7 dzīvību glābjoši padomi, kurus katram vecākam vajadzētu iemācīt saviem bērniem

7 dzīvību glābjoši padomi, kurus katram vecākam vajadzētu iemācīt saviem bērniem

07. Sep 2016, 08:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šos 7 padomus, kas paredzēti briesmu situācijās, vajadzētu zināt visiem vecākiem un iemācīt to saviem bērniem.

Katra vecāka ļaunākais murgs ir briesmu situācijas, kurās bērns var nokļūt un smagi ciest. Nekad nav iespējams paredzēt, kad kas slikts ar mūsu bērnu var atgadīties, tāpēc vienmēr jābūt tam sagatavotam, turklāt, ja bērns zinās, kā rīkoties situācijā, kad viņam draud briesmas, pastāv liela iespējamība, ka viss beigsies daudz labāk un, iespējams, pat sanāks izvairīties no šīs ļoti nepatīkamās situācijas.

Eksperti ir sagatavojuši sarakstu, kurā ir iekļauti 7 padomi, kurus izmantojot bērns tiek sagatavots dažādām neparedzētām briesmu situācijām. Ievērojot šos padomus, pasargāsiet sevi un bērnu!

Nekādas personalizētas lietas

Nekādu kreklu, piekariņu, rokassprādžu, mugursomu un citu lietu, uz kurām būtu redzams jūsu bērna vārds vai kāda cita personāla informācija. Protams, somas iekšpusē var iešūt kādu papīra vai auduma gabaliņu ar kontaktinformāciju – gadījumā, ja tā nozūd, atradējs spēs to atgriezt. Ja jūsu bērnam būs personalizētas lietas, it īpaši tādas, uz kurām jebkurš var saskatīt viņa vārdu, svešiniekam ir vieglāk bērnu apmānīt.

Ģimenes koda vārds

Izdomājiet savu ģimenes koda vārdu, kaut ko tādu, ko ir viegli atcerēties, bet kas nav arī pārāk ikdienišķs, šāds vārds ir noderīgs vairākās situācijās:

Ja tu palūdz paziņam izņemt savu bērnu no dārziņa vai aizvest mājās no skolas, jo netiec, bērns var pieprasīt šim cilvēkam koda vārdu. Ja šīs cilvēks to nezina, tad bērns zinās, ka nekādā gadījumā nedrīkst doties līdzi šim cilvēkam;

Ja esot ciemos pie kāda drauga bērns jūtas nedroši, lūdz viņam piezvanīt tev un nosaukt koda vārdu;

Ja esot publiskā vietā viņam draud kādas briesmas vai jūs vēlaties viņu brīdināt par briesmām, tad varat izkliegt koda vārdu

Nekādu ķermeņu noslēpumu

Gadījumos, kad bērns ir seksuāli izmantots, bieži viņiem tiek teikts, ka to labāk saglabāt noslēpumā. Iemāciet saviem bērniem, kad gadījumos, kad kāds viņiem ir ne tā pieskāries vai ir uzmācies, sliktākajā gadījumā seksuāli izmantojis, nekavējoties par to ziņot jums.

Pretējais virziens

Eksperti iesaka iemācīt bērnam, ja viņam šķiet, ka viņam seko kāda mašīna, tad nekavējoties apgriezties un skriet pretēja virzienā nekā brauc mašīna, tā bērns iegūs sev vairāk laika un, iespējams, paspēs aizmukt vai palūgt kādam palīdzību, jo paies laiks, kamēr mašīna apgriezīsies.

KAS TU ESI??

Nav ierasti, ka bērns vecāku rokās vaicātu, “kas tu esi”, piekritīsiet?
Nu, lūk, iemāciet savam bērnam, ka situācijās, kad svešinieks publiskā vietā sagrābj viņu aiz rokas, skaļi kliegt kādu no frāzēm:

Kas tu esi?

Laid mani vaļā! Es tevi nepazīstu!

Kur ir mana mamma un tētis? Palīgā!

Pieklājība jāatmet

Briesmu situācija ir jāaizmirst par pieklājību un labu uzvedību. Ja bērns ir nelaimē, tad iemāciet viņam, ka jāaizmirst par labu uzvedību, piemēram, ja viņš ir veikalā un viņu kāds mēģina saķert aiz rokas un izvest no veikala, lai bērns sāk gāzt ārā lietas no plauktiem, tas pievērsīs darbinieku un apkārtējo uzmanību, pēc tam arī viņi sāks iedziļināties notiekošajā.

Atrodi māti ar bērniem, kuri palīdzēs

Ja jūsu bērns noklīst no jums vai apmaldās publiskā vietā, ne vienmēr blakus būs policists vai apsargs, kurš varētu palīdzēt, tāpēc vislabākais veids ir sameklēt kādu māti ar bērniem, kura, pavisam noteikti, palīdzēs.

Avots: BNN.lv