Veicam meditāciju ikdienā

Veicam meditāciju ikdienā

17. Jun 2013, 00:54 Sieviešu Klubs Sieviešu Klubs

Kāds ir teicis: "Ja tev ir laiks elpot, tad tev ir laiks meditēt".

Mums bieži liekas, ka meditācijai vajag īpašus nosacījumus, piemēram, brīvu laiku, klusumu, vienatni, atmosfēru, vadību utt. Tāpat kā, lai aizbrauktu ceļojumā, vajag naudu, ceļabiedrus... Lai būtu laimīgai, vajag vēl nedaudz notievēt, satikt ideālo vīrieti, būt pārliecinātai par sevi... To sauc par atliktās dzīves sindromu. Cik daudz mēs atliekam uz brīdi "tad, kad..."

Meditācija ir katrs brīdis, kad tu esi šeit un tagad, lai ko tu darītu, lai kur tu būtu, lai kas tu būtu.

Vienīgais, kas ir vajadzīgs meditācijai, ir tava uzmanība. Kur ir uzmanība, tur plūst enerģija. Ir vairāki veidi, kā tu vari meditēt ikdienā, sāksim ar "sarežģītāko" un nonāksim līdz "vienkāršākajiem":

 

1. Kundalini jogas tradīcijā ir tūkstoš meditāciju, kas ir paredzētas dažādiem mērķiem, piemēram, spēcināt auru, imūnsistēmu, pārliecinātību, sevis mīlestību, pašpieņemšanu, iespēju saredzēšanu, labklājību, taču, kā visas upes satek vienā jūrā, tā arī visas meditācijas palielina tavu apziņas līmeni, tavu jūtīgumu. Izvēloties konkrētu meditāciju, tā ir jādara katru dienu vismaz 40 dienas pēc kārtas, jo šajā laikā dzelzs, kas ir asinīs (tas pārnēsā informāciju par mūsu domām, emocijām, apziņu) pilnīgi atjaunojas un šī jaunā enerģija 40 dienu laikā burtiski sāk plūst tavās asinīs. Parunā ar savu kundalini jogas skolotāju un viņš varēs piedāvāt tev piemērotāko meditāciju. Ikdienas prakse attīsta disciplīnu, kas tiek pārnesta arī uz citām dzīves sfērām.

2. Apsēdies taisnu muguru un koncentrējies uz savu sirds centru, saules pinumu vai punktu starp uzacīm (trešo aci jeb hipofīzi - karalisko dziedzeri), vienkārši ļauj sev būt, lai kas arī notiktu prātā. Vari sākt ar 10 min. dienā un palielināt šo laiku līdz stundai. Vienkārši esi un vēro kā mainās tavas dzīves kvalitāte. Ja veic šo praksi no rīta, tad tava diena plūdīs pavisam citādi un ja vakarā, tad nakts miegs būs svētīts. Prāts gribēs mukt un kādu dienu nosačkot. Tu viņam katru dienu saki "vēl vienu dienu", nebaidi uzreiz, ka darīsi to gadu no vietas, jo neizdošanās gadījumā, nākas vilties un tad ir bailes uzsākt kādu praksi no jauna.

3. Lai kur tu atrastos, piepildi šo vietu ar mīlestību, vizualizē kā piepildās visi istabas stūri ar mīlestības enerģiju. Piemēram, ejot gulēt, iedomājies kā tu piepildi guļamistabu ar mīlestību, lai miegs būtu dziedinošs. Ja kāds slimo vai dusmojas, tad piepildi šo cilvēku ar mīlestību un vēro, kas mainās. Nevajag neko teikt, tas strādā neverbāli. Attīri savu māju ar mīlestību un tajā kļūs dzidrs gaiss.

4. Kustoties, baudi savu ķermeni. Izbaudi katru mikrokustību, katru pieskārienu. Darot jebkuru darbību, esi tajā totāli, koncentrējies uz to. Tad laiks pazūd. Tad tu esi plūsmā. Tad tu meditē. Izvēlies vienu darbību dienā, kuru tu apņemies darīt ar pilnu uzmanību un pavisam dabiski šādu darbību kļūs aizvien vairāk.

Lai katra tava ieelpa kļūst par meditāciju. Tad tu kļūsti relaksēta. Un kad tu esi relaksēta, tad tu mirdzi. 

Aija Berjoza, kundalini jogas skolotāja, koučs, psihologs

www.aijaberjoza.lv