Vai sešgadnieks ir gatavs sākt pirmklasnieka gaitas?

Vai sešgadnieks ir gatavs sākt pirmklasnieka gaitas?

08. Jun 2012, 22:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes (IZM) datiem šogad mācībaspirmajā klasē sāks 20 300 līdz 20 400 bērnu - daļa pirmklasnieku mācības sāks jau sešu gadu vecumā, bet citi - septiņu un astoņu gadu vecumā. 

 

Sarunā ar portālu "Delfi" psihoterapeite Benita Griškeviča norāda, ka gadījumā, ja uz skolu dodas sešgadnieks, tad ir svarīgi, ka bērna skolas gaitu uzsākšanai gatavi arī vecāki un bērna vecums netiek uztverts kā faktors, kas ietver sevī riskus.

 

Arī vecākiem jābūt gataviem

 

"Lai pasargātu no neveiksmīguma izjūtas bērnu, kurš skolas gaitas uzsāk nedaudz ātrāk, būtu svarīgi, lai pedagogi un vecāki savlaicīgi un objektīvi izvērtē bērna gatavību skolai. Ja nepieciešams, var piesaistīt psihologu, lai saņemtu objektīvu vērtējumu," norāda psihoterapeite.  

 

Viņa tāpat uzsver, ka bez akadēmiskajām prasmēm, kuras pirmsskolnieks parasti ir apguvis nodarbībās, veiksmīgai skolas gaitu uzsākšanai būtisks ir bērna psiholoģiskais briedums.

 

"Tas paredz, pimkārt, vēlēšanos mācīties un būt skolēnam - bērnam ir interese par zināšanām, ko var iegūt skolā, un viņš fiziski ir gatavs dienas ritmam, ko paredz mācības. Psihes procesiem jābūt pietiekami nobriedušiem, lai spētu adekvāti uztvert notiekošo, koncentrēt uzmanību izziņas darbībai pusstundas garumā, pārslēgties no viena uzdevuma uz otru."

 

Kā "Delfiem" atklāja Griškeviča, bērna veiksmīgai socializācijai skolā nepieciešamas saskarsmes prasmes un spēja apvaldīt savus impulsus, respektēt prasības, gatavība saņemt vērtējumu.

 

Kas liecina par bērna adaptācijas grūtībām skolā?

 

"Par adaptācijas grūtībām skolā var liecināt nevēlēšanās iet uz skolu, slimošana, izklaidīgums, pastiprināta pievēršanās rotaļām, izvairīšanās no skolas uzdevumu veikšanas, to atlikšana. Sūdzības par bērna uzvedību klasē var liecināt, ka savu emocionālo vajadzību pēc uzmanības un atzinības viņš nespēj salāgot ar prasmi iegūt šo uzmanību konstruktīvā veidā - ar sasniegumiem mācībās un draudzīgumu," viņa stāsta.

 

Biežāku slimošanu neredz kā šķērsli

 

Sešus gadus vecās Laimas mamma Sarmīte sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka neredz būtiskus iemeslus, kuru dēļ bērnu nesūtīt pirmajā klasē sešu gadu vecumā. "Bērns jau sagatavošanas klasītē tika visiem pārējiem līdzi, prot lasīt, rēķināt, sadarboties ar citiem bērniem un audzinātājiem, domāju, ka vēl viens gads bērnudārzā viņai nebūtu interesants."

 

Jautāta, vai viņam kam īpaši pievērsīs uzmanību, kad Laima sāks skolnieka gaitas, Sarmīte norāda, ka mājās vairāk pievērsīšot uzmanību tam, kā meitai sokas mācību procesā. "Tomēr tas noteikti nebūs pārspīlēti, jo visiem bērniem ir jāpievērš uzmanība, neatkarīgi no tā, cik gados viņi sāks skolas gaitas."

 

Jautāta, vai viņai saistībā ar meitas iešanu pirmajā klasē sešu gadu vecumā ir bažas par biežāku slimošanu, Sarmīte atbild noliedzoši. "Visiem bērniem ir posms, kad vairāk jāpaslimo - tā, manuprāt, ir pilnīgi normāla parādība," teic Laimas mamma un piebilst, ka meita 1. septembri gaida ar pozitīvām emocijām.

 

"Vasaras brīvlaikā vairāk palasījām, jo pa vasaru lasīšana bija nedaudz aizmirsusies, tāpat pārrunājām arī jautājumus, kas saistīti ar došanos uz skolu, drošību un to, kur vajadzības gadījumā meklēt palīdzību," par gatavošanos skolas gaitām stāsta Sarmīte un atklāj, ka vismaz sākumā plāno meitu vest uz skolu un vēlāk, iespējams, šo pienākumu uzticēt Laimas vecākajam brālim.

 

Laimas vecāki nav nobažījušies arī par to, ka viņu meita, iespējams, nemācīsies vienā klasē ar saviem bērnudārza biedriem. "Līdzīgi bija arī vecākajam dēlam - viņš netika klasē, kurā mācījās vairāki viņa draugi no bērnudārza laikiem, tomēr viņš ātri vien iedraudzējās ar klases biedriem. Esmu pārliecināta, ka jaunā vidē rodas jaunas intereses un parādās arī jauni draugi," optimistiski noskaņota ir Sarmīte.

 

Kādēļ gaidīt vēl gadu līdz skolai?

 

Ar prieku 1.septembri gaida arī sešus gadus vecā Gabriela mamma Laura. "Gabriels sāka iet bērnudārza grupiņā kopā ar gadu vecākiem bērniem, problēmu nebija, audzinātājas bija apmierinātas ar viņa sniegumu un sagatavotības pakāpi. Es vienkārši neredzēju iemeslu, kādēļ lai viņš neturpinātu mācības skolā kopā ar saviem vienaudžiem," stāsta Laura.

 

Nebiedē arī ierastā kolektīva maiņa

 

Arī Gabrielam pirmajā klasē būs jāsāk apgūt zinības bez ierasto kolēģu - bērnudārza grupiņas biedru - klātbūtnes, tomēr Laura uzskata, ka tam nevajadzētu radīt problēmas, jo skolas gaitu sākšana ir jauns posms, kurā tiek apgūtas daudzas jaunas iemaņas un iegūti arī jauni paziņas un draugi.

 

Gabriela mamma tāpat atklāj, ka viņas dēls jau iepazinies ar savu topošo audzinātāju. "Viņa atzina Gabrielu par piemērotu skolas gaitu uzsākšanai. Arī fiziskās dotības viņam ir drīzāk kā septiņus gadus vecam bērnam. Viņš jau gadu lasa rakstītos un raksta drukātos burtus, prot sarunāties arī krieviski - viņš kā maza "švammīte" uzsūc valodas, zīmē, tādēļ es nedomāju, ka varētu rasties kādas problēmas."

 

Laura gan atklāj, ka Gabriels nedaudz uztraucas par to, kāds būs viņa jaunais kolektīvs skolā, kā citi bērni viņu pieņems. "Tas gan nav nekas pārdabisks, man šķiet, jo arī pirmais septembris pirmklasniekam ir kaut kas nezināms, tomēr skolotāja, pie kuras dēls mācīsies ir ļoti laba, viņa mācīja arī manu vecāko meitu, tādēļ esmu mierīga."

 


www.DELFI.lv