Vitamīni ikdienā- tā ir ortomolekulārā medicīna

Vitamīni ikdienā- tā ir ortomolekulārā medicīna

29. Nov 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Antra Briede, ārste, ortomolekulārās terapijas speciāliste

Cilvēka organisms sastāv no simtiem  triljonu  šūnu. Katras šūnas izdzīvošana un spēja veikt savu funkciju ir atkarīga no aptuveni deviņdesmit uzturvielām- olbaltumvielām, ogļhidrātiem, taukiem, vitamīniem, minerālvielām, ūdens un skābekļa. Ja šūnai tiek piegādātas visas nepieciešamās uzturvielas, tā ir vesela un veic savas funkcijas. Ja šūnai trūkst kāda no nepieciešamajām izejvielām, tā nespēj veikt savu darbu un “slimo”. Ja šūna nav vesela, arī orgāns sāk “streikot” un cilvēks to sajūt kā slimību.

Ir pierādīts, ka pēdējos pārdesmit gados vairumam cilvēku organismā trūkst dažādas mikrouzturvielas (piemēram, vitamīns D, selēns, magnijs, bikarbonāta joni u.c.), tomēr, vairumā gadījumu tas ir nevis tāpēc, ka uzturvielas par maz tiek uzņemtas ar uzturu, bet gan tāpēc, ka pieaudzis mikrouzturvielu patēriņš organismā.

Nepieciešamais ikdienas uzturvielu daudzums dažādos dzīves posmos un situācijās ir atšķirīgs, un tas ir atkarīgs no daudziem apstākļiem. Īpaši paaugstināta nepieciešamība pēc uzturvielām ir, piemēram, bērniem augot, grūtniecības laikā, paaugstināta ikdienas stresa gadījumā, dažādu slimību gadījumā, līdz ar vecumu, zāļu lietošanas gadījumā utt. Viena diēta visiem neder. Tāpat arī mikrouzturvielu patēriņš organismā ir dažāds - katrs gadījums ir individuāls, katram cilvēkam ir savas nepieciešamības.

Ortomolekulārā medicīna (tulkojumā no grieķu valodas „orthos” nozīmē „labs, pareizs”. Tātad “ortomolekulārs” nozīmē „laba, pareiza šūna”) ir zinātne par veselības saglabāšanu un slimību ārstēšanu, izmantojot dabiskās, visiem zināmās organisma funkcionēšanai nepieciešamās uzturvielas, tikai tās pareizi sabalansējot- lietojot atbilstošās devās un kombinācijās. Šo medicīnas nozari dibināja Linus Paulings- divkārtējs Nobela prēmijas laureāts.

Ortomolekulārās medicīnas mērķis ir līdzsvarot organisma bioķīmisko disbalansu, atjaunot mikrouzturvielu deficītus, tādējādi veicināt palīdzēt organismam tikt galā ar dažādu organismā esošo kaitīgo vielu pārpalikumiem.

Ne vienmēr ikdienai nepieciešamo uzturvielu daudzumu un kombinācijas iespējams nodrošināt ar sabalansētu uzturu. Tāpēc dažos gadījumos ārsts var ieteikt lietot pilnvērtīgus vitamīnu un minerālvielu kompleksus. Ortomolekulārie vitamīnu kompleksi satur plašus vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu kompleksus kombinācijā ar augu valsts aktīvajām vielām, esenciālām taukskābēm un dažkārt pat pienskābo baktēriju kompleksiem, un tie paredzēti lietošanai īpašās dzīves situācijās, piemēram, bērniem augot, gatavojoties grūtniecībai, grūtniecības un krūts barošanas periodā. Ortomolekulārie vitamīnu kompleksi var būt noderīgi, piemēram, cilvēkiem ar pazeminātu imunitāti, tātad biežām saaukstēšanās slimībām, vai nervu sistēmas traucējumiem, kad trūkst enerģijas, ir pastiprināts nogurums. Atsevišķi ortomolekulāro uzturvielu kompleksi ir īpaši piemēroti cilvēkiem ar locītavu slimībām vai vielmaiņas slimībām, vai atmiņas traucējumiem. 

http://www.orthomolecular.org/

www.ortomol.lv