Veselīgi, ēdot VISU

Veselīgi, ēdot VISU

22. Apr 2017, 19:32 Ievas_mamma Ievas_mamma

Sekojot vairākām mammām “Instagram”, lasot “Mans Mazais” un sērfojot pa internetu, redzu gandrīz vai sāncensību par to, kurš tas publicēs veselīgāku maltīti. Nereti liekas, ka šīs mammas no uztura izslēdz pilnīgi visu, atstājot tikai dīgstus, zaļas lapas un pa kādam auglim.

Zinu jau zinu, ka TIK traki jau nu nav. Tāpat uzreiz gribu piebilst, ka katrs pats veido savu uztura plānu, katram ir savi uzskati, pieredze, daudz labu argumentu, kāpēc neēst to vai šo. Ne par to šoreiz būs runa. Rakstu par mums – tām, kuras nekaunas “Instagram” ievietot foto ar pašceptu picu. Tikai varbūt pēc tam pie sevis nodomā – diez cik daudzas mani tagad iekšēji nosoda?...

Jā, liekas, ka šobrīd mums, kuras ēd visu, dzīve ir kļuvusi mazliet grūtāka. Visapkārt runā par to, cik slikti ir ēst daudz gaļas, cik slikts ir gulašs, plovs, rosols, kartupeļi… Bet es nedomāju, ka tas ir slikti! Tieši tāda tipa maltītes gatavoju ģimenei katru vakaru. Bet kaut kā nereti piezogas vainas sajūta, ka es daru ko sliktu, jo - labi un pareizi ir ēst vegāni un veģetāri. Ziniet ko? Es nepiekrītu!

Katram organisms prasa ko savu, katrs pats jūt, kas un cik viņam ir vajadzīgs. Mēs ģimenē gaļu ēdam katru dienu. Termisku apstrādāti dārzeņi parasti tiek ēsti vairāk par svaigajiem. Jā, katru dienu gribas apēst arī ko garšīgu – biezpiena sieriņu, kādu cepumu vai pāris gabaliņu šokolādes. Nē, mēs neesam kvinojas, lēcu un citu brīnumu cienītāji, taču labprāt ēdam auzu pārslas, arī griķus un rīsus. Taču vislabāk mums garšo “nopeltais” kartupelis. Jā, zinu, ka ciete, taču, ja aktīvs dzīvesveids – kādēļ nē? Ja nu kādam būtu liekā svara problēmas, tad jau, loģiski, liekos ogļhidrātus stingrāk “parevidētu”, taču – nekas tāds nav vajadzīgs.

Nē, neapmeklējam “Hesburger” un līdzīgas iestādes (tādā esmu bijusi 3 reizes mūžā), bulkas un kūkas ēdam reti, pusfabrikātus neēdam, kartupeļus-frī negatavoju pat mājas apstākļos. Vienmēr raugos, lai mēs apēdam pa druskai no katras uzturvielu grupas un uzstāju, ka uz šķīvja jābūt salātiem. Sekoju līdzi, lai maltītēs nebūtu vienveidības, lai tās kaloritātes ziņā “neskrien” mākoņos, regulāri vāru zupas, saldumus vislabprātāk gatavoju pati. (Attēlā -mans garšīgais Lieldienās gatavotais biezpiena sacepums) :)

Ko es ar šo rakstu gribēju pateikt? Ne jau to, ka dīgsti, kvinoja vai galetes būtu slikti. Protams, nē! Arī es ļoti mīlu veselīgu ēdienu, uz palodzes audzēju zaļumus un ar prieku pagatavotu pavasara nātru zupiņu. Es vienkārši vēlējos ierunāties to sieviešu vārdā, kuras, tāpat kā es, ēd visu, un ar jēdzienu “veselīgs uzturs” saprot proporciju balansēšanu, plānošanu un gatavošanu mājās. Tagad ir stilīgi būt vegānam, veģetārim vai svaigēdājam. Bet - kādēļ nav stilīgi būt visēdājam? Ziniet ko? Es saku, ka ir gan! Turklāt cilvēka veselības stāvokli nosaka arī citi dzīvesveida aspekti, piemēram, miegs (un tā kvalitāte), fiziskās aktivitātes un stresa līmenis.

