Sastāvdaļas ap 1 kg mīklas:
100ml ūdens
100ml tumšais cukura sīrups
150g sviests
1 glāze cukurs
1 paciņa Santa Maria piparkūku garšviela
1/2 glāze rudzu milti
1/3 glāze kama milti
ap 500g kviešu milti,mīcot manīsim cik aizies
1 tēj.k bez kaudzes soda
katliņā liekam ūdeni,sīrupu,cukuru un karsējam līdz cukurs izkūst.Pievienojam sviestu,maisot karsējam līdz tas izkūst pilnībā.
Ieberam sodu un intensīvi maisam,kad massa piepūšās noņemam no uguns un maisam.
Ieberam garšvielas, kama miltus un rudzu miltus,izmaisam.
Pieberam 2 glāzes kviešu miltus un izmaisam mīklu.
kad mīkla ir bieza,lēni tekoša,miltus noliekam malā,trauku apsedzam ar dvieli un ļaujam mīklai atdzist.
Milti uzbriedīs.
Kad mīkla atdzisusi,beram vel pa karotītei miltus līdz mīkla ir viegli mīcāma ar rokām.
Tā pavisam nedaudz var lip,bet tā lai arī viegli to var mīcīt.
Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un atstajam atpūsties līdz nakamai dienai.
Šādi atpūšoties milti labi uzbriest un vēlāk viegli rullēt mīklu.
Mīklu sadalam un pa daļām rullējam.
Es rullēju uz cepamā papīra gabala ne uz plikas virsmas,tad papildus nav nepieciešami milti.
Mīklu var izrullēt ļoti plānu,ka gandrīz cauri spīd.
Spiežam ar formiņām cepumus un cepam ap 200 grādiem ap 5 minūtēm.(iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī)
Lai cepumi saglabātu savu kraukšķīgumu,glabājam papīra kastītē.
Cepumi ir loti kraukšķīgi.
Mmm,kas par piparkūkām-sirsniņas manas mīļākās.....
Pildījumam:
paciņa svaigais Rasas krēmsiers bez piedevām
apgrauzdētas mandeles ap 80g
kanēļcukurs pēc garšas
dekorēšanai irbenāj ogas
Gatavojam:
Sablenderējam mandeles miltos,samaisam ar kanēļcukuru un svaigo sieru.Smērējam uz piparkūkas,virsū liekam otru piparkūku.Gatavs.
Gan izskatam,gan arī papildinām garšas buķeti ar irbenāja ogu.