Uzzini, ko ar Jāņu vainagu vēlēt citiem un sniegt sev!

Uzzini, ko ar Jāņu vainagu vēlēt citiem un sniegt sev!

24. Jun 2017, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jāņos vainagiem jābūt vairākiem – ne tikai vienam vienīgam, ko likt galvā! Kur vēl vainagi izmantojami, kur tos novietot un kā uzpīt vārdotu Jāņu vainagu, stāsta Ventspils muzeja pedagoģe – zāļu sieva Līga Reitere. 

Vainagi mājas rotāšanai

Vari nopīt greznu vainagu, ko mājās likt goda vietā. Kad nāks līgotāji, tie redzēs, cik grezns un bagātīgs vainags rotā tavas namdurvis vai vārtus!

Jāņu vainagu vari likt arī pie savas gultas. Kad tas smaržos, miegā ieelpojot, varēsi uzņemt šo vainaga aromātu – tas palīdzēs sakārtot domas. Ikdienā, steigā, kad darbs dzen darbu, var nogurt, bet vakarā, dodoties atpūsties istabā, kur smaržo pēc Jāņu vainaga, sevi var dziedināt. Tādēļ, kad Jāņi nolīgoti, noliec savu vainadziņu līdzās gultai.

Nav tādas vienas konkrētas, pareizas vietas, kur vainagu jānovieto – tas jājūt pašai! Nav arī teikts, ka tev tas noteikti jāglabā līdz nākamajiem Līgo svētkiem. Tad, ja tev pašai šķiet, ka vainags, kas atrodas istabā ir netīrs, pieputējis un tas savu laiku jau nokalpojis, jo saule to izbalinājusi, tas nav noteikti jāglabā!

Ja vainags jau ir nonīcis, tad kāpēc vajag ārišķīgi izlikties un to glabāt ar domu – lūk, mans vainags mani aizsargā, lai gan patiesībā sen jau ir izbalējis un nomocījies? Vecas mantas var izmest un arī no vainaga var atbrīvoties ātrāk nekā nākamajos svētkos! 

Vainags, ciemos ejot

Vēl vari nopīt vainagus, ko ejot ciemos mest pāri slieksnim vai caur vārtiem kā sveicienu ar līgotāju vēlējumu!

Kopā ar vainagu var nosūtīt vēlējumu, piemēram, „Lai tev kuplotu un zaļotu dārzs!” Nav obligāti precīzi jāpieturas pie tautasdziesmu vārdiem, ja tie nav piemēroti! Nav jāsaka „Lai tev telītes vairojas”, ja cilvēkiem, pie kuriem dodies līgot, nav govju. Tā jau būs liekuļošana, ja runāsi tautasdziesmu nevietā!

Varētu jau dziedāt vai teikt: „Lai tev sprigani kumeļi un, lai tev raibaļas gotiņas pieniņu dod, un, lai tev alutiņš netrūkst”, bet tad atkal jāskatās, vai tas tiek teikts pārnestā nozīmē. Tad, ja cilvēkam mājlopu nav un viņš nedara alu, tad burtiskā nozīmē šie vārdi neko nenozīmēs, tie nedarbosies un skanēs kā liekuļošana.

Tā vietā jau var pateikt, ko pilnīgi citu: „Lai zied un zeļ tavas mājas, tava sēta, tavs darbs un lietas, kuras tev iecerētas un ir sapņu vērtas!” To vari novēlēt, ritmiski runājot, lietojot vārdus ar atskaņām – tā pateiktie vārdi būs daudz spēcīgāki nekā sarunas laikā vienlaidus palaisti! 

Vārdots vainags kā dāvana otram

Pinot vainagu, var dziedāt dziesmas, skaitīt kādu metaforu vai, domājot par kādu cilvēku, izteikt vēlējumu. Vari uzpīt trejdeviņu, vārdotu zāļu vainagu, vēlot veselību, saticību, izturību, tradīcijām bagātu ģimeni!  

Dāvinot šādu vainagu, var novēlēt: „Es tev trejdeviņu ziedu vainagu dodu, lai ļauns nenāk tavā sētā, bet garām iet. Lai veselība tev pašam tiek!” Vēlējumu vari izteikt ar saviem, šodienas cilvēka vārdiem, bet ar kārtīgu tradīcijas pieskaņu.

Atceries!

Šādu – vārdotu – vainagu nedrīkst atdāvināt citam, jo nevar zināt kā vienam cilvēkam veltītie vārdi nostrādās pie cita! Lai neiznāk tā, ka tev kāds novēlējis aizsardzību, bet tu, atdodot vārdoto vainagu, to izlaid no savām rokām un pati kļūsti neaizsargāta, slima un vāja.

Vārdam ir milzu spēks! Ar vārdu var nokaut, ar vārdu var celt. Mēdz būt vārdi, kas ir tik spēcīgi, ka pat traucē dzīvot...

Māmiņu Klubs

Vai esi pinusi Jāņu vainagu mājai vai dāvināšanai citiem? Kādus vainagus vīsi šodien?