P. S. Lūgšu neskaidrot, kādēļ mans dzīvesveids ir nepareizāks un sliktāks, ko manam holesterīna līmenim nodara regulāra gaļas ēšana utt… Teorija ir zināma. Mani vairāk interesē tas, cik daudzas no Jums turas pie striktiem uztura plāniem, un – cik daudzas savās ģimenēs ēd tāpat, kā mēs ēdam savā. Paskatīsimies, kādi tad patiesībā ir Latvijas ģimeņu paradumi, un vai tiešām visi ir TIK veselīgi, kā brīžam liekas. :)

zacc zacc 23. Apr 2017, 11:18

teoriju ir daudz; man patīk tas princips, ka 1/4 kartupeļi/rīsi/griķi/makaroni/cita veida graudaugi, 1/4 olbaltumvielas (gaļa, zivs; ja tos neēd, tad citi OB saturoši produkti, piem., pākšaugi) un 1/2 dārzeņu (kuros kartupeļi neskaitās). Katrā ēdienreizē šito proporciju, protams, nenodrošinu, bet dienas griezumā cenšos. Plānoju ēdienkarti, iepērkos pēc saraksta. Pati arvien mazāk ēdu gaļu - vienkārši negribas un dažreiz pat nespēju ieēst. Tas arī prasa piedomāšanu, ko un kā gatavot, ģimenei nespiežu darīt tāpat.

No cukura un baltajiem miltiem, sviesta nebaidos - slaidam, kustīgam četrgadniekam tas neko ļaunu nenodara. Man tikai jāpieskata, lai našķi tiktu ēsti tikai PĒC tam, kad apēsta normāla porcija ēdiena. Našķošanās starp ēdienreizēm viņam neder, zūd apetīte un pārtiek tikai no tiem našķiem. Ja ir svara problēmas, tad jā, jāierobežo. Bet ļoti nepatīk tas, ka tagad, šķiet, tiek bezmaz uzspiests veseliem cilvēkiem ēst tā, it kā viņiem būtu vai tūliņ draudētu kaut kādas veselības problēmas. priecājos, ka mūsu BD vēl nav nonākuši tie bargākie uzturspeciālisti, un bērni dabū i biezpiensieriņus, i cepumiņus launagā.

Reizi nedēļā man ir atelpa no gatavošanas, kad ēdam pelmeņus vai gatavo picu. Pelmeņus gan taisos reiz sagatavot un sasaldēt pati, slinkums 😀

Lēcas man nešķiet nekāds brīnumprodukts, ļoti labs veids, kā, piemēram, dārzeņu zupas padarīt sātīgākas. Man negaršo zupas ar gaļu un gaļas buljonu, tā ka vāru tikai veģetāras, un tām prasās kādi pākšaugi klā. Man bērnam negaršo pupiņas un zirņi, bet lēcas īsti nepamana. Bietes+kāposti+kartupeļi+sauja lēcu+garšvielas, kurās bietes sākumā apcep, mums ir iecienītākā zupa

kvinoja (kinva) gan mums virtuvē neiedzīvojās, arī pilngraudu makaronus šad tad ēdu tikai es, pārējie rauc degunus. Avokado arī nav diezko iecienīts. vēl bija kaut kādi "modes" produkti, kas mums nav iegaršojušies. Tas taču normāli.

smīnu par tēzēm "ak, mēs kartupeļus tikpat kā neēdam, vairāk rīsus". ar domu, ka veselīgāk 😃 Varbūt diētiskāk (nu, tievēšanas ziņā), bet vispār kartupelī ir gana daudz vērtīgu vielu. Nemoderni gan, jā. Un vēl tas kuskuss ķip arī baigi veselīgi dažuprāt - man garšo, ēdu, bet labi saprotu, ka ne ar ko īpaši neatšķiras no baltajiem makaroniem vai mannas. Kuskuss labs ar to, ka apleju ar vārošu ūdeni un 5-10 min laikā uzbriest, ūdeni uzsūcot, un ir gatavs. Nav jāvāra.

