Vizīte pie ortodonta - sākums skaistam smaidam. VIDEO

14. Feb 2018, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Skaists smaids ir katras sievietes rota. Bet cik bieži mēs atļaujamies tā no sirds pasmaidīt? Māmiņa Līga jau sen bija plānojusi apmeklēt speciālistu, tāpēc tagad, Māmiņu kluba TV raidījuma vadītājās Kristīnes Virsnītes iedrošināta devās uz inovatīvās ortodontijas klīniku - Concordia zobārstniecība, lai vizītes laikā saprastu, kas ir ortodontija un kā tā var palīdzēt. 

Tradicionāli, ortodontija ir saistīta ar nepareizu žokļu un zobu pozīciju korekciju jeb labošanu, kā arī ar košļājamā mehānisma un temporomandibularās locītavas funkciju traucējumiem.

 Concordia zobarstniecības klīnikā, ārstēšana tiek veikta izmantojot Neirodontijas jeb līdzsvarotās ārstēšanas koncepciju, kas ir jauna ortodontiskā metode, kas apvieno zināšanas zobārstniecībā un ortodontijā, ortopēdijā un vispārējā medicīnā, kā arī dabiskās dziedināšanas metodes.

Zobārstniecības klīnika Concordia ortodonts, ārsts Māris Gržibovskis norāda uz to, ka zobi ir ne tikai skaistumam un valdzinošam smaidam. Zobu taisnošana sniedz ne tikai estētisku efektu, bet zobi ir svarīgi, lai pildītu to galveno funkciju - ļautu kārtīgi sakošļāt ēdienu. 

Svarīgākais no jauniem neirodontijas ārstēšanas koncepcijas mērķiem ir orientēts uz pareizu zobu, mutes un žokļu pozīciju korekcijas attiecībām. Tas ir svarīgi, jo tas dod daudzas iespējas ārstēt citas ķermeņa orgānu sistēmas; piemēram, mugurkauls, iegurnis, pleci u.c.

Ārstēšanas mērķis ir labot zobu pozīciju,  muskulatūru un temporomandibularo locītavu tādā veidā, lai tas pozitīvi ietekmētu parējās cilvēka ķermeņa orgānu sistēmas, it īpaši, nervu sistēmu.

Kā notiek izmeklējums? 

Katra vizīte pie ortodonta sākas ar ārsta un pacienta sarunu par iemesliem vai sūdzībām, kas satrauc jauno māmiņu.

20180213182805-23860.jpg
  • Tiek izmantoti dažādu izmēru vates rullīši ar kuru palīdzību tiks kompensēta sakodiena augstuma izmaiņas
  • Vates rullīši tiek ievietoti starp zobiem un ārsts pārbauda, kā šāda sakodiena korekcija, izmantojot vates rullīšus palīdz uzlabot vispārējo ķermeņa stāvokli.
  • Talāk seko mutes diagnostika, tiek veikts arī rentgens, lai noskaidrotu, kurš ir labākais un piemērotākais ārstēšanas veids tieši Līgas gadījumā.
  • Ar šādas mutes diagnostikas palīdzību ir iespēja noteikt cik traumatisks ir sakodiens, cik tuvu, zobi atrodas viens no otra. 
Bieži pacientiem šķiet, ka zobu regulācija ir galvenais uzdevums, kas jāveic , tomēr kā atzīst dakteris Māris Gržibovskis atklāj, ka tieši muskulatūra bieži vien ir primā, kas jālabo, tādēļ, Līgas gadījumā ar to arī jāsāk, pirms zobu taisnošanas. 
 
Muskuļi ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas pretojas zobu taisnošanai.

Neirodontijas/līdzsvarotā ārstēšanas koncepcija ļauj mums atbildēt uz sekojošiem jautājumiem, ņemot vērā individuālo pieeju

  • Vai augšžoklis un apakšžoklis ir pareizajās attiecības ar citiem kauliem – galvaskausu, kā arī attiecībā ar mugurkaulu? Šīs attiecības ir pamatkritērijs veselīgai stājai.

  • Kādas funkcionālas izmaiņas ir jāveic ar zobiem, augšžokli, apakšžokli un košļāšanas muskulatūru kopumā, lai panāktu optimālu sasniegumu.

 
Pēc tam, kad ir veiktas visas nepieciešamās pārbaudes, tiek nozīmēta nepieciešamā ārstēšana un izvēlēti atbilstoši palīglīdzekļi ar kuru palīdzību ir iespēja veikt tik ļoti nepieciešamās korekcijas. Ja arī Tev rodas vajadzība un gluži tāpat kā māmiņa Līga, jau ilgu laiku esi atlicis vizīti pie ārsta, varētu jau teikt, ka nekad nav par vēlu, tomēr, ņemot vērā, ka ārstēšana nebūs vienas vizītes jautājums, labāk nagaidiet, bet izdariet to jau tagad.
 
Par veseliem un skaistiem smaidiem! 
Tavs Māmiņu klubs