Tumšā naktī, mēness gaismā, rasas lāses spoguļojas..

Tumšā naktī, mēness gaismā, rasas lāses spoguļojas..

17. Oct 2013, 17:05 taschinka taschinka

Pēdējās nedēļas uzdevums,pagatavot kaut ko,lai pārsteigtu savus mīļos,manuprāt nebija no vieglajiem.Tas tādēļ,ka vienkāršāk izdomāt ko gatavot ir tad,kad dots konkrēts uzvedums.Ilgi domāju ar ko tad man pārsteigt šoreiz.Un tad nešaubīgi apstājos pie šī deserta,kas jau sen,sen man iekritis prātā un nelika mieru,jo apbūra ar savu vienkāršo,bet tai pat laikā eleganto izskatu.

Arī pats par sevi franču virtuve man ļoti patīk,un jo īpaši franču deserti.

Nodomāju,ja jau mani sis deserts apbūra no apraksta un redzētajam bildēm,tad domajams,ka apburšu vēl vairāk savus mīļos to pasniedzot.

It īpaši,ka dēls un vīrs ir kā izteikti gaļēdāji,tā izteikti šokolādes mīļi.Viss kas ir ar šokolādi viņus uzrunā no skata vien.Un nobaudot nekad neatstāj vienaldzīgus.

Zinu,ka šokolāde desertos būs trapījums mērķī-desmitniekā.


Sastāvdaļas franču aukstajam desertam- "Pumpkin parfait :

150g ķirbja biezenis,tas aptuveni būs 200g svaigs ķirbis

2 olu dzeltenumi

3 ēd.k cukurs

1 laims

100ml saldais krējums Rasa

1/2 paciņa Rasa klasiskais krēmsiers

ruma esence,vai arī rums,labi sader ar ķirbi

1/3 tēj.k kurkuma izteiktākai krāsai

 

Sastāvdaļas franču šokolādes desertam- "Le fondant au chocolat":

70g šokolāde 85%

50g sviests

20g kakao

120g milti

115g cukurs

2 olas un 2 olu baltumi,kas pailka no saldējuma

šķipsniņa sāls

Sastāvdaļas kēksu pildījumam:

50g sviests

2 ēd.k cukurs

2 ēd.k kakao

2 ēd.k Rasa klasiskais krēmsiers

Pasniegšanai avenes,lazdu rieksti,aveņu džems un nedaudz šokolāde.

 

Sākumā gatavojam kēksiem pildījumu:

Liekam katliņā sviestu,cukuru,kakao un kausējam līdz viss viendabīgs.

20131017155930-76202.jpg

 

Noņemam no uguns un iemaisam krēmsieru.Paliek skaista krēmīga massa.

Lejam trauciņos,nelielos,salīdzinam ar formiņām,kur tiks cepti kēksi,lai nav par lielu.Es lēju mazās glāzītēs.

Liekam saldētavā uz kādām 2-3 stundām,vai līdz sagatavojam visu nepieciešamo.

20131017160201-11333.jpg

 

Tālāk ķeramies pie saldējuma.

Izvāram ķirbi,es to daru ūdens peldē,lai nav jālej ūdens,ķirbja biezenis sanāk biezs,vajadzīgās konsistences.

20131017160302-24326.jpg

 

Ķirbja biezenim pievienojam norīvētu laima miziņu un laima sulu.Sablenderējam,izlaižam caur sietiņu.

20131017160403-32274.jpg

 

Katliņā liekam olu dzeltenumus un iemaisam 1 ēd.k cukuru.Pievienojam ķirbja biezeni,izmaisam un liekam karsēties.Karsējam krēmu līdz tas kļūst viendabīgs,mjaigs,krēmīgs,aptuveni 7 minūtes.Maisam ar putojamo slotiņu.Atdzesjam.

20131017160526-47960.jpg

 

Saldo krējumu putojam ar atlikušo cukuru un krēmsieru līdz putukrējumam.

20131017160621-90850.jpg

 

Ieputojam atdzisušu ķirbja krēmu un kurkumu.Lejam trauciņos,liekam saldētavā uz 2-3 stundām,var arī ilgāk.Līdz brīdim,kad pasniegsim.

20131017160720-77391.jpg

 

Tad,kad saldētavā viss ir gatavs gan saldējums,gan pildījums,tad ķeramies pie kēksiem-vulkāniem,tā arī tos mēdz dēvēt.

Ieslēdzam cepeškrāsni ap 200 grādiem,lai jau ir sakarsusi.

Trauciņus kur cepsim, iesmērējam ar sviestu,apberam ar kakao,liekam ledusskapī līdz vajadzēs tos.

20131017160935-37748.jpg

 

Šokolādi un sviestu liekam trauciņā izkausējam,atdzesējam.

20131017161006-14837.jpg

 

Olas un olu baltumus putojam ar šķipsniņu sāli un cukuru līdz olas kļūst gaisīgas,aptuveni 10 minūtes ar mazjaudīgu mikseri