Skolēnu formu ieviešana ir diskutabla

Skolēnu formu ieviešana ir diskutabla

17. Jun 2012, 16:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daži vecāki uzskata, ka mācību apģērba ieviešana atvieglotu bērnu sagatavošanu skolai. Izglītības un zinātnes ministrija, lai arī uzsver, ka lēmumam par formastērpu ieviešanu jābūt brīvprātīgam, norāda - tie vecāki un bērni, kas pret skolēnu formām izturējušies rezervēti, vēlāk atzinuši, ka tās disciplinē, rada piederības sajūtu un mazina bērnu nevienlīdzību. Protams, formas tiek pirktas tikai par vecāku naudu. 

 

Vecāku apvienības "Māmiņu klubs" vadītāja Sandija Salaka atzīst, ka sagatavot bērnus skolai vecākiem kļūst arvien grūtāk finansiālo apsvērumu dēļ. Jāpērk jauns apģērbs, apavi, virsdrēbes, tāpat daudz izmaksā arī mācību materiāli. Viņa uzskata, ka skolēnu apģērbs mazinātu vecāku raizes par to, kā apģērbt savu atvasi.

 

Formas par vecāku naudu

 

"Protams, negribētu, lai tas būtu tādā obligātā formātā kā padomju laikos, bet, ja skola piedāvātu, domāju, ka diezgan daudz vecāku atsauktos," teic "Māmiņu kluba" vadītāja.

 

Lēmums par skolēnu apģērba ieviešanu tiek pieņemts, mācību iestādei konsultējoties ar vecākiem. Ja vienošanās tiek panākta, skolas formas patlaban tiek iegādātas par vecāku naudu.

 

Formas cena ir atkarīga no katras mācību iestādes. Ja citviet vecāki tās var iegādāties maksājot pārdesmit latus, piemēram, Rīgas Franču licejā jauns skolēnu apģērbs maksā sākot no 70 latiem. Iespējams doties uz apmaiņas punktu un skolas formu saņemt arī par velti.

 

Patlaban Latvijā skolas formās tērpjas pirmo deviņu klašu skolēni, nevienā vidusskolas vecuma iestādē tādu nav. Šo faktu var izskaidrot ar pusaudžu vēlmi uzsvērt savu individualitāti, bet Salaka pieļauj, ka viņu attieksme var arī mainīties. Runājot ar psihologiem, viņa pārliecinājusies, ka lielu ietekmi uz tīņu domāšanu atstāj popkultūra. Šā vecuma meiteņu vidū īpaši populārs ir seriāls "Gossip Girl", kura darbība norisinās kādā prestižā Manhetenas skolā un tās audzēkņiem jāvalkā mācību formas.

 

"Ja šis seriāls ir modē un skolās parādītos formas, domāju, ka meitenes neiebilstu. Taču meitenes arī ir dažādas. Viss atkarīgs no tā, ar kādu mērķi tās tiek ieviestas, cik izmaksā vecākiem un kā izskatās."

 

Lai visi būtu vienlīdzīgi

 

Rīgas 6.vidusskolā mācību apģērbs ir vairākus gadus. Tas ietver vienādas krāsas vestes, tumšas kurpes, bikses un kreklu zēniem vai tumšus apavus, svārkus un blūzi meitenēm. Jauna veste augošam bērnam kalpo aptuveni divus gadus, un tās cena ir 13 lati. Pārējo vecāki piemeklē pēc saviem ieskatiem. Mācību iestādē ir iespēja saņemt arī lietotas vestes, ko atstājuši iepriekšējie audzēkņi.

 

"Mūsu skolā ir noteikts lietišķais stils. (..) Lai bērni nenāktu viens vienās stilīgās drēbēs, otrs citās stilīgās drēbēs un tiem, kam nav iespēju tādas iegādāties, nesāpētu sirds," sarunā ar TVNET skaidro direktores vietniece Mairita Libauere. Paši skolēni šajā apģērbā jūtoties labi. 6.vidusskolai ir mūzikas novirziens un kā vēl vienu formastērpu priekšrocību viņa min svētku pasākumus, kur uzstājoties viņu audzēkņi izceļas uz citu fona.

 

Ministrijas attieksme: - pozitīva


Izglītības un zinātnes ministrija (IzM) pauž nostāju, ka lēmumam par mācību apģērba ieviešanu ir jābūt brīvprātīgam, tomēr līdzšinējā pieredze ar skolēnu formastērpiem vērtējama ar pluszīmi:

 

"To skolu pieredze, kurās ieviestas skolēnu formas, ir pozitīva un liecina, ka arī tie bērni un vecāki, kas pret skolēnu formu ieviešanu sākotnēji izturējušies rezervēti, vēlāk atzīst, ka skolas forma disciplinē, rada piederības sajūtu savai skolai un klasei un mazina bērnu sociālekonomisko nevienlīdzību."

 

Un kāpēc gan ministrijai pretoties, jo skolēnu formas savai atvasei jāpērk vecākiem pašiem par savu naudu. Ja ministrija šo jautājumu "brīvprātīgi" atstās savā vaļā, nav garantijas, ka dažas skolas necentīsies nopelnīt uz vecāku rēķina. Arī pašreiz nav saprotams kādi kritēriji nosaka skolēnu formu cenas, kas atšķiras vairākās skolās.

 

Kāds ir Tavs viedoklis par formu ieviešanu?

 

 

 

TVNET

Foto: TVNET

princesemince princesemince 29. Aug 2011, 21:05

iespējams, runa ir par 2 vai 3 formām, lai var mainīt, kad viena netīra. ja tā nav, arī es nesaprotu, ka forma varētu maksāt tik nenormālu naudu.

29. Aug 2011, 19:54

Esmu par formu , bet par saprātīgu summu😉

29. Aug 2011, 17:51

lai forma maksātu 150-200Ls, tur ir jābūt exkluzīviem audumiem, extra izšuvumi (skolas logo vai tml) šūti pie krutākā LV dizainera 😃 Normāla forma bikses/svārki un veste/jaka nevar maksāt tādu naudu.

29. Aug 2011, 17:12

piekritu

princesemince princesemince 29. Aug 2011, 14:58

es biju domājusi - apmaksā vecāki, bet skola kā juridiska persona slēdz līgumu ar citu juridisku personu, kam izdevīgi, ka tiek pasūtītas formas lielā skaitā, tādēļ var tās saražot nedaudz lētāk 😀

29. Aug 2011, 14:47

es jau sen esmu "par" vienojošu apģērbu skolās. Tas tiešām mazinās sociālo nevienlīdzību, vismaz kautkādā ziņā. Un jau tagad vecāki pērk apģērbu bērnam par savu naudu- kāda starpība, par ko maksāt!! Sanāk tas pats, kas pirkt apģērbu veikalā. Tiem, kas nevarētu atļauties jaunu- jau minēts, ka būtu iespēja iegūt lietotu formu.

man patīk šī ideja!

29. Aug 2011, 13:51

man jau ari nav nekas preti ,bet neticas ka skolas spes to apmaksat

princesemince princesemince 29. Aug 2011, 13:47

man patīk doma par vienotu apģērbu. atrisinās problēma ar apģērba meklēšanu un tā piemērotību videi.
domāju, ja tas tiks ieviests kā sistēma, būs šūšanas firmas, kuras būs ar mieru slēgt līgumus ar skolām, lai formas izmaksātu lētāk, līdzīgi kā tas šobrīd ir firmās, kur šūšanas kantori šuj darba apģērbu.

29. Aug 2011, 13:22

jautajums vai visi vecaki to vares atlauties 😀