Ūdens - veselībai, skaistumam un možam garam!

15. Apr 2014, 14:47 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzīvais, ko pasaulē redzam, ir saistīts ar ūdeni. Ūdens ir mainīgs, tam ir dziedinošas īpašības. Avota ūdens nāk no zemes dzīlēm, tas ir īpaši dziedinošs, tas visu laiku burbuļojas, plūst caur zemes mātes iežiem, uzsūc visu to labāko. Par ūdens nozīmīgumu mūsu veselībā, uzturā un skaistumā pastāstīs uztura speciāliste Inese Siksna.

Kā zināms, organisma normālai darbībai jādzer vismaz 2 litri ūdens dienā.

Kāpēc cilvēkiem ūdens dzeršana ir grūta?

Cilvēks pēc dabas ir diezgan slinks, un padomāt, kas organismam nepieciešams, nav viegli. Bieži vien organisma signālus mēs pārprotam, un  aizvietojam slāpju sajūtu ar izsalkumu.

Ziemas periodā diemžēl mēs nejūtam telpas un vides ietekmi uz organismu, kad ūdens trūkst īpaši.

Katram ūdens vajadzības ir atšķirīgas, bet tas ir jālieto pilnīgi visiem

Noteikti jāatceras, ka ādas stāvoklis ir tieši saistīts ar ūdeni, tāpat arī gremošanas procesi un citi organisma darbības procesi. Šūnas nespēj funkcionēt normāli, izskatāmies pelēcīgāki, āda ātrāk novecojas, rodas galvassāpes.

Cik daudz dienā ūdens jāizdzer?

Ir dažādi varianti, kā to aprēķināt:

1)      Rēķināt var ņemot vērā savu ķermeņa svaru. Tie būs 30ml uz vienu kilogramu ķermeņa svara. Bet tas būs nepieciešamais ūdens daudzums esot miera stāvoklī, bez fiziskām aktivitātēm, NE vasarā. Tiklīdz ir pārējie šie apstākļi, ūdeni vajag vairāk.

2)      Bieži vien uz cilvēkiem attiecina skaitli 2 litri ūdens dienā. Grūtniecības un bērniņa zīdīšanas laikā ūdens patēriņam jābūt lielākam, tātad – papildus 1 glāze. Zīdīšanas laikā 500-700ml papildus.

3)      Karstā laikā, fizisko aktivitāšu laikā – ir jāpadzeras pa malciņam, nevis uzreiz un daudz.

Organisma spēja uzsūkt vienā reizē daudz ūdens ir ierobežota, jo pretējā gadījumā var pārslogot kuņģi, kas var netikt galā ar lielo šķidruma daudzumu.

Dienas laikā var padzerties vienu – divas glāzes, kā kuram, sportojot – maziem malciņiem.

Tēja, kafija - vai skaitās šķidrums?

Ja mēs dzērieniem nepievienojam neko klāt, to var uzskatīt par šķidruma avotu. Bet to nevar teikt par kafiju, to nevar skaitīt par ūdeni, pretī liekam vēl vienu lieku šķidruma krūzi, jo kofeīns stimulē diezgan aktīvi mūsu organismu.

Ja ir problēmas ar šķidruma uzņemšanu, tad labāk tomēr ir dzert ūdeni, un jāatceras, ka arī no pārtikas mēs kādus 20% ūdens varam uzņemt.

Kā iemācīties dzert ūdeni?

Var salikt mājā dažādās vietās ūdeni, bet ieradumus dažkārt ir grūti izmainīt. Ja ūdens stāv priekšā, ir vieglāk atcerēties, ka ir jāpadzeras. Tas attiecas arī uz bērniem pēc gada vecuma. Bērniem jābūt ūdenim brīvi pieejamam.

Lielākā problēma daļai ir tā, ka ūdens negaršo. Tad var izvēlēties minerālūdeni, var pievienot ūdenim dažādas garšas – piparmētru lapas, zemenes, citrona šķēli. Enerģijas ziņā tas nebūs nekas liekas, bet būs šķidrums.

Sākumā var būt grūti pielāgoties ūdens dzeršanai, tas var prasīt apmēram 2 nedēļas, bet pamazām organisms pats sāks prasīt ūdeni.

Cik bērnam ir jāizdzer dienā ūdens?

Ja barojam ar krūti, neko papildus nedodam, jo mammas piens satur 80% ūdens. Kad bērniņš ēd papildēdienu, piedāvājam ūdeni pavisam nedaudz, jo līdz gadam ūdens var nomākt bērniņa sāta sajūtu. Pēc gada, ņemam vērā bērniņa svaru.

4 gadus vecam bērnam tas varētu būt apmēram 1,3 litri dienā ūdens. Bet varbūt bērns dienas laikā izdzer daudz piena, kefīra, ēd svaigus gurķus, un tad bērns var ūdeni izdzert mazāk. Svarīgi, lai ūdens būtu bērna tuvumā.

Sula vai ūdens?

Ja bērns slimo un ir grūti pierunāt kaut ko dzert, tad ar sulu sagurušo organismu var mazliet pamodināt enerģētiskākā veidā ar papildus lietām, bet ikdienā jāatceras – pateicoties enerģijai sula tomēr būs ēdiens.

Kad dzert?

Gremošanas sistēma ēšanas laikā izstrādā sulas. Kad padomājam par ēdienu, smadzenes sūta signālus uz kuņģi, kur jau notiek aktīva darbība. Ja mēs strauji pirms ēšanas sadzeramies ūdeni, gremošana var notikt nepilnvērtīga, vēderā var ēdiens nepārstrādāties, var pūsties vēders.

Jāļauj organismam tikt galā ar procesiem. Vislabāk būtu padzerties PIRMS ēšanas un PĒC, jo ūdens ēdienreizes laikā ļaus apēst vairāk, nekā gribēts.

Ūdens tievēšanas laikā

Tas ir viens no zelta pamatlikumiem, ar ko ir jāsāk! Lai organisms būtu vesels un varētu kaut ko atdot, visam pārējam ir jābūt nodrošinātam. Tievēšanas laikā ir īpaša uzmanība jāpievērš ūdens lietošanai.

Māmiņu Klubs

ONLINE TV videosarunu atbalsta

20140409142122-27203.jpg

Eksperts