Super komentārs! Paldies Tev! 😀

23. Apr 2017, 07:34

Super labi uzrakstīts. Man ar gluži kā Jums uznāk "lielais cepiens" par soc.tīklos publicētajām receptēm dažādos kontos: "gribas kas salds? oi apēdiet šo vegānisko superfood batoniņu". Kad es gribu ko saldu, man prātā nāk kūka Cielaviņa. Apēst to batoniņu varu, bet pēc tam iedodiet man ko saldu.
Mēs ēdam taisni kā Jūsu ģimenē-kartupeļi, griķi, rīsi un gaļu daudz-teļu, briedi, liellopu utt. Našķus gatavoju pati, jo mans hobijs, bet, protams, ka nopērkam arī Fazer šokolādi vietējā Mego veikalā 😀 McDonalds un tādās vietās neejam. Ja gribas, kas interesants pagaršot-melbas lēcas, kinvoja vai melno ikru grūbas, tad aizejam uz restorānu/ārpus mājas un paēdam. Ēdam dažādi-vāram zupas, šad tad arī biezeņu zupas, bet pārsvarā-pupiņzupu, buljonzupu, skābeņu, biešu. 😀 Katrā ziņā paldies par labo u n patieso rakstu. Savādāk tā tik liekas, ka visas mammas/ģimenes ēd brokastīs tikai balto jogurtu ar čia sēklām mazā trauciņā.

Ievas_mamma Ievas_mamma 22. Apr 2017, 22:40 Elionore

Heh, vai ne? Tas būtu forši, tiešām. 😀
Saldumus limitēju spēcīgi, jo baroju mazo pati, un viņa ir jūtīga uz cukuru. Ļoti labi esmu iemācījusies iztikt arī ar mazumiņu. 😀

Elionore Elionore 22. Apr 2017, 22:35

Es ēdu visu un tāda pati kārtība valda mūsu mājās. Par rasolu nefanoju, dēļ sajūtas, kas rodas vēderā to apēdot 😃 Mājās vienmēr ir rupjmaize. Un tāpat kā tu - nemēdzu viesoties ātrās ēdināšanas "restorānos" (ja nu vienīgi pēc kafijas). Mana lielā vājība ir saldumi -
nespēju skaitīt nedz gramus, nedz kalorijas. Kopš mazuļa piedzimšanas vienīgais, kam īpašāk pievēršu uzmanību - cik nejēdzīgi daudz uzturā lietojam govs piena produktus. Tos esam sākuši limitēt (ne izslēdzot). Godīgi sakot, liekais svars varētu būt liela motivācija nebendēt organismu ar lieku cukuru. Katrā ziņā, es gribētu dzīvot kā itāļi vai grieķi - vienkārši baudīt kvalitatīvu ēdienu, lieki neanalizējot, ko ēd kaimiņi, neskaitot kalorijas. Es par Vidusjūras diētu!

īgLa īgLa 22. Apr 2017, 22:34

Tāpat majonēzi lieliski aizstāj bezpiedevu jogurts+sinepes vai mārrutki,rosolā desas vietā pašcepts cepetis vai sautēta vistas fileja.

