Ziemassvētku cepumu izlase

Ziemassvētku cepumu izlase

16. Dec 2016, 11:59 IlvaV IlvaV

Šos cepumus esmu cepusi jau vairākus gadus. Vienmēr ap Ziemassvētku laiku, ziemā.  Ar savu tekstūru, smaržu, riekstainumu, šokolādainumu tie nepavisam neiederas vasaras ēdienkartē. Šogad tos izdomāju pasniegt bērnu mīļākajām skolotājām kā Ziemassvētku dāvanu. Arī tāpēc, ka paši bērni pie to radīšanas varēja pielikt savu roku un darbošanās prieku.

I Mežģīņotie mandeļu cepumi 

Šos cepumus atardu kādā recepšu grāmatā. Aterietie,s kādreiz bija tādi recepšu krājumi, kur katru mēnesi vai biežāk sūtīja jaunas receptes uz mājām vāku papildināšanai. Man ļoti patika saņemt jaunas receptes:) Tad nu, lūk, tur bija šī greznā recepte, kuru izmēģināju jau vismaz gadus 8 atpakaļ, un tā ir palikusi uz mūžu, šķiet, manās mājās tieši garšas, izsmalcinātības, viesu atsauksmju dēļ. 

 

Nepieciešams:100  mandeļu, 70 g cukura, 100 g sviesta, 2 ēdamkarotes  piena, 2 ēdmakarotes kviešu miltu.

Vispiņķerīgākais darbs ir apliet mandeles ar karstu ūdeni, lai varētu nolobīt. Ņem katru riekstu un loba nost miziņu. Puika spalīdzēja, tad jau gāja ātrāk:) Kad tas pieveikt, riekstus samaļ. Katliņā liek pārējās sastāvdaļa,s pievieno riekstus, visu uz mazas uguns vāra, nepārtraukti maisot. Kad viss viendabīgā masā, ar karoti liek uz cepamā papīra maisījumu un liek krāsnī 150 grādos kādas 15 minūtes. Svarīgi-atstāt lielas atstarpes, jo cepumi cepot izplešas. Un vērot, sekot līdzi, lai neapdeg, jo cepumi ir plāni. Tad ņem ārā, nedaudz atdzesē un ar kaut ko asu palīdz nocelt no plāts. Citās reizēs var likt katru gabaliņu uz glāzes dibena un veidot tādus kā groziņus. Parasti pasniedzu kā saldo ēdienu, starp diviem cepumie liekot saldējumu un pāri pārlejot kausētu šokolādi. Šie noteikti ir mani favorītcepumi. Tik caurspīdīgi, tik mežģīņoti, eleganti un ļooooti garšīgi! 20161216115719-65603.jpg

20161216115745-16003.jpg

20161216115804-35821.jpg

II Meksikāņu polvorones jeb "kūst uz mēles"

Šo recepti iemācīja kāda spāņu draudzene. Meksikā šie ir riktīgi Ziemassvētku laika cepumi. 

Nepieciešams: 200 g sviesta, 100 g cukura, 1 tējkarote vaniļas cukura,  450 g miltu,  350 g valriekstu, sāls šķipsna, pūdercukurs.

Samaļ valriekstus, atstājot tos mazos gabaliņos, ne pulverī. Sviestu, kas istabas temeratūrā, sakuļ krēmīgā masā, piejauc cukuru un vaniļu. Kad tie sajaukti kopā, ieber miltus un sāli un masu kār'tīgi samaisa. Ņem pirkstos apmēram vienas ēdamkarotes lieluma mīklu un veļ bumbas. Te noteitki bērni veiksmīgi var palīdzēt ar to tikt galā:) Liek uz cepešpannas un piespiež mazliet bumbas, lai saplacinās. Daud vietas atstāt nevajag, jo cepumi neizplešas. Liek krāsnī uz apmēram 20 minūtēm 150 grādos. Brūnus gluži sagaidīt nevajag. Tad ņem ārā un katru izvārta pūdercukurā. Liek uz restēm, lai atdziest. Pirms pasniegšanas (vai manā gadījumā pirms iesaiņošanas pārber vēlreiz ar pūdercukuru). Šie cepumi patiešām kūst uz mēles kā pulveris. Tik, tik....neprotu pat pateikt:) Nu ļoti patīkama konsistence, smarža, garša. īsts Ziemassvētku atradums.20161216115343-19409.jpg

