Sastāvdaļas:
400g vitas fileja
1 ēd.k 5% etiķis
1 ēd.k sojas mērce
zemesrieksti
Karstajiem salātiem:
brokoļi
burkāni
apelsīni
salātu lapas
sezama sēkliņas
1 ēd.k eļļa cepšanai
Ja es gatavotu tikai pieaugušajiem, tas papildinātu salātus ar svaigu čilli un papriku.
Sastāvdaļas suflē:
1 sīpols
1 tēj.k ķimenes
5 piparu graudiņi
2 mazas olas
2 kārtīgas ēd.k milti
250ml piens
50g siers + apbēršanai
50g sviests
pipari
Šīpolu un piaprus ,ķimenes liekam piena katliņā un vāram līdz būs nepieciešams.Vaktējam,lai piens neaizmūk.
Citā katliņā liekam sviestu,izkausējam.
Turot uz uguns sviestā iemaisam miltus līdz viendabīgai massai.
Pienu izkāšam un lejam maisot sviesta maisījumā,joprojām turam uz uguns.
Karsējam maisot 3 minūtes.
Olas baltumus atdalam no dzeltenumiem.
Noņemam katliņu no uguns un intensīvi maisot iemaisam dzeltenumus,tad rīvētu uz smalkās rīves sieru.
Liekam uz uguns un karsējam maisot līdz massa sabiezē.
Noņemam no uguns un vēl nedaudz izmaisam,tad noliekam malā,lai padziest.
Sanāk maiga,krēmīga,vijīga massa.Līdzīga kā plaucētā mīkla,maisot atdalas no katliņa malām.
Kamēr dziest mīkla,putojam olas baltumus.
Olas baltumus putojam ar sķipsniņu sāli līdz stingrām putām.
Iecilājam padzisušajā mīklā,nav jāgaida līdz atdziest pilnībā.Neputojam mīklu,bet maisam vienā virzienā,lai baltumi mīklu padara pufīgu.
Formiņas iesmērējam ar sviestu un apberam ar rīvmaizi.
Liekam formiņās mīklu. Uzberam rīvētu sieru.
Formiņas liekam lielā formā,kur ielejam karstu ūdeni līdz mazās formiņas līdz pusei ūdenī.
Liekam cepties jau iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem ap 15-20 minūtēm līdz suflē virma skaisti apbrūnē un paceļas augšā.
Nesatraucamies, ja atdziestot suflē nedaudz nosēžās.
Visu gatavoju paralēli.
Sākumā iemarinējam fileju:
Sagriežam strēmelēs vai kubiņos fileju, pielejam etiķi un sojas mērci. Apmaisam ar rokām.Apsedzam ar pārtikas plēvi un liekam ledusskapī uz 30 minūtēm.
Tikmēr sagatavojam dārzeņus. Burkānus sagriezu stienīšos.
Uz pannas uzkarsējam eļļu apcepam sezama sēkliņas. Pievienojam burkānus un cepam zem vāka uz nelielas uguns.Drīzāk sautējam, jo apbrūnināt nevajag.
Pēc kādām 3 minūtēm piemetam brokoļu ziediņus. Ja gatavojam lielajiem, tad arī čilli un papriku.
Sautējam 5 minūtes. Sagriežam apelsīnu bez mizas kubiņos. No cita apelsīna izspiežam sulu. Liekam pannā. Turpinam sautēt.
Pārkaisam ar pipariņiem. Gatavs, kad brokoļi pietiekami mīksti.
Citā pannā uzliekam cepties vistu. Cepam apmaisot līdz šķidrums iztvaikojis, piemetam sauju zemesriekstus un apcepam vēl pāris minūtes, tad arī vistai jābūt gatavai.
Pasniedzam.
Vistiņa maiga ,nav sausa, garšo burvīgi. Lieliski papildina zemesrieksti.
Dārzeņu salāti ir viegli, maigi, un it nemaz neprasās sāls,jo apelsīna aromāts balansē garšu.
Vislielākā sajūsma no dēla un vīra bija tieši par burkānu un vistas garšu. Siera suflē neizbrīnija,jo tiek gatavots ne pirmo reizi, un visiem garšo.
Bija arī neplānoti ciemiņi, kas trāpīja uz šīm vakariņām, visiem škita interesanti un ļoti garšīgi.