Brēmanis: „Skolēnam brokastis ir obligāta ēdienreize!”

Brēmanis: „Skolēnam brokastis ir obligāta ēdienreize!”

03. Nov 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži dzirdēts stāstām, ka brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize. Kādēļ tā īpaši nozīmīga skolas vecuma bērniem, jautājām diētas ārstam Andim Brēmanim. 

Diētas ārsts apgalvo, ka skolas vecuma bērniņam brokastis ir obligāta ēdienreize.

„Atšķirībā no pieaugušajiem, kuri dažkārt arī nakts laikā mēdz notiesāt kādu uzkodu, bērni pēdējo ēdienreizi ietur, apmēram, deviņos, desmitos vakarā

Cilvēka organisms turpina darboties arī nakts laikā. Līdz ar to, arī miegā tas patērē enerģiju, lai darbotos sirds, notiktu elpošanas process, darbotos zarnu trakts un smadzenes, kā arī, lai ķermenis uzturētu 36,6 grādu temperatūru.

Tad, ja pārtika nav uzņemta kopš deviņiem, desmitiem vakarā un skolēns nepaēd brokastis, enerģija krītas, un bērnam ir grūti koncentrēties mācībām,” skaidro Andis Brēmanis.

Vēl brokastis nepieciešams ieturēt tāpēc, ka skolā bērnam pusdienas tiks pasniegtas tikai ap vieniem dienā.

Tad, ja skolēns nebūs brokastojis, šādi pastāv lielāka iespējamība, ka nevarot sagaidīt pusdienas laiku, viņš notiesās kādu neveselīgu našķi un savu izsalkumu mazinās ar nevēlamu pārtiku. Savukārt, pienākot pusdienas laikam, jau jutīsies paēdis un atsacīsies no siltām, veselīgām pusdienām.

Kā rīkoties?

Bieži vien no rītiem, kad bērns vēl ir samiegojies, viņam nemaz negribas ēst. Tomēr tā kā brokastis nav vēlams izlaist, vecāki var vai nu pagatavot kādu sviestmaizīti, ko skolēnam notiesāt ceļā uz skolu, vai arī iedot viņam brokastis līdzi, lai bērns tās notiesātu pirmajā starpbrīdī!

Vai tavs skolēns mājās no rītiem paēd brokastis?