Viss, kas jāzina par pūtītēm mēnešreižu laikā

Viss, kas jāzina par pūtītēm mēnešreižu laikā

12. Jun 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

„Varbūt ir iespēja uzdot jautājumu speciālistam par pumpām, kas veidojas tieši menstruāciju laikā un īsi pirms tām? Mana sejas āda ir tīra, bez pumpām, bet sākoties ciklam rodas pūtītes, kuras mēdz būt strutainas. Kāds tam ir iemesls,” jautā portāla lasītāja.

Konsultē Lāzerplastikas klīnikas un Lāzerklīnikas dermatoloģe Anita Ābelīte.

Speciāliste atklāj, ka sievietes ādas izskatu nosaka hormonālais cikls. Mēnešreižu cikla laikā, mainoties hormonu – androgēna un estrogēna - līmenim asinīs, rodas ādas problēmas.

Tad, ja šīs pūtītes ir sāpīgas un nepatīkamas, ļoti ieteicams doties uz izmeklēšanu pie ginekologa, gastroenterologa un dermatologa, lai gūtu pilnīgu apstiprinājumu tam, ka pūtīšu cēlonis nav nekādas iekšējo orgānu problēmas!

„Es negribētu teikt, ka pūtīšu rašanās iemesls ir ādas nekopšana! Dažkārt tās rodas arī koptām un pat pārāk koptām sievietēm, kurām traucēts ādas skābju-sārmu līdzsvars. Arī tas nereti ir cēlonis šāda tipa veidojumu attīstībai.

Katrā ziņā sievietēm šo problēmu noteikti iesaku risināt, jo tad, ja pūtītes netiek izārstētas līdz galam, tās veido rētaudus, un saskarsmē ar saules stariem, sejas āda šajā zonā kļūst zilgani pelēka un nelīdzena.

Pūtīšu gadījumā, ejot ārā, sejai noteikti vajadzētu uzklāt pretiedeguma līdzekļus, jo pūtīti jau var uzskatīt par mazu rētiņu, uz kuras var veidoties pigmentācijas plankumi,” skaidro Anita Ābelīte.

Dermatoloģe atklāj, ka ne vienmēr premenstruālo pūtīšu gadījumā nepieciešama iekšķīga terapija. Bieži vien pilnīgi pietiek ar pareizi izvēlētiem lokālajiem ārstnieciskajiem līdzekļiem!

„Patlaban nopērkami ļoti efektīvi lokālie ādas kopšanas līdzekļi, kas speciāli paredzēti cīņā ar pūtītēm sievietēm vecumā no 18 līdz 45 gadiem, un ar kuru palīdzību šo problēmu iespējams risināt.

Tāpat šie pretiekaisuma līdzekļi darbojas arī profilaktiski. Tādēļ zinot, ka mēnešreižu laikā parasti veidojas pūtītes, sieviete šādu līdzekli var lietot desmit dienas pirms mēnešreizēm, tā jau laikus novēršot šo veidojumu attīstību,” iesaka Anita Ābelīte.

Kā un kad strutainos veidojumus likvidēt?

„Tad, ja no strutainajiem veidojumiem vēlamies atbrīvoties mājas apstākļos, pareizi ādu būtu notīrīt ar dezinficējošu šķīdumu, piemēram, kumelīšu tinktūru vai maigu losjonu, un tad ar smalku, nodezinficētu adatiņu atvērt pūtītes strutu galiņu.

Tad pavisam nedaudz drīkst paspiest un ļaut brīvi izplūst tās saturam.

Pēc tam ar kumelīšu tinktūru vai dezinficējošu losjonu vēlreiz notīra pūtītes laukumu uz ādas un tai uzklāj antibakteriālu krēmu, lai nepieļautu tālāku strutaino veidojumu attīstību!

Tomēr gadījumā, ja šādi strutaini veidojumi radušies uz pieres, deniņiem vai deguna saknes zonā, tos noteikti neiesaku, spiest pašiem, bet doties pie speciālista!

Vēl ļoti būtiski ņemt vērā to, ka strutainu veidojumu gadījumā vispirms vajadzētu apmeklēt dermatologu, kurš noteiks, kāds ir to cēlonis un ieteiks piemērotāko ārstēšanu, bet tikai pēc tam doties pie kosmetologa, kurš palīdzēs rūpēties par sejas ādas izskatu,” iesaka dermatoloģe.

Sieviešu Klubs

Kā tu cīnies ap pūtītēm, kas rodas menstruāciju laikā?