10 ieteikumi, kad bērns paliek mājās viens pats..

10 ieteikumi, kad bērns paliek mājās viens pats..

03. Feb 2012, 16:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viennozīmīgas atbildes uz jautājumu: „No kāda vecuma bērnu var atstāt vienu mājās?” neeksistē. Vecākiem pašiem jāizlemj, kad viņu bērns ir pietiekoši nobriedis, lai viņu varētu atstāt vienu – uz kādu brīdi, vai pat uz visu dienu. Ja uz visu dienu, tad, attiecīgi, aptuvenais vecums varētu būt 9-12 gadi. Psihologi apgalvo, ka tieši tanī vecumā bērni apzinās bīstamības pakāpi, patstāvību un atbildību tādā mērā, lai varētu ar daudz ko tikt galā paši.

 

Un tā, ja Jūsu mazais, pēc Jūsu domām, ir jau pilnībā gatavs tam, lai patstāvīgi mājās pavadītu veselu dienu, tad droši dodiet viņam to iespēju. Bet tomēr, ar dažiem noteikumiem Jums, pirms tam vajadzētu iepazīties:

 

  • Neatstājiet bērnu vienu uz visu dienu, ja līdz šim Jūs viņu vienu esat atstājuši uz laiku ne ilgāku par 2 stundām, pretējā gadījumā, tas bērnā var izsaukt stresu, kas var izraisīt viņā pat bailes un paniku. Pārbaudiet viņa patstāvības pakāpi, atstājot viņu sākumā vienu uz stundu, tad uz divām, pakāpeniski laiku palielinot.

 

  • Pārliecinieties, ka bērns labi ir iegaumējis Jūsu mobilā tālruņa numuru, vai zina numuru, uz kuru zvanot, Jūs var atrast. Nekad neatstājiet bērnam tikai 1 numuru. Ekstremālā situācijā vienmēr labāk ir, ja pie rokas ir arī vecmāmiņas, tantes vai kādas Jūsu draudzenes telefona numurs. Pirms prom iešanas, pārliecinieties, vai visi nepieciešamie telefona numuri, bērnam ir pieejami.

 

  • Var atstāt bērnu vienu, ja viņš patstāvīgi iet uz tualeti, var sevi pabarot, atrast sev kādu tīkamu nodarbi. Kas attiecas uz ēdienu, tad labāk riska pakāpi samazināt līdz minimumam, kas nozīmē – pagatavojiet paši, vēlam tādu ēdienu, kas nav jāsilda. Mazajam nu galīgi nevajadzētu, vecāku prombūtnes laikā, lietot mikroviļņu krāsni vai plīti.

 

  • Īpašu uzmanību jāvērš bērna drošībai mājā. Visi asie priekšmeti jānovāc no acīm, griežami – durami, gludeklis, sērkociņi, zāles, ķīmija, tajā skaitā. Atcerieties, ja atstājat bērnu vienu, Jūs tāpat nesat par viņu atbildību, tajā skaitā, Jums jāapzinās, vai tiešām viņš prot darboties ar nazi, adatām, šķērēm, un, vai saprot, šo priekšmetu bīstamību.

 

  • Vēl viens svarīgs noteikums – bērnam ir jāsaprot, ka durvis svešiem cilvēkiem atvērt nedrīkst. Pilnīgi un absolūti nekādos gadījumos. Ja pie viņa kādam ir jāierodas, brīdiniet viņu savlaicīgi, un vislabāk, piezvaniet viņam arī tieši pirms viesa ierašanās, kaut vai pa telefonu.

 

  • Lai arī cik aizņemta Jūs būtu šīs dienas laikā, kamēr mazais mājās ir viens, atrodiet laiku viņam piezvanīt apmēram reizi stundā. Painteresējieties, ko viņš tur dara, vai viņam nav bail, vai ir paēdis utml.

 

  • Ja Jums tomēr ir nemierīga sirds par to, ko bērns dara Jūsu prombūtnes laikā, bet pašai viņu apciemot tanī dienā Jums laika nav, palūdziet to izdarīt kaimiņienei vai kādai draudzenei. Kaut vai, lai apciemo mazo reizi divās stundās. Tā viņam un arī Jums būs mierīgāk.

 

  • Lai arī cik patstāvīgs būtu bērns, apspriediet ar viņu visu, ar ko viņš varētu nodarboties Jūsu prombūtnes laikā. Ņemiet vērā, ka visu dienu skatīties TV vai spēlēt spēlītes datorā, nav tas labākais laika pavadīšanas veids. Piedāvājiet viņam kaut ko interesantu: jaunu, izklaidējošu grāmatu, viņa mīļākās krāsas un jaunu krāsojamo grāmatu, puzli, konstruktorus, vispār visu, kas viņam varētu interesēt. Kontroles zvanu laikā atgādiniet par nodarbes maiņu.

 

  • Ļaujiet bērnam sajust, ka, izejot no mājas, Jūs ne tikai ierobežojat dažas viņa darbības, bet arī dodiet viņam mazliet brīvības. Piemēram, sakiet, ka viņš var rīkoties ar telefonu, piezvanīt kādam draugam. Un tāpat arī var ieslēgt TV vai izmantot internetu. Protams, nosakiet arī laiku, šīm nodarbēm – ne ilgāk kā 2h dienā.

 

  • Un visbeidzot, pats svarīgākais noteikums – atstājot bērnu vienu, sekojiet līdzi tam, kāds ir viņa noskaņojums un pašsajūta. Ja viņš nejūtas labi, ir sailgojies ļoti vai saskumis – uzmundriniet viņu, pastāstiet, cik ļoti viņu mīlat un cerat jau drīz viņu apskaut.