Ievas_mamma Ievas_mamma 22. Apr 2017, 22:25 cecii

Pilnībā piekrītu! 👍

īgLa īgLa 22. Apr 2017, 22:17 mamma88

Zupās,sautējumos,arī biezeni gatavoju.

mamma88 mamma88 22. Apr 2017, 22:12 īgLa

Ludzu padalies ar kadu kala recepti. Ka tiesi izmantojiet kali kartupelu vieta?

cecii cecii 22. Apr 2017, 21:37

Jebkuru ēdienu var pagatavot veselīgi. Tāpat jebkuru var pataisīt draņķīgu. Ņemsim par piemēru to pašu plovu - lētie rīsi, lielveikala gaļa, vegeta, kečups, sāls. Grūti to nosaukt par veselīgu.
Tai pat laikā - brūnie rīsi, zināmas izcelsmes gaļa, tomāti, olīveļļa, svaigi zaļumi. Tas ir pavisam kas cits.
Arī picu no kvalitatīvām sastāvdaļām, papildinot ar augstvērtīgu olīveļļu var pagatavot veselīgu.
Makaronus- maza nianse, pietiek pārvārìt un tie automātiski paliek neveselīgi. Toties pasta "al dente", kā itāļi saka, nedaudz cieti jau ir normāls veselīgs ēdiens. Un tā par jebkuru ēdienu.

Ievas_mamma Ievas_mamma 22. Apr 2017, 21:01 īgLa

Jā, arī es vairāk piedomāju pie tā, lai vairāk ir dārzeņu, savukārt, našķu un treknu ēdienu - mazāk. Pamazām gatavojamies tam, ka mazā "pieslēgsies" mūsu galdam. Tāpat runājām par to, kā pēc iespējas ilgāk viņu turēt pa gabalu no čipsiem un citiem to radiniekiem. 😃 Galvenais jau laikam ir tas priekšstats, ko radam ar savu rīcību. Un tad jau arī būs jāstāsta, ka "šodien ēdam saldējumu, bet rīt neēdīsim".
Paldies par komentāru! 😀

īgLa īgLa 22. Apr 2017, 20:45

Mūsu ģimenes ēdienkarte ir pakārtota bērniem. Tātad pētu to,kas "lācītim vēderā". Neizmantoju vegetas,kubiņu buljonus. Ēdam daudz dārzeņus,augļus,arī gaļu-katru dienu. Zupas,sautējumi ir topa ēdieni. Kartupeļus gan mazāk,tos aizstāju ar kāli,rāceni vai kolrābi. Saldumus ēdam,kad bērni guļ 😃 kūkas,bulkas,u.c.konditorijas izstrādājumus cepu pati-izmantoju auzu,griķu miltus.
Katrā ziņā bērna parādīšanās ēšanas paradumus izmainīja.

Ievas_mamma Ievas_mamma 22. Apr 2017, 20:27 mamma88

Jā, par tām cenām piekrītu. 😀 Arī reizēm liekas, ka tad, jo vairāk naudas makā, jo mazāk ēdiena galdā (arī humoram 😀 ) Bet, ja tā nopietni, esmu novērojusi, ka savukārt tie, kuriem naudiņas mazāk, ļoti cenšas nokrāmēt galdus ar visu iedomājamo. 😉

mamma88 mamma88 22. Apr 2017, 19:53

Isteniba lielaka dala cilveku Latvija ed ta ka jus aprakstijat. Nesaciet meklet zemtekstus,bet tas viss sava veida ir saistits ar izmaksam un to ko mums vecaki ir iemacijusi. Agrak nebija liela produktu klasta,cilveki staveja garas rindas pec produktiem,eda kaut ko no sava darzina. Tatad eda diezgan vienkarsi. Tagad ta ir sava veida modes lieta,iespejams kada statusa paradisana,ji kaut vai paskatisimies cik izmaksa est biologisko edienu no svaigi.lv,nu kaut vai tie pasi maksimas brokoli 400g safaseti maksaja pie 2eur,kas ir dargi.

mamma88 mamma88 22. Apr 2017, 19:47

Plovs ir slikts,bet vistas fileja ar risiem laba(humoram).