Vitamīnu spridzeklis – spināti!

Vitamīnu spridzeklis – spināti!

06. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Spināti satur ne tikai dzelzi, bet arī daudz citu vērtīgu vielu, tādēļ iepērkoties to noteikti ir vērts ielikt savā iepirkumu groziņā un izmantot gatavošanā!

Spināti mums dod lielu daļu no vajadzīgā dzelzs daudzuma, tomēr mūsu organisms spēj uzsūkt tikai pusi no uzņemtās dzelzs. Tas saistīts ar specifisko veidu, kādā dzelzs paslēpta spinātu lapās.

Piemēram, 50 g svaigas spinātu lapas dotu mums 1 mg dzelzs, no kuras mēs varētu izmantot tikai 0,5 mg, lai uzņemtu šo daudzumu ar pagatavotiem spinātiem, jāapēd 70 g porcija.

Sievietei dienā jāuzņem 14,8 mg dzelzs, bet vīrietim- 8,7 mg.

Līdz ar to daudz vieglāk uzņemt dzelzi ar produktiem, kuros mūsu organisms atpazīst to labāk, piemēram, sardīņu konserviem.

Tomēr nevajadzētu domāt, ka spināti nav vajadzīgi mūsu veselībai. Sabiedrībā spināti saukti arī par „acu gaišuma” saglabātājiem. Kāpēc? Tāpēc, ka spinātos esošā viela luteīns kopā ar saulesbrillēm aizsargā mūs acis no tiešajiem saules stariem.

Spināti kopumā ir kā vitamīnu spridzeklis - B2, B6, E, K, PP, P, A un C. Apēdot 50 g svaigu spinātu, mēs organismam dodam vai pusi no C vitamīna daudzuma, kas mums ikdienā nepieciešams.

Spinātus lielveikalos var nopirkt vai nu saldētus vai jau sapakotus pakās. Ejot garām dārzeņu stendiem, droši vien savelkam degunus un nodomājam, ka sapakotie spināti noteikti nav tik vērtīgi, kā dārzā noplūktie. Tomēr jaunākie pētījumi pierādījuši, ka lielveikala gaismas pat pastiprina atsevišķu vitamīnu darbību- luteīna, vitamīnu E, K un C iedarbību. Lai arī tas vēl nav pierādīts, bet pastāv iespēja, ka arī citi lapu salāti reaģē līdzīgi.

Vienīgi ar spinātu ēšanu nevajadzētu aizrauties tiem, kuriem aknas un nieres tādas vārīgākas, tāpat arī tiem, kuriem ir locītavu problēmas. Šie ierobežojumi noteikti, jo spināti satur lielu devu skābeņskābes.

Tāpat, ja gatavojat spinātus, nevajadzētu tos pagatavotus ilgstoši uzglabāt un sildīt. Protams, labāk spinātus ēst termiski neapstrādātus.

Padiskutējam - kuri ir tavi mīļākie spinātu ēdieni? Vai tev garšo šis produkts?