ir mazs urīnpūslis, iedzimtība un ciešs miegs, kas neļauj bērnam savlaicīgi pamosties, lai apmeklētu labierīcības, un tam nav nekāda sakara ar stresu. Slapināšanai gultā var būt arī psiholoģiski piemesli, piemēram, jaunākā bērna ienākšana ģimenē, vecāku šķiršanās, emocionāli tuva cilvēka zaudēšana vai arī jauns posms dzīvē, piemēram, skolas gaitu uzsākšana. 

Bērns, kurš slapina gultā, ir pārāk slinks, lai naktī pieceltos un aizietu uz tualeti

Daļa cilvēku neizprot, ka ir pavisam normāli, ja bērns, kurš apguvis podiņmācību, reizi pa reizie līdz 7 gadu vecumam tomēr piedzīvo slapināšanu gultā. Tas nebūt nenozīmē, ka bērns ir slinks! Viņš vienkārši nav vēl iepazinis savu ķermeni tik labi, lai to prastu kontrolēt un spētu pamosties, kad ir vajadzība doties uz tualeti. Jānorāda, ka fizioloģiski nakts enurēze ir nosacījuma refleksa stāvoklis, kad noteiktā stāvoklī pavājinās galvas smadzenēs esošā sargpunkta funkcijas, līdz ar to bērns naktī nespēj noreaģēt uz vajadzību apmeklēt tualeti.

Slapināšana gultā ir sekas neveiksmīgai podiņmācībai

Viena no izplatītākajām kļūdām, kuru jaunie vecāki mantojuši no paaudzes paaudzē, ir pavisam mazu bērnu radināšana celties naktī un pat miegainiem tumsā sēsties uz podiņa. Tādējādi pavisam negribot bērnam izveidojam refleksu čurāt arī miegainam. Tā vietā vajadzētu ieslēgt apgaismojumu, pamodināt bērnu un tikai tad, kad esam pārliecināti, ka viņš saprot, kas notiek, sēdināt viņu uz podiņa.Tiesa, šī ir vien neliela atkāpe un slapināšana gultā kopumā ņemot nav saistāma ar neveiksmīgu podiņmācību.

Slapināšana gultā saistīta ar medicīniskām problēmām

Bērniem, kuri jaunāki par 6-7 gadiem un kuri slapina gultā, nav viena konkrēta iemesla, kāpēc viņi to dara. Tomēr, ja bērns vairāk nekā pusgadu spējis aizvadīt naktis sausā gultā un pēkšņi nakts laikā sācis slapināt, ieteicams par šo problēmu pārrunāt ar savu ģimenes ārstu. Iespējams, bērns sācis slapināt gultiņā, jo viņu skārusi urīnceļu infekcija, diabēts, urīnpūšļa patoloģijas vai arī spalīši.

Ja bērns slapina gultā, jāķeras pie medikamentiem

Vislabākā taktika enurēzes gadījumā ir nogaidīšana un medikamentu lietošana ir vien pēdējais solis. Tāpēc apbruņojieties ar pacietību, izpratni un esat atbalsts savam bērnam!

Kā bērnam palīdzēt enurēzes gadījumā?

Enurēze ir problēma, kurai ir tendence pāriet, bērnam pieaugot, ko apliecina arī dati, kas rāda, ka bērni vecumā no 6 līdz 16 gadiem 90% gadījumu no nakts enurēzes izārstējas paši bez vajadzības lietot medikamentus vai pielietot speciālas terapijas. 

Lai tas notiktu, ir ļoti svarīgs vecāku atbalsts, jo ir vecāki, kas slapināšanu gultā cenšas “ārstēt”, bērnu vēl vairāk pazemojot - noperot, liekot gulēt slapjā gultā vai arī bērna degunā bakstot slapjo palagu. Šīs metodes NESTRĀDĀ! 

Vislabākā metode, kas strādā, ir psiholoģiska pieeja, kuru spēj realizēt paši vecāki, izturoties pret savu bērnu ar cieņu, atbalstot un izrādot uzticēšanos. Tāpēc Bērnu klīniskās universitātes bērnu neiroloģe  Baiba Norīte - Lapsiņa kā vienu no metodēm, kas palīdz uzveikt enurēzi, iesaka izveidot speciālu kalandāru, kurā bērns attiecīgajā dienā atzīmē “saulīti”, ja izdevies visu nakti nogulēt sausā gultā, bet “lietutiņu”, ja gulta bijusi slapja. Papildu motivācijai iespējams vienoties, ka tad, ja noteiktu dienu skaitu pēc kārtas kalendārā būs saulītes, bērns saņems balvu - kādu kārotu našķi, kopīgu izklaidi ar vecākiem, piemēram, kino apmeklējumu, vai arī rotaļlietu. 

Tiesa, lai gan lielā daļā gadījumu bērnu enurēze līdz ar pieaugšanu izzūd, jāatceras, ka tā ietekmē bērna pašvērtējumu un ievērojami traucē sabiedriskajai dzīvei, jo tās dēļ bērns nevar, piemēram, braukt uz nometnēm, ekskursijās vai nakšņot pie draugiem. Lai bērns varētu labāk iekļauties savu vienaudžu sabiedriskajā dzīvē, kamēr enurēze vēl piemeklē regulāri, risinājums var būt īpašas autiņbiksītes, kas paredzētas lielākiem bērniem un izskatās gluži kā parastās biksītes. Biksītes var valkāt zem pidžamas vai ikdienas drēbēm, un tās, visticamāk, apkārtējie noturēs par parastām apakšbiksītēm, tāpēc bērns varēs netraucēti iejusties vienaudžu kolektīvā, nesatraucoties, ka no rīta varētu piemeklēt kauns par slapjo gultu.

Soli pa solim ceļā uz sausu gultiņu

Slapjā gulta bērnos rada trauksmi un neticību saviem spēkiem, tāpēc svarīgs ir vecāku atbalsts un spēja iejusties bērna ādā, esot viņam klāt un atbalstot, lai soli pa solim uzveiktu enurēzi. Kā to panākt? Lūk, seši vienkārši soļi, kurus rekomendē Klīnikas "Dzintari" klīniskā un veselības psiholoģe un psihoterapijas speciāliste hipnoterapijā Elīna Jeļena Zariņa, kas palīdzēs bērnam atgūt ticību sev un no rītiem pamosties sausā gultā:

  • ieviesiet noteiktu dienas režīmu, pirmajā dienas pusē ļaujot bērnam uzņemt tik daudz šķidruma, cik viņš vēlas, bet pēc plkst. 18.00 ierobežojot uzņemtā šķidruma daudzumu, ļaujot padzerties vien pāris malciņus.
  • Pārliecinies, ka bērnam naktī nav bail doties uz tualeti. Ja viņam tomēr ir bail no tumsas, nakts laikā atstāj iedegtu vāju apgaismojumu.
  • Neklāj uz bērna gultas zem palaga speciālas plēves, jo tas viņam tikai lieku reizi atgādinās par nelaimēm un liks jau iepriekš uztraukties par to, ka naktī varētu pieslapināt gultu.
  • Nekādā gadījumā nebar bērnu par slapjo gultu, jo tas netiek darīts tīšām. Tā vietā bez pārmetumiem vai bāršanās aicini palīdzēt no rīta noņemt slapjo gultas veļu un aiznest to uz veļasmašīnu.
  • Mudini bērnu veikt vingrinājumus, kas palīdzēs trenēt urīnpūsli saturošo muskuļu tonusu un spēku. Piemēram, ja bērnam ir nepieciešamība iet uz tualeti, mudini vēl dažas minutes paciesties, ar laiku minūšu skaitu palielinot. Vēl viens treniņš, kas palīdzēs cīņā ar enurēzi, ir mēģinājumi čurāšanas laikā urīna strūklu 5-6 reizes aizturēt. Lai bērns labāk saprastu vingrinājumu, vari to viņam nodemonstrēt ar balonu – no piepūsta balona gaisu izlaižot ar pauzēm vairākos piegājienos.
  • Pievērs uzmanību terapeitiskiem stāstiem - pirms gulētiešanas stāsti vakara pasakas, kurās galvenajam varonim ir liela līdzība raksturā ar tavu bērnu un kurš spēj uzveikt savu lielo problēmu. Tādā veidā bērnam sniegsi papildu ticību savai varēšanai un pārliecību, ka enurēze ar laiku izzudīs.

Gadījumā, ja esat izmēģinājuši dažādas metodes, taču tās nav sniegušas cerētos rezultātus, noteikti jāpārliecinās, ka enurēzes pamatā nav citi veselības traucējumi, piemēram, endokrīnas saslimšanas vai arī diabēts. Tāpat arī jāatcerās, ka pastāv zināma ģenētiska enurēzes iedzimtība, kas nozīmē, kad tad, ja viens no vecākiem ar to bērnībā ir saskāries, visticamāk, slapināšana gultā piemeklēs arī viņa bērnu.

Huggies® DryNites® nakts biksītes - uzticams atbalsts laikā, kad bērns slapina gultā

Uzsūcošās DryNites® atgādina biksītes un ir ērti pavelkamas zem pidžamas vai apakšveļas. Bērnam ir svarīgi justies droši un diskrēti, lai neviens neievērotu, ka viņš valkā uzsūcošas biksītes. Tāpēc šādu biksīšu dizainam jābūt maksimāli pietuvinātam apakšbiksītēm.

Tās paredzētas bērniem vecumā no 4 līdz 15 gadu vecumam un absorbē šķidrumu vairāk nekā parastās autiņbiksītes. Tas nozīmē, ka tās ir labs palīgs naktīs, kad bērnam notiek slapināšanas epizodes dziļā miega dēļ.

 

DryNites® ir uzsūcošas nakts biksītes, kas ne tikai pasargās gultiņu un palagus, bet arī palīdzēs tikt galā ar kauna sajūtu un bailēm par slapjo gultu:

  • DryNites® ir veidotas no mīkstiem un maigiem materiāliem, kas līdzīgi apakšveļai.
  • Tās ir plānākas par parastajām autiņbiksītēm un “nečab” zem apģērba. Tas ir svarīgi, jo bērns šajā vecumā (vecāks par 4 gadiem) parasti nevēlas, lai citi redzētu, ka viņš nēsā “autiņbiksītes kā mazulis”.
  • Elastīgās sānu maliņas ļaus bērnam justies tikpat komfortabli kā parastajās kokvilnas apakšbiksītēs.

  • Atšķirīgs biksīšu dizains zēniem un meitenēm!