Ar manu bērnu tā nenotiks

Ar manu bērnu tā nenotiks

07. Nov 2016, 18:03 nosiguldas nosiguldas

 Ar manu bērnu jau tā nenotiks. Tā sākas gandrīz katrs stāsts. Katrs stāsts, kuru ikdienā varam meklēt mūsu sadzīvē.

Vai atceraties, noteikti kāda māmiņa zinās, par ko es runāju. Kad atnācāt no veikala pēkšņi mazuļa rokā, vai kabatā atradāt šokolādīti vai citu nieciņu, kas pavisam netīšām iznests no veikala.

Kā Jūs rīkojāties?

Kāds būs sabāris, kāds būs izskaidrojis, ka tā nevar, bet arī man ir nācies redzēt, kā vecāki priecājās kopā ar mazuli, ka viņam ir izdevies tāds joks. Iet laiks un mūsu mazuļi iet uz dārziņu. Sākumā tā ir bērnu dārza mantiņa, kuru vecāki neievēro, bet pēc tam kāda bērna mantiņa, jo mazulim tādas nav. Bērns ātri saprot, ka neviens nav redzējis, ka viņam ir parādījušās  jaunas mantiņas. Tas nenotiek tīšām, vienkārši mēs esam aizņemti un ne vienmēr pievēršam uzmanību sīkumiem.

Beidzot mazais acuraugs dodas uz skolu. Zinot,  ka svešu mantu nešana uz mājām ir ierasta lieta, tā turpinās arī skolā līdz mēs nonākam pie tā, ka klasē zūd nauda, vai pazudušas skolā kurpes vai kādas citas mantas.

Tāds scenārijs ir ļoti iespējams.

Vai mazais bērns apzinās, ka tas ko viņš dara ir zādzība? Noteikti nē. Bet šāda situācija ir pat ļoti iespējama. Kad esam nonākuši pie šādas situācijas, meklējam vainīgos un nekādi nevaram noticēt, ka mūsu bērns ir ņēmis svešas mantas un tagad tiek vainots zādzībā.

Mūsu mazuļi pirmā gada laikā apgūst tik daudz jaunu lietu un tām visām blakus esam mēs vecāki, bet jo lielāks tas top, jo vairāk viņam ir jāiemācās un ne visam mums atliek laika un varbūt mums vienkārši liekās, ka ir daudzas lietas, kas bērnam ir jāzin pašam, vai jāiemāca skolai.

Gribu minēt piemēru ar mazo pirmklasnieku Rīgā, rakstu Jūs varat lasīt internetā.

https://www.riga.lv/lv/news/pirmklasnieks-macibu-klase-sariko-pamatigu-jandalinu-iesaistas-policija?9686

Kas nāk prātā. Nu tas jau, noteikti no nelabvēlīgas ģimenes.  Bet īstenībā tādā situācijā var nonāk katrs mūsu skolas bērns. Kāpēc tā notika, kāpēc bērns, kas skolā mācās divus mēnešus, kliedz, ka nogalinās visus klasesbiedrus? Kāpēc to, kas  notiek, neredzēja klases audzinātāja. Kāpēc bērnu turpināja pazemot iznesot no klases, nevis uzaicinot klasi doties uz citu telpu.

Kas notiks tālāk?

Bērns tiks vests pie ārstiem un skolā viņam jau ir uzlikts zīmogs. Klasiski skolotājiem ir frāze “Nu šitam ceļš uz cietumu garantēts” un viss, šis bērns būs pazaudēts.

Daudzām lietām meklējamas saknes bērnībā un tā kā mūsu laikmets ir neapturama kustība ir jārod jauni instrumenti, kas palīdzētu bērnam lielajā pasaule nepazust, bet orientēties.

 Tam ir domāta programma “Čiekurs”. Dažādu vecumu bērniem, veidot viņiem saprotamā valodā un veidā  uzskates materiālu, kas palīdz ieaudzināt noteiktas sabiedrības normas, kas viņam paliek atmiņā un ir saprotamas: ka kaķi nevar spīdzināt tikai tāpēc, ka izdosies labs video, vai nevar ņemt svešas mantas, vai nedrīkst bojāt kaimiņam durvis tikai tāpēc, ka viņš uz Helovīniem neiedeva konfektes.

 

mamma88 mamma88 07. Nov 2016, 19:05

Norādītajā rakstā es redzu daudz problēmas. Tāda bērna reakcija ir tikai sekas. Piemēram, saskatu emocionālu vardarbību...Vai tas ir normāli, ka bērnu apsmej?Beigās sanāk, ka speciālists ir jāapmeklē tikai viņam vienam, bet tiem deviņiem ne?