Vai es vēlreiz izvēlētos strādāt, kamēr bērns ir maziņš?

Vai es vēlreiz izvēlētos strādāt, kamēr bērns ir maziņš?

07. Jan 2014, 16:25 Banija Banija

Vēl tikai domājot par to, ka drīz jau jādodas garākā atvaļinājumā, pie sevis pārdomāju visus plusus un mīnusus strādāšanai no mājām. Protams, lielākais pluss bija papildus līdzekļi, jo tā nu viss bija iekārtots, ka dēļ formāta, kādā līdz šim tika maksāta mana alga, bērna kopšanas pabalsts sanāca gaužām mazs. Otrs pluss – kaut attālināti, taču vismaz saglabājos apritē, tā teikt, pilnībā neizkritu no uzņēmuma procesiem, zināju, kas notiek un ar ko var rēķināt atgriežoties darbā, kad mazais paaugsies. Šiem diviem plusiņiem pievienojās arī mans spīts, jo nācās dzirdēt cilvēku teikto, ka pēc tam, kad piedzims bērns, es būšu pilnīgi norakstāma. Viss, par ko es spēšu runāt, būs tikai pamperi un kakas krāsa.

Kādus mīnusus tolaik, nu jau pirms 1,5 gada, saskatīju? Šaubas, vai visu varēšu apvienot (sev gan toreiz teicu, ka jebkurā brīdī no darba varēšu atteikties). Un tas, šķiet, arī bija vienīgais mīnuss.

Piedzima mazulis, mazulis nu jau ir izaudzis par mazu, kustīgu vīriņu, bet es visu laiku turpināju no mājām strādāt. Lielākoties tad, kad mazais guļ. No rītiem ceļos ap 7.00, slēdzu datoru un strādāju, turpinu strādāt arī brīžos, kad mazais pa dienu noguris nolemj nosnausties. Tā nu dienā sakrājas aptuveni 2 – 3 nostrādātas stundas, dažkārt  pamanos strādāt arī visas 4 un 5 stundas, ja ir kādi steidzamie darbi. Un tādi gadās samērā bieži. Un tieši to laikā parasti sev nosolos, ka nu gan viss, vairs nestrādāšu, pateikšu, ka man pietiek. Tomēr, atliek vien mani nedaudz paslavēt, kad jau atkal piekrītu jaunai avantūrai un jaunam uzdevumam. Tiesa gan, ir brīži, kad jūtu, ka man atļaujas uzkraut par daudz darbu, tādēļ vienu reizi arī esmu atļāvusies atteikties no veicamā pienākuma, jo reāli izsvēru, ka dotajā laikā ar uzdevumu netikšu galā.

Ja es atgrieztos atpakaļ pirms 1,5 gada, kad liku plusiņus un mīnusiņus, kāds būtu mans lēmums? Ja vēlreiz iekāptu tajā pašā upē, laikam tomēr nosliektos par labu nestrādāšanai, jo pa visu šo laiku, kā smejos, man ir bijušas tikai 5 brīvas dienas. Tās, kuras pavadīju dzemdību namā, jo cilvēki, kuri sēž ofisā, bieži vien aizmirst, ka man ir mājās mazulis, kuram ir nepieciešama uzmanība, tādēļ saplāno manus darbus pēc principa, it kā es atrastos pie datora teju 8 stundas un man jebkurā momentā būtu jāreaģē uz e-pastiem. Un, ziniet, nekāda nauda nespēj to atsvērt. Taču to saprotu tikai tagad, kad esmu visu izbaudījusi uz savas ādas.

Esmu pārliecināta, ka ne es viena māmiņa, kura visu bērna kopšanas laiku ir turpinājusi strādāt. Viena vairāk, otra mazāk, tādēļ labprāt uzklausīšu viedokļus, kādi bija argumenti par labu šādai izvēlei un, ja viss notiktu vēlreiz, vai arī šoreiz piekristu strādāšanai bērniņa kopšanas laikā?

08. Jan 2014, 09:03

Man jau šķiet, ka parasti kāda joma cieš. Darbs/studijas ļoti nedraudzējas ar ģimeni/ bērniem.

07. Jan 2014, 22:29 helliite

Lai neķēpātu papīru - neatkārošos. Gluži manas domas. Vienīgā atšķirība- man darba vietā tās ir studijas un prakse dzemdniecībā.

helliite helliite 07. Jan 2014, 20:04 MadaraK

Hihi, ir jau arī dzīvē laimīgas beigas 😉

Tev noteikti nav kur steigties karjeras ziņā 😉
Es ofisā sāku strādāt arī 21 gadu vecumā, tagad jau 6 gadi nostrādāti, sava vieta izcīnīta, profesionāli arī esmu stipri augusi, līdz ar to- negribas savu darbu pazaudēt un arī apstāties pie šiem panākumiem 😀

helliite helliite 07. Jan 2014, 19:46 MadaraK

Kad es biju maza, izlasīju rakstu par sievieti, kuru visu mūžu nosrošināja vīrs, ļoti labi nodrošināja! Un tad viņu nogalināja! Brigu beigās sieviete ar bērnu palika uz ielas, viņa nekad nebija strādājusi un neko nemācēja..
Man liekas tas raksts diezgan stipri iespaidoja manus uzskatus par darbu 😉

Es noteikti nevarētu stràdāt pilnu slodzi kamēr mazajam pirmais gads.. Jau tagad, kad gada un 1 mēneša vecumā būs jāatgriežas darbā- ir ļoti dalītas jūtas. Bet priecājos, ka vismaz šo pirmo gadu esmu bijusi klāt visam.. Pieļauju, ka nākotnē, ar otru bērnu, ja būs iespēja- nestrādāšu ilgāk, bet varbūt arī nē, jo darbs man ļoti patīk 😀

helliite helliite 07. Jan 2014, 19:15

Man šķiet daudz kas ir atkarīgs no tā vai darāmais darbs patīk!
Turklāt, ir sievietes, kuras visu sevi var atdot bērnam, bet ir tādas, kurām noteikti vajadzīga arī pašrealizācija darbā! Es esmu no otrajām!
Mans uzskats , ka bērni aug, izaug, no vīriem mēdz arī izšķirties vai tfu-tfu-tfu kāds nelaimes gadījums vai slimība un ko tad? Man vajag apziņu, ka es varu sevi, bērnu nodrošinàt arī pati!
Turklāt pa šo gadu, kopš ir maizais- esmu sapratusi, ka man vajag atelpu dienas gaitā, kaut arī darba izskatā, bet vajag. Pat ja tas ir mazais, ko nenormāli mīlu, man vajag laiku, ko esam šķirti- tad es viennozīmigi esmu labāka mamma, esmu sailgojusies pat ja tās ir tikai 2-3 stundas šķirti, man ir vairāk pacietība!
Saka jau- labāk kvalitāte nekā kvantitāte! To pašu varu attiecināt uz pavadīto laiku ar bērnu!
Tādas nu manas domas šobrīd.. Varbūt ,laikam ejot, tās mainīsies, jo tā jau ir- bērni izaug ātri un tad tik domā, ka būtu varējis un būtu vajadzējis pavadīt ilgāk laiku kopā..