Jaunajā mācību gadā skolēniem piedāvās daudz veselīgāku ēdienkarti

Jaunajā mācību gadā skolēniem piedāvās daudz veselīgāku ēdienkarti

03. Sep 2012, 09:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

No šā mācību gada skolēnu ēdienkartē aizliegts iekļaut frī kartupeļus, kā arī cīsiņus un sardeles ar gaļas saturu zem 70%, to paredz spēkā stājušies Ministru kabineta noteikumi par veselīga un sabalansēta uztura normām skolās, sociālās aprūpes un rehabilitācijas iestādēs, kā arī slimnīcās.

Skolniekiem nedrīkst piedāvāt arī žāvētus, kūpinātus un sālītus gaļas un zivju produktus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, burgerus, gaļas un zivju konservus, vai mehāniski atdalītu vistas gaļu. Savukārt kā piedevas ēdieniem nevar pasniegt majonēzi, kečupu, tomātu mērci un krējuma izstrādājumus - tos atļauts izmantot tikai ēdienu pagatavošanā.

Izglītojamo uzturā turpmāk nedrīkst būt arī frī kartupeļi, kartupeļu kroketes un citi eļļā vārīti un analogi pārtikas produkti, kā arī konditorejas izstrādājumi, kuru sastāvā ir daļēji hidrogenēti augu tauki.

Gaļas izstrādājumus, piemēram, desas, cīsiņus, sardeles, žāvētus, kūpinātus, sālītus gaļas un zivju produktus, gaļas un zivju konservus, rūpnieciski ražotus pelmeņus, belašus, saldētas rūpnieciski ražotas kotletes un frikadeles, zivju pirkstiņus, kalmāru gredzenus, burgerus izglītojamo uzturā varēs iekļaut, ja šo ēdienu saturā būs vismaz 70% gaļas vai 60% zivju, nebūs garšas pastiprinātāju (E620-E650) un krāsvielu, tie nesaturēs mehāniski atdalītu gaļu vai izejvielas, kas ražotas no ģenētiski modificētiem organismiem. Tāpat šo produktu sāls saturam jābūt mazākam par 1,25 gramiem uz 100 gramiem gaļas produkta un 1,5 gramiem uz 100 gramiem zivju produkta. Turklāt šos pārtikas produktus skolēniem varēs piedāvāt ne biežāk kā reizi nedēļā.

Vienlaikus skolās ēdiena gatavošanā turpmāk nelietos margarīnu, izņemot to, kas nesatur daļēji hidrogenētus augu taukus, vairākkārt karsētas un pārkarsētas taukvielas, krējuma izstrādājumus, buljona un zupu koncentrātus, sausos ķīseļa koncentrātus, ātri pagatavojamas kartupeļu biezputras (pusfabrikātus), augu eļļu, kas ir ražota no ģenētiski modificētām izejvielām.

Noteikumi paredz precīzi noteikt enerģijas un uzturvielu normas, kā arī ikdienas ēdienkartē iekļaujamos pārtikas produktus skolās un pirmskolās, kā arī enerģijas un uzturvielu dienas normas pamatdiētai ārstniecības iestāžu pacientiem un ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem.

Noteikumi stājās spēkā līdz ar skolēnu vasaras brīvdienu sākumu, līdz ar to reāli izmaiņas skolu ēdnīcu ēdienkartē būs izjūtamas no šī mācību gada. Sociālās aprūpes un ārstniecības iestādēs noteiktās pārtikas normas jāpiemēro no 2013.gada 1.janvāra.

Kristīne Miļūna 
LETA