Bērniem sportiskajās aktivitātēs ir svarīgs azartiskums

04. Jun 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara ir klāt, tāpēc būtu grēks sēdēt četrās sienās. Dodaties laukā un esat aktīvi, izdomājot jaunas aktivitātes, iesaistot tajās ne tikai bērnus, bet darbojoties arī paši!

Lai bērni iesaistītos fiziskās aktivitātēs, vecākiem jābūt par paraugu. Tas nozīmē, ka tad, ja paši vecāki būs aktīvi, būs arī vieglāk iesaistīt arī bērnus. 

“Rimi Bērniem” fiziskās sagatavotības eksperts, treneris Kārlis Birmanis skaidro, ka bērniem patīk azartiskums nevis ilgtermiņā monotonas darbības. Tāpēc, domājot par fiziskajām aktivitātēm, kurās līdzi aicināt arī bērnus, viņš iesaka izvēlēties jebko, kur iespējams panākt azartiskumu.

“Azartiskumu var īstenot ar spēli, ar rotaļu, iesaistot arī citus dalībniekus vai ar mainīgām situācijām,” saka treneris Kārlis Birmanis. Tāpēc fizisko aktivitāšu veidos viņš izvēlas iekļaut soļošanu, skriešanu, lekšanu, ķeršanu un obligāti arī rāpšanos, jo pilsētas vidē rāpšanās un kāpšana pieejama vismazāk, jo vēlamies bērnus pasargāt. “Sakot, ka bērns nokritīs, mēs, iespējams, viņiem esam ieviesuši bailes,” secina K. Birmanis. 

Fiziskajās aktivitātēs jāiekļauj daudzveidība, jo bērniem ir interesanti kāpt augstāk, zemāk, līst, kaut ko apgāzt, aizbēgt vai noķert. “Iedodiet bērnam spilvenu, lai viņš ar to met pa pudelēm, darot to 40 minūtes no vietas ar dažāda izmēra spilveniem. Visticamāk, jums būs daudz labāka atsaucība uz šādu aktivitāti. Tāpat arī ar skriešanu kā pārvietošanos, kur skriešana nebūs pozicionēta kā primāri galvenā darbība,” ierosina treneris.

Viņš atgādina, ka maģija nav meklējama konkrētā inventārā vai konkrētā nodarbībā, jo galvenais ir iespējami augsts ikdienas aktivitāšu līmenis. Svarīgākais, lai vecāki rāda piemēru, paši iesaistoties nevis komandējot.