Vai zini kā atrast interesantākās Latvijas vietas?

Vai zini kā atrast interesantākās Latvijas vietas?

20. Aug 2013, 19:22 lauvinja lauvinja

Šoreiz par divām lietām gribu parunāt – vispirms par to, ka bieži smukas, jaukas vietas ir mums blakām, bet mēs pat tās nepamanām un pēc tam par to, kur smelties informāciju gan tuviem, gan tālākiem ceļojumiem Latvijā.

Var jau būt, ka mana sajūta ir nepareiza, bet tā vien šķiet, ka bieži vien nepamanām skaistas un interesantas vietas tepat mūsu acu priekšā. Un ne jau vienmēr ir jādodas garā ceļojumā, kas nudien nav lēti. Tāpēc rosinu palūkoties plašāk mūsu vairāk vai mazāk regulārajos maršrutos, kad dodamies ciemos vai kur citur, netēlot eksprešus, atmest iedomas, ka te tāpat nekā interesanta nav un nevar būt, un aplūkot pa ceļam jaukas lietas un vietas.

Liela problēma ir informācijas trūkums, jo ne vienmēr norādes tiek novietotas vai novietotas saprotamā veidā un kā arī ne vienmēr tās ir pietiekami informatīvas, lai mūs ieintriģētu. Arī mani bieži vien atbaida norādes uz kārtējo apmetni vai pilskalnu, jo ir nācies vilties, piebraucot pie attiecīgās vietas un redzot vienkārši pļavu. Jā, tā ir plāva ar vēsturi, bet ja vēsture man nenāk pretī pa šo pļavu cauri puķēm, tad priekš manis tā ir un paliek vienkārši pļava.

Tāds klasisks piemērs, gan jau daudzas no jums uz Ventspils šoseju posmā starp Rīgu un Spuņciemu ir pamanījušas norādi „Darmštates priežu audze” un nodomājušas – te tak visapkārt ir priežu meži, kas tur īpašs?!? Arī es bieži biju braukusi šai norādei garām un lauzīju galvu – kāpēc tāda norāde tur ir novietota? Līdz vienu reizi nejauši atradu informāciju, ka šī audze ir īpaša ar to, ka priežu sēklas ir tikušas atvestas no Vāczemes 120 gadus atpakaļ, bet izrādījās, ka konkrētās šķirnes priedes Latvijā aug šķības un greizas visas kā viena! Šie koki der tikai malkai, ne lietaskokiem! Un jā, nākamreiz, braucot garām šai audzei tiešām ievēroju, ka visas priedītes ir līkas un greizas.

20130820190313-74022.jpg

Vairāk info: http://www.rigasmezi.lv/lv/atputas_iespejas/darmstates_priezu_audze/Darmstates-priezu-audze/

Tiem, kuri daudz pārvietojas pa Latviju, iesaku iegādāties izdevniecības Jāņa sēta izdoto izdevumu „Latvija. Tūrisma ceļvedis”, kurš ir izdots jau trešo reizi, katru reizi informāciju atjaunojot.

20130820190336-34216.jpg

Protams, ir jārēķinās, ka šajos izdevumos ne vienmēr pilnīgi visa informācija atbildīs realitātei šobrīd, bet pamatinformācija būs tā pati – par svarīgākajām vēsturiskajām vietām, lielākajiem un nozīmīgākajiem apskates objektiem, bet pats svarīgākais, tur noteikti būs atrodama Tūrismu informācijas centru kontaktinformācija, kuru droši, pie vajadzības var likt lietā. Tiesa atceroties, ka tiem ir noteikts darba laiks.

Šobrīd braucienos šī ir mīļākā literatūra mūsu bērniem, jo viņi seko līdzi ceļam un objektiem tuvumā, mēdz izvēlēties objektus, pie kuriem vajag piestāt un  tos apskatīt.

http://www.karsuveikals.lv/lv/veikals/prece/?shop_id=33982

Ja plānojam garāku ceļojumu, tad ar pāris drukātiem materiāliem var izrādīties par maz un tāpēc ieskicēšu dažas vietas, kur meklēt informāciju plānojot ceļojumus tepat pa Latviju.

Jau citos blogos manis pieminētie Tūrisma informācijas centri ir sastopami katrā Latvijas pilsētā, kā arī lielākajos tūrisma objektos, tādos, kā Gaujas nacionālais parks, Liepājas karaosta un citur. Jārēķinās, ka pārsvarā gadījumu tūrisma informāciju šajos centros var iegūt tikai un vienīgi par attiecīgo pilsētu/rajonu/novadu. Reizēm jau gadās labās prakses piemēri un varēsiet iegūt arī informāciju par blakus pašvaldībām, bet tādu diemžēl ir maz. Pēdējais, kur ar šo absurdu nācās saskarties ir šovasar Kandavas tūrisma informācijas centrā, kur īsti nebija informācijas par tikai mazliet vairāk kā 10 km attālo objektu. Tiesa, piedāvāja piezvanīt uz šo objektu un noskaidrot situāciju. Toties vienmēr var iegūt aktuālo informāciju ne tikai par to, ko redzēt un ko darīt, bet arī, kur paēst atbilstoši jūsu vēlmēm, vai un kurās ēstuvēs var norēķināties ar bankas karti, kur ir labāka apkalpošana, kuras vietas ir bērniem draudzīgākas un taml..

Šajos centros var tikt arī pie drukātiem materiāliem, gan tie, kurus izdod paši tūrisma informācijas centri, gan tiem, kurus izdod Latvijas valsts tūrisma aģentūra, gan tos, kurus izdod vietējie tūrisma objekti – atliek tik izvēlēties – pārsvarā gadījumu šie materiāli ir pieejami bez maksas. Pozitīva tendence, jaunākajos drukātajos materiālos pie objektu apraksta pievieno arī GPS koordinātes, kas būs noderīgas tiem, kuri izmanto GPS ierīces un kuriem slinkums meklēt norādes un sekot kartē.

Šeit var atrast visu Latvijas Tūrisma informācijas centru kontaktus http://www.latvia.travel/lv/turisma-informacijas-centri

Ar Latvijas tūrisma attīstības aģentūras izdotajiemmateriāliem virtuāli var iepazīties šeit:

http://www.tava.gov.lv/lv/tava-izdotas-publikacijas .
Šoreiz gribu izcelt vienu no tiem – šogad izdoto „Tūrisma karte "Atpūta ģimenei ar bērniem Latvijā" -  Tūrisma objekti un tūrisma maršruti, kas piemēroti atpūtai ģimenēm ar bērniem, kā arī galveno tūrisma informācijas centru saraksts, noderīgi telefona numuri un informācija par sabiedrisko transportu.

20130820190453-93930.jpg

Tas gan nav pārāk detalizēts, reizēm ir grūti atrast sarakstā kaut ko, bet kopumā sniedz daudz derīgas informācijas par objektiem, kā arī ir norādīti kontaktālruņi un nav jau grūti mūsdienu telefonizācijas apstākļos piezvanīt uz interesējošo objektu un noskaidrot visu sīkāk!
Bet, ja nu esam gatavi jau laikus sākt plānot tālāku ceļojumu, tad ir vērts ielūkoties Interneta dzīļu sniegtajā informācijā.
Šis ir oficiālais Latvijas tūrisma portāls  http://www.latvia.travel/lv , kur apkopota ļoti daudz un dažāda informācija, tai skaitā vienuviet informācija par izklaidēm ar bērniem: http://www.latvia.travel/lv/raksts/gimenem-ar-berniem .  Latvija travel ir izstrādāta arī mobilā aplikācija, ko var iegūt šeit: http://www.latvia.travel/mobile/ par tās funkcionalitāti gan neko nemācēšu teikt, jo neesmu to izmantojusi.
Var meklēt informāciju pa reģioniem:
 Kurzeme http://www.kurzeme.lv/,
Vidzeme http://www.vidzeme.com/lv/,
Zemgale http://www.bauskata.lv/
un Latgale http://visitlatgale.com/lv/ . Tāpat ikvienai pilsētai ir sava vietne internetā, kur var iegūt tūrisma informāciju, parasti tā ir viegli atrodama meklējot pēc konkrētās pilsētas, tāpēc tās visas nepārskaitīšu.
Vēl viens liels tūrisma informācijas portāls ir VisitLatvia http://www.visitlatvia.lv/ - tas gan ir izstrādes stadijā un ne par visu var iegūt pilnīgu informāciju. Ceru, ka kādreiz arī par Latviju būs tikpat kvalitatīva informatīva interneta lapa daudzās valodās, kāda ir par Igauniju - http://www.visitestonia.com/lv?site_preference=normal , ko iesaku izmantot plānojot ceļojumu uz kaimiņvalsti. Un mūsu kaimiņi ir padomājuši par mums, sniedzot informāciju latviešu valodā!
Tiem, kuriem tīk muižas un pilis, daudz noderīgas informācijas būs atrodama Latvijas piļu un muižu asociējas interneta vietnē http://www.pilis.lv . Gan apraksti par pilīm un muižām, gan maršruti, gan kontaktinformācija.

20130820190804-97826.jpg

Bīriņu pils vārti.

20130820190846-82251.jpg

Rundāles pils.

20130820190917-37951.jpg

Rundāles pils dārzs.

Reizēm der iegriezties arī kādā muzejā un, ja ir īpašas vēlmes, tad var laikus izpētīt Latvijas muzejus virtuāli Latvijas muzeju biedrības mājas lapā http://www.muzeji.lv/lv/ , kur ir atrodams Latvijas muzeju katalogs.

20130820191108-95271.jpg

Ja patīk atpūta dabā, tad noderīgi ir iepazīties ar informāciju, kura atrodama:
Rīgas mežu interneta vietnē http://www.rigasmezi.lv/lv/atputas_iespejas/atputas_iespejas_rigas_mezos/

20130820191157-11257.jpg

Latviešu nocietinājumi ziemassvētku kaujas vietā.

Latvijas valsts mežu interneta vietnē http://www.mammadaba.lv/ . Starp citu tieši Latvijas valsts meži apsaimnieko visiem zināmo Tērvetes dabas parku ar Anneli, Sprīdīti un rūķīšiem, tāpat daudzviet ir ierīkotas atpūtas vietas un dabas takas.

20130820191528-17524.jpg

Viesojamies Tērvetē.

Lielākoties Latvijas valsts mežu un Rīgas mežu izveidotās un uzturētās dabas takas, stāvlaukumi, atpūtas vietas (žēl, ka par pēdējām nav īsti apkopotas informācijas, jo daudzviet pie jūras, ezeriem, upēm ir izveidotas gan piknika vietas, gan tualetes, gan pārģērbšanās kabīnes), ir bez maksas.
Visi zinām, ka eksistē dabas liegumi, parki un takas, daudz kas no tā ir apskatāms, bet tās apsaimnieko Dabas aizsardzības pārvalde, tāpēc sīkāku informāciju par apskatāmajiem objektiem var iegūt tās interneta vietnē http://www.daba.gov.lv/public/lat/turistiem/ . Šeit var atrast informāciju gan par apskates objektiem, gan dabas taku garumiem, gan tuvumā esošajiem objektiem, gan maršrutiem, kurus veikt kājām, ar velo vai auto. Ja kādreiz rodas šaubas vai dabas taka ir pieveicama ar bērnu ratiņiem, droši zvaniet šiem cilvēkiem, viņi to zin un labprāt jums pastāstīs kā ir un ko var, no kuras vietas labāk sākt un kur beigt!

20130820191603-98420.jpg

20130820191615-23239.jpg

Ķemeru tīrelis (Ķemeru nacionālais parks).

http://www.daba.gov.lv/public/lat/turistiem/
Asociācija Lauku ceļotājs ik gadus izdod vairākus informatīvus materiālus, kuri iegādājami Statoil degvielas uzpildes stacijās un grāmatnīcās, kā arī tos var pasūtīt internetā. Jāpiebilst, ka bukleti/kartes, kuriem internetā nav norādīta cena un kuri ir izdoti ar Eiropas Savienības fondu atbalstu ir pieejami Latvijas ceļotāja birojā bez maksas, bet tirdzniecības vietā tie pārsvarā gadījumu ir pievienoti maksas izdevumiem kā bonuss. Īpaši gribu izcelt “Pārgājienu karti”,

20130820191818-59252.jpg

“Ceļvedi ūdenstūristiem”

20130820191837-83346.jpg

un “Velokarti” ar ceļojuma maršrutiem.

20130820191921-56469.jpg

 
Lauku ceļotāja interneta vietnē var iegūt informāciju arī par dažādām naktsmītnēm, brīvdienu mājām, atpūtas mājām. Bet tā kā netiek nodrošināta on-line rezervācijas iespējas, tad ērtāk ir sazināties ar izvēlētā viesu nama saimniekiem pa tiešo.

Vairāk informācijas www.celotajs.lv

Ja priekšroku dodat nakšņošanai kempingos, tad var ielūkoties Kempingu asociācijas interneta vietnē http://www.camping.lv .
Nezinu, cik šis blogs atbilst Vasaras gida konkursam, bet es ceru, ka kādai tas būs noderīgs!
21. Aug 2013, 00:37

Atbilst un pat ļoti.

lauvinja lauvinja 20. Aug 2013, 19:23

Piedodiet, kaut kas ar fontiem ir nogājis griezi.