Vai tu esi pamēģinājusi menstruālo piltuvi?

Vai tu esi pamēģinājusi menstruālo piltuvi?

20. Aug 2018, 00:40 FejuFeja FejuFeja

Tik daudz biju lasījusi par menstruāciju piltuvi, ka beidzot nolēmu to iegādāties un pamēģināt arī pati. Tiesa, pirms tam biju izlasījusi neskaitāmi daudz rakstu par to, iepazinusies ar cenām, dažādu veikalu un aptieku piedāvājumiem. Piltuvju izvēle ir patiesi plaša, bet, tā kā man nebija vēlmes gaidīt, kamēr to piegādās kāds no interneta veikaliem, beigu beigās piltuvi iegādājos Biotēkas veikaliņā, paļaujoties, ka kvalitāte nepievils. Ja par kvalitāti, tad tā man ir svarīga, tāpēc labāk samaksāju vairāk nekā iegādājos nezināmas izcelsmes un satura produktu.

Tagad piltuvi esmu lietojusi jau divus ciklus, tāpēc varu padalīties ar saviem iespaidiem, jo, iespējams, tas iedrošinās arī kādu citu to izmēģināt. Sākšu ar to, kāpēc nepieturējos pie jau pārbaudītajām vērtībām – paketēm, tamponiem?

Pirmkārt, tāpēc, ka man vienmēr ir bijis grūti atrast vispiemērotākās paketes un tamponus. Nopērkot paciņu, nereti aizmirsu, kura ražotāja kurš modelis tas bija, un nākamajā reizē iekritu jau ar kaut ko kas man nepatika – ņemšanās ar spārniņu lipināšanu, kas pēc papīrīša noņemšanas nereti nekrietni pielipa paketei, vai arī neveiksmīga to pielipināšana biksītēm. Karstās dienās šķita, ka izdalījumi izplata ne to foršāko aromātu. Tad vēl arī ņemšanās ar pakešu un tamponu variācijām, jo peldēties ar paketēm neiesi, tad nu jāskrien un jāmeklē kaut kur tuvumā esošas labierīcības vai arī pārģērbšanās kabīnes. Man tas viss šķita pārāk, pārāk... kur nu vēl tā pakešu un tamponu saiņošana pēc tam, lai tās nevīdētu atkritumu spainī acīs citiem. Bonusā vēl arī apziņa, ka esmu paspērusi solīti tuvāk zaļākam dzīvesveidam, izvairoties no lieku atkritumu radīšanas.

Par pašu piltuvi. Atkarībā no ražotāja tiek piedāvāti dažādi to izmēri, dažādi materiāli. Konkrēti manējā Masmi piltuve ir ražota no medicīniska termoplastiskā elastomēra, kas nesatur BPA, silikonus, lateksu, ftalātus. Tāpat arī atkarībā no sievietes vecuma, tā, vai viņa ir dzemdējusi, ir pieejami dažādi piltuvju izmēri. Konkrēti es iegādājos L izmēra, jo tā paredzēta sievietēm pēc 25 gadu vecuma un tām, kuras ir jau dzemdējušas.

Pēc iegādāšanās to uz pāris minūtēm ieliku vārošā ūdenī un tad tā jau bija gatava lietošanai. Ja kādai varētu šķist, ka ievietošana ir ļoti sarežģīta, grūta un nepraktiska, tad man tā nebija – sanāca jau ar pirmo reizi. Nedaudz jāieloka maliņas un hop – ievieto gluži kā tamponu. Pēc pirmās dienas par savu atklājumu biju ļoti priecīga – jau ar pirmo reizi izdevās to veiksmīgi ievietot, tā nelaida neko garām, nebija nekādas neērtības sajūtas. Es varēju droši sportot, skriet un arī izgulēties. Apakšveļa bija tīra, tāpat arī gultasveļa.

Piltuve ķermenī ir nemanāma un to pat labi gribēdama nevaru sajust. Arī lietošana ir vienkārša – dodoties uz labierīcībām, to izņemu, izskaloju un ielieku atpakaļ. Kad esmu mājās, piltuvi tīru biežāk, taču droši varu ar to doties arī pastaigāties uz vairāk stundām, un nekas nenotiks. Nekādu noplūžu. Piemēram, nedēļas nogalē pilsētas svētkos centrā dzīvojāmies vairākas stundas, bijām projām no mājām praktiski pusi dienas, taču šo stundu laikā jutos perfekti, jo piltuve nepievīla.

Katrai pašai jāpiešaujas, cik bieži piltuvi nepieciešams izskalot. Pēc dzemdībām man menstruālie izdalījumi kļuvuši mazāk, tāpēc varu droši pusi dienas nodzīvot un piltuve nebūs pilnāka par pusi, taču katrai tas noteikti būs individuāli.

Iesākumā, protams, bija uztraukums, kā gan piltuvi varēšu no sevis dabūt ārā. Jā, atšķirībā no tampona, tai nav nekādu striķīšu, taču galā ir neliela astīte, aiz kuras aizķert un izņemt. Teiksiet, ka tas ir baigi pretīgi tā ņemties ar sevi, ar asinīm? Varbūt kādai jā, taču man tas šķiet pilnīgi dabīgi un normāli.

Kad menstruācijas ir beigušās, piltuvi izskaloju, novāru un nolieku maisiņā līdz nākamajam mēnesim.

Esmu par to pilnīgā sajūsmā, un nenožēloju nevienu izdoto centu.

FejuFeja FejuFeja 21. Aug 2018, 06:40 Mamm.mamm

Es Tev piekrītu, ka rokās turot tā šķiet ļoti stingra, tāpēc iesākumā arī nedaudz baidījos, kā būs ar ievietošanu utt, bet rezultāts ir daudz, daudz labāks nekā gaidīts. Vismaz es to tiešām nemaz nejūtu (ceru, ka kādreiz tāpēc neaizmirsīšu izņemt).

20. Aug 2018, 12:06

Arī es gaidu, kad varēšu izmēģināt piegādāto piltuvi. Domāju, ka vēl vismaz pusgads būs jānogaida. 😀 Pasūtīju pirms grūtniecības par ļoti labu cenu no OgraniCup. Domāju izmēģināt jau tad, bet tā arī nesanāca.
Mani tikai nodarbina jautājums - Vai patiesi lietojot piltuvi tā tur iederās tik labi, ka nevar just? Pati piltuve šķiet gana stingra (aptuveni kā zīdaiņu pudelīšu knupīši vai māneklīši). Vismaz tā "paņurcot" rokās.