20161216115442-70518.jpg

20161216115505-71189.jpg

III Šokolādes apelsīna cepumi

Šoreiz gan man bija piemirsies iegādāties apelsīnu, tāpēc apelsīna miziņas izpalika, bet toties pārklājām cepumus ar pūdercukura glazūru tā vietā.

Nepieciešams: 100 g sviesta, 100 g cukura (var pusi brūno, pusi balto), 170 g miltu, 30 g kako pulvera bez cukura, 1 ola, kanēlis (te nu katrs cikd audz grib, es liku 2 tējkarotes), vaniļas esence (pilieni)

Istabas tempratūras sviestu mikserī sakuļ, pievieno cukuru un maisa, kamēr cukurs labi izkusis. Pievieno olu un visu sajauc. Atsevišķā traukā sajauc sausās sastāvdaļas un tad visu ar rokām mīca kopā. Ievieto ledusskapī apmēram uz stundu, lai mīkla atpūšas. ņem laukā, rullē un spiež Ziemassvētku formiņas. Cep krāsnī minūtes 5-7 180 grādos. Vēl siltiem cepumiem smērā pāri cukura glazūru, kas veidot no cukura, mazliet silta piena un mazliet citrona sulas. Šo recepti kaut kad sen esmu atradusi internetā. Pat neatceros, kur un kad, bet katru gadu cepam šos cepumus (gan ar apelsīnu) kopā ar piparkūkām. 20161216115533-63583.jpg

20161216115552-20867.jpg

IV Dzērveņu baltās šokolādes cepumi.

Šo dievīgos cepumus reiz nogaršoju pie draudzenes, kas bija tik dāsna un ar recepti arī padalījās. 

Nepieciešams: 180 g sviesta, 200 g cukura (150 brūnais, 50 baltais), 1 ola, vaniļas esence, 250 g miltu, cepampulveris 1 tējkarote, 2 tējkarotes kukurūzas miltu, 80 g baltās šokolādes, 100 g žāvētas dzērvenes.

Un atkal ņemam visas slapjās sastāvdaļa sun jaucam kopā (uzputo sviestu, pievieno cukuru un olu). Tad atsevišķi sajauc miltus un cepamo pulveri. Sajauc sviesta masu ar miltu maisījumu, rūpīgi samaisa. Un lēnām iejauc arī šokolādi (sagriezta mazos gabaliņos) un dzērvenes. Liek ledusskapī visma zuz divām stundām. Tad ņem un veltnē vai pat izspiež ar pirkstiem plānāku un spiez laukā formas. Mums sirsniņas. Citreiz esmu vienkārši griezusi ripiņās. Krāsnī uz 160 grādiem apmēram 10 minūtes. Super garšīgi, dzērvenes it kā atsvaidzina šokolādes saldumu. Īsti svētku cepumi. 

20161216115628-79301.jpg

20161216115646-58311.jpg

Tagad mums tikai jāiesaiņo un -voila- dāvanas gatavas!

laurlapa laurlapa 18. Dec 2016, 14:24

👍😛

IlvaV IlvaV 16. Dec 2016, 12:05

Piemirsu uzrakstīt, ka sastāvdaļas pirktas gan Maximā, gan Rimi, gan Prisma, īsāk sakot, lielveikalos. Viss gan mājās bija, izņemot 'žāvētās dzērvenes, ko vakar skrēju meklēt un atradu Maxima plauktā ar atlaidi. Starp citu, arī valriektiem tagad ir ļoooti draudzīga cena (kaut kas zem 8 eiro).