6 paņēmieni, kā iemācīt alfabētu pirmsskolniekam

6 paņēmieni, kā iemācīt alfabētu pirmsskolniekam

10. Oct 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pienāk brīdis, kad mazais zinātkārais pirmsskolnieks sāk apgūt alfabētu un burtiņus. Kā iemācīt mazajam alfabētu?

Dziediet kopīgi alfabēta dziesmiņu

Populārākā dziesmiņa par alfabētu latviešu valodā noteikti ir "Joka pēc alfabēts", kas ir tik lipīga, ka paliks atmiņā jau pēc pirmajām nodziedātajām reizēm. Lai padarītu alfabēta apgūšanu aizraujošāku, varat izdomāt arī paši savu dziesmiņu! Un lai nepaliktu garlaicīgi, dziediet, čukstiet to dažādā ātrumā, skaļumā! Bērnam tā būs interesanta spēle, kas iespiedīsies atmiņā!

Izveidojiet savu alfabēta grāmatu

Ja mājās vairs nav ābeces, kur katram burtiņam blakus bija uzzīmēta kāda konkrēta lieta, laiks ķerties pašiem pie savas grāmatas izveides! Piemēram, ābols burtiņam "Ā", kaķis burtiņam "K", māja burtiņam "M". Tev noteikti mājās ir kaudze ar žurnāliem, kurus noteikti vari izgriezt un likt lietā!

Spēlējiet spēli!

Ja mājās ir tāfelīte, izmantojiet to, bet, ja nav, lieciet lietā papīra lapu, kas ir piestiprināta pie sienas. Uzraksti bērna vārda burtus, tad lūdz, lai viņš skrien un pieskaras pie burta, kuru Tu nosauc! Palielini grūtību pakāpi uzdevumam, uzrakstot arī uzvārdu.

Ieņemiet pozas! 

Vai Tavs bērns ir mēģinājis burtus izveidot ar savu ķermeni? Piemēram, "I", kad bērns stāv, "T", kad rokas ir izstieptas. Tas ir lielisks veids, kā kopīgi mācīties burtiņus! Vēlams, lai jūs stāvat pie spoguļa un mazais redzētu, ko jūs darāt!

Burtiņu diena!

Vēl kāda aizraujoša spēle ir kādu konkrētu nedēļas dienu pasludināt par burtiņu dienu. Piemēram, "K" diena, kad cepam Kūku, lasāt grāmatas par Kaķiem, ejat laukā pētīt Kokus.

Spēlējiet spēles ar ēdienu!

Pāris siera šķēlītes, izvārīti spageti vai ābola šķēlīte var pārvērsties par burtiņu alfabētā! Un kas zina, varbūt Tavs izlepušais ēdājs vairs tāds nemaz nebūs!

Bet kā Tu savam mazajam māci alfabētu? Kurus burtiņus viņš jau prot?