Vai esi bijusi atbildīga pret sevi - pārbaudījusies pret dzemdes kakla vēzi?

Vai esi bijusi atbildīga pret sevi - pārbaudījusies pret dzemdes kakla vēzi?

21. Jan 2013, 12:12 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

 Šonedēļ, 21.janvārī sākas dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa, kas aicinās sievietes un sabiedrību aizdomāties par šo ne reto onkoloģisko saslimšanu mūsu valstī.

 Latvijā ik gadu no šī audzēja mirst aptuveni 150 sievietes. Turklāt aptuveni puse jaunatklāto gadījumu tiek diagnosticēti 3. vai 4. stadijā, kad ārstēšanas iespējas ir ierobežotas. Tās ir mātes, meitas, māsas, krustmātes, kuras nenomirtu, ja vien laicīga vizīte pie ginekologa un regulāras analīzes.

 Pēc otrā bērna dzemdībām eju pie ginekologa vienu-divas reizes gadā, vairāk nav vajadzības, bet neesmu palaidusi garām šo analīzi - onkocitoloģisko uztriepi. 

 Dzemdes kakla vēzi sievietēm parasti atklāj novēlotā stadijā, kad jau ir par vēlu izārstēt, tāpēc arī tās daudzās nāves...

Tas tā nenotiktu, ja sievietes vienkārši regulāri pārbaudītos, un, pat ja tiek atklātas pirmās stadijas vēzim, tas viegli pakļaujas ārstēšanai!

 Atzīšos, ka neesmu saņēmusi to valsts izsūtīto vēstuli, kas sievietes aicina uz skrīningu un ar kuru es šīs analīzes saņemtu bez maksas. Tā kā man ir mainījusies dzīvesvieta, iespējams, tā vēstule, ko reizi trijos gados valsts izsūta ar atgādinājumu ierasties pie ginekologa un pārbaudīties pret dzemdes kakla vēzi, vienkārši kaut kur noklīdusi.

 Skrīninga aicinājumam Latvijas sievietes atsaucas īpaši kūtri - no 2011. gadā nosūtītajiem 181 808 uzaicinājumiem sievietēm vecumā no 25 līdz 69 gadiem pārbaudēm atsaukušās un valsts apmaksātos izmeklējumus veikušas 34,5 procenti sieviešu.

 Taču man to vēstuli nemaz nevajag, lai saprastu, ka mana veselība ir tikai manās rokās un man ir atbildība pret sevi - kā nekā, bērni taču aug! Mana ginekoloģe arī nekad nelaiž garām šo sarunu un analīzi - mēs saprotamies un strādājam kopā. Kāds atvieglojums ir tad, kad viņa man vienmēr pēc tam piezvana un izstāsta par analīžu rezultātiem! Esam pārrunājušas arī vakcinācijas iespējas, diemžēl sievietēm tas ir tikai par maksu, taču vairākas manas draudzenes un darba kolēģes ir to laikus izdarījušas un arī es to izdarīšu. Tā ir viena no manām 2013.gada apņemšanām!

 Esmu divu dēlu mamma, bet, ja man augtu meita, es noteikti viņai ieteiktu foršu ginekoloģi, ar kuru pārrunāt visas ar reproduktīvās veselības profilaksi saistītās lietas. Atceros, ka man pašai bija 16 gadi un mana mamma aizveda pie ginekoloģes, kas bija tik draudzīga, ka es varēju dalīties itin visās lietās. Šī pati ginekoloģe vēlāk novēroja abas manas grūtniecības - draudzība ar savu ginekologu ilgst ilgus gadus, tas ir viens no vissvarīgākajiem ārstiem sievietei, jo neba nu mēs tik bieži ejam pie ģimenes ārstiem vai kādiem citiem speciālistiem.

 Ginekologs ir tas, kas zina, kādu kontracepciju tu lieto,kad bija pēdējās dzemdības, kāds ir tavs svars un veselības paradumi - kādas ir tavas analīzes, hormoni. Ginekologs ir tas, kam tu uzticies un tāpēc nav saprotami, kā šie “vēži” paskrien garām ārstu modrajiem skatieniem. Tas nevarētu tā būt, ja vien mēs esam atradušas savu ārstu, savu uzticamo ginekologu, pie kā arī regulāri aizejam un pārbaudāmies.

 Ja godīgi,man nav saprotamas arī tās mammas, kas īpaši neseko līdzi savu pusaugu meitu reproduktīvās veselības profilaksei. Nesen man bija saruna ar meiteņu kompāniju, vecumā no 13 - 17 gadiem, vienas Jūrmalas skolas skolniecēm. Dikti feinas un jaukas meitenes, dažai pat sākušās jau pirmās seksuālās attiecības, pirmā mīlestība - skaisti! Ja vien viņas paniski nebaidītos aiziet uz savu pirmo vizīti pie ginekologa, izrunātu visu ar zinošu speciālistu, kas uz sirds. Šīm meitenēm ir ļoti daudz jautājumu, tikai ne vienmēr tos var izrunāt ar mammu (?) Jocīgi, bet tā tas ir.

 Šīs meitenes arī neko daudz nezina par iespējām sevi pasargāt no HPV vīrusa izraisītā dzemdes kakla vēža, lai gan nu jau 3 gadus mūsu skolās visām 12 gadīgajām meitenēm vakcīna ir bez maksas. Meitenes nezina, ka risks inficēties ar vēzi izraisošo HPV vīrusu ir jau pirmajos seksuālo attiecību gados, tāpēc vakcinācija PIRMS pirmajām dzimumattiecībām ir visdrošākais garants nesaslimt!

 Pārsteidzoši, ka tieši Rīgā ir vismazākais vakcinēto meiteņu skaits, īpaši krievu skolās. It kā mammas atsakoties. Iespējams, tās pašas mammas, kas neiet pie ginekologa un neveic dzemdes kakla vēža skrīningu; kas nav pārrunājušas ar savu ginekologu un ieklausījušās padomos meiteņu veselības profilaksē. Bet, varbūt tam ir cits iemesls - skolās nav veselības mācības, neviens tā arī nepārrunā ne ar mātēm, ne meitenēm, priekš kam šī vakcinācija vajadzīga, kāds ir risks inficēties ar vēzi izraisošo HPV vīrusu?

 Cita aina paveras reģionu skolās - visvairāk vakcinēto meiteņu ir tieši Latgalē. Tas skaidrojams arī ar labo ģimenes ārstu un skolu darbu, kā arī to, ka katrs lats ir no svara - valsts apmaksātā vakcinācija, ja to veiktu par saviem līdzekļiem, izmaksātu dārgi un arī vēlāk to pat pieaugušas sievietes ne vienmēr var atļauties.

 Pērn decembrī Latviju apciemoja Pasaules veselības organizācijas eksperti, kas padziļināti analizēja, kā tad mūsu valstī notiek dzemdes kakla vēža profilakses pasākumi un viņi atzina, ka Latvijā ir unikāla situācija - sievietes neizmanto skrīninga iespējas un meitenes netiek pietiekami vakcinētas, lai gan valsts šīs abas ļoti būtiskās lietas nodrošina bez maksas. Tā ir sava veida savas reproduktīvās veselības aizsardzības ignorance.

 Es aicinu būt pret sevi atbildīgām - reizi gadā aiziet pārbaudīties (bez onkocitoloģiskās uztriepes ir arī citas svarīgas lietas, ko pārrunāt ar savu ginekologu); ja ģimenē jums aug meitas, pirms vieglu roku atmest visas valsts sniegtās profilakses iespējas, ieklausīties, ko saka pasaulē starptautiski atzīti eksperti un jaunākie pētījumi, nevis internetā sagrābstīta un “viena tante teica” informācija. 

 Šodien Veselības ministre Ingrīda Circene un organizācija “Papardes Zieds” atklāj starptautisko dzemdes kakla vēža profilakses nedēļu. 

 "Svarīgi, lai sievietes izmantotu valsts apmaksāto iespēju pārbaudīt savu veselību un aizietu uz profilaktisko pārbaudi, jo, laicīgi diagnosticējot, šo vēzi ir iespējams ārstēt, tuviniekiem nezaudējot māti, sievu vai meitu," uzsver veselības ministre Ingrīda Circene.

Sandija Salaka, Māmiņu Kluba vadītāja

veesma veesma 21. Jan 2013, 13:46

Vēstuli saņēmu un izmantoju, lai gan tāpat regulāri dodos vizītē pie ginekologa un veicu analīzes.
Vecāko meitu, kurai pavasarī paliks 17 gadi, pagājušo pavasari aizvedu pirmo reizi pie ginekologa, jo bija ļoti sāpīgas mēnešreizes. Gājām abas kopā, daktere aprunājās ar meitu, veica ultrasonogrāfiju, hormonu analīzes. Vakcinēta pret dzemdes kakla vēzi nav, jo patreiz nav līdzekļu, vakcīna viņai par maksu.
Jaunākā meita kurai būs pavasarī 13 gadi pie ginekologa vēl nav bijusi, bet viņair vakcinēta pret dzemdes kakla vēzi.

Jā, man patīk, ka ar savu ginekoloģi varu pārrunāt un par profilaksi viņa man tiešām stāsta vairāk nekā ģimenes ārsts, kuru gadiem neesmu redzējusi

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 21. Jan 2013, 10:40

Interesanti - vai tad bez vēstules jums ginekologi pārbaudi nepiedāvā?