Ģimenes budžetam skolēns izmaksā līdz pat 850 latu gadā

Ģimenes budžetam skolēns izmaksā līdz pat 850 latu gadā

26. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki aprēķinājuši, ka vidēji skolēns izmaksā no 680 līdz 850 latiem gadā, liecina Tiesībsarga biroja apkopotā informācija.

Šajā summā ir ieskaitīti izdevumi par mācību grāmatām, burtnīcām, kancelejas piederumiem, sportam nepieciešamais, kā arī pusdienas, transports un apģērbs.

Atsaucoties tiesībsarga aicinājumam informēt par lietām, ko skolēnu vecāki un arī skolotāji pērk skolai no saviem personīgajiem līdzekļiem, kopumā saņemtas 136 vēstules. Tās rakstījuši gan skolēnu vecāki un skolotāji, gan vecāku apvienības un novadu izglītības pārvaldes.

Realitātē bezmaksas izglītības nav

Tiesībsarga birojs norāda – Satversme paredz, ka valsts nodrošina iespēju bez maksas ikvienam iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību, tomēr realitātē nereti vecākiem ir jāpērk grāmatas un citi materiāli, lai nodrošinātu sava bērna mācību procesu pamatskolā vai vidusskolā.

Dažās vēstulēs vecāki pat ironiski rakstīja, ka drīzāk tiesībsargam būtu jāaicina ziņot par gadījumiem, ka nekas no mācību materiāliem vecākiem nav jāiegādājas par saviem līdzekļiem.

«Mana bērna mācības maksā 850 latu mācību gadā, kas ļoti līdzinās mācību maksai augstskolas maksas apmācībā,» rakstījusi kāda skolēna mamma.

Visbiežāk jāpērk burtnīcas un grāmatas

Biežāk norādītās lietas, kuras vecākiem jāpērk, ir grāmatas un darba burtnīcas. Izmaksas sadārdzina arī tas, ka dažādās klasēs ir atšķirīgas burtnīcas. Vecāki informējuši, ka visdārgākie mācību priekšmeti ir angļu valoda, mājturība un vizuālā māksla. Lielus tēriņus rada arī sportam vajadzīgais – īsais un garais treniņtērps, slidas, slēpes un tā inventārs, liecina tiesībsarga apkopotā informācija.

Vecāku sniegtie priekšlikumi galvenokārt attiecas uz nepieciešamību pēc «bezmaksas izglītības» skaidrojuma, kas jānodrošina skolai, bet kas vecākiem jāpērk pašiem. Ierosinājumi ir arī par mācību grāmatu dažādības samazināšanu, lai samazinātos iespējamo grāmatu daudzums vienā un tajā pašā priekšmetā.

Vecāki aicina panākt vienošanos

Viens no vecāku aicinājumiem ir izskaust praksi, ka mācību grāmatas tiek apvienotas ar vecāku apmaksātajām darba burtnīcām, kas ir divreiz dārgākas nekā skolas izsniegtās grāmatas. Ierosināts arī vienoties par skaidriem principiem, kā tiek sadalīts pašvaldības finansējums starp skolām, lai pašvaldības nevarētu manipulēt ar skolām. Ierosinājumu sadaļā izteikta nepieciešamība konkretizēt skolu padomes funkcijas likumā, palielinot to iespējas risināt vietēja mēroga konfliktus.

Tiesībsargs tagad informāciju pieprasīs arī no skolām un pašvaldībām, lai noskaidrotu, kurš pieņem lēmumu par naudas sadalījumu konkrētām pozīcijām – skolas pašas vai pašvaldības.

TVNET

Vai esat rēķinājuši,cik Tavā ģimenē izmaksā bērnudārznieks vai skolnieks?