Vasaras saulgriežu laikā, Latvijā tiek ieņemti vidēji 1760 mazuļi.

Vasaras saulgriežu laikā, Latvijā tiek ieņemti vidēji 1760 mazuļi.

21. Jun 2018, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži dzirdēts sakām, ka tieši Vasaras saulgrieži ir tas laiks, kad latvieši nododoties Papardes zieda meklējumiem, visčaklāk rūpējas par demogrāfijas un dzimstības rādītāju uzlabošanos. Tāpēc, ielūkojāmies statistikā, lai noskaidrotu – cik daudz latviešu pēdējo trīs gadu laikā(ieskaitot 2018. gadu), Vasaras saulgriežos IR atraduši papardes ziedu, kas ir rezultējies ar mazulīša nākšanu pasaulē jau nākamajā gadā.

Matemātika te ir pavisam vienkārša. Līgo svētki ir Jūnija beigas + 9 mēneši = nākamā gada marts.

Tagad, atliek vien atvērt lielo Centrālās statistikas datubāzi un paskatīties, vai tiešām – Jāņu laikā tiek ieņemts visvairāk mazulīšu, salīdzinājumā ar citiem gada mēnešiem?

2015. gadā, Marta mēnesī pasaulē nāca 1839 mazulīši, ierindojoties godpilnajā 6. vietā. Visvairāk 2015. gadā mazulīšu piedzima Jūlija mēnesī – 2081 bērniņš. Viss skaidrs. Novembris ir tas mēnesis, kad ārā vairs īsti ko darīt nav, arvien vairāk laika pavadām mājās, un kā tad to vislabāk darīt? Protams. Daloties mīlestībā.

2016. gadā jau ir par 81 Jāņu bērniņu vairāk, nekā 2015. gadā. Ja pavisam precīzi – tad – 1920 mazulīši nāca pasaulē 2016. gada martā, ļaujot Jāņu bērniņiem pakāpties par vienu pozīciju uz augšu, proti – ierindojoties 5. vietā, salīdzinājumā pret visiem pārējiem mēnešiem.  Visvairāk mazulīšu 2016. gadā piedzima jūnijā – 1971 bērniņš. Secinājums – iespējams, ka 2015. gadā aukstais laiks, acīmredzot, ir iestājies ātrāk, jo visaktīvākie topošie vecāki ir bijuši oktobra mēnesī.

Dodamies tālāk – 2017. gads – marta mēnesī pagājušajā gadā pasaulē nāca 1768 bērniņi. Ja salīdzina šos datus ar pārējiem 2017. gada mēnešiem, tad šajos rezultātos parādās pozitīva tendence. 2017. gada martā – ir gandrīz sasniegts pjedestāls. Godam nopelnīta 4. vieta, piekāpjoties vien 2017. gada jūnijam ar 1788 bērniņiem, jūlijam ar 1957 bērniņiem un augustam ar 1893 bērniņiem.

Secinājums ir viens.. Lai gan tendence ir pozitīvu pieaugumu, topošie vecāki mīlas priekiem visbiežāk nododas gada aukstajos mēnešos, lai gan – jūnija mēnesī ieņemto un nākamā gada martā dzimušo bērniņu skaits ir ar pieaugošu tendenci, līdz līdera pozīcijai vēl nedaudz pietrūkst.

Līgo nakts pavisam drīz jau klāt! Būs interesanti pavērot, kā Jāņu bērniņu skaits mainīsies nākamajā gadā. Laiku sola lietainu un drēgnu – iespējams, daudz vairāk līgotāju meklēs iespēju sasildīties viens otra skavās.

Jāpiebilst, ka kopumā, dzimušo bērniņu skaits Latvijā samazinās un šogad martā piedzimuši vien 1512 mazuļi, bet kopējo ainu par to, kurā vietā šogad ierindojas pagājušā gada Jāņu bērniņi, varēsim redzēt tad, kad šis gads būs noslēdzies.  

Esiet atbildīgi līgotāji un atcerieties, ka Papardes zieda meklēšanas rezultātā ir iespēja tikt pie maza paaudžu turpinātāja jau pēc deviņiem mēnešiem, tāpēc – tiem, kas plāno – lai izdodas, bet tie, kas ģimenes dzīvei vēl nav gatavi – atcerieties – jābūt atbildīgiem, jo pēc tam būs kāds, kas prasīs milzīgu atbildību un rūpes no Jums!

 

Lai priecīgi svētki!

Māmiņu klubs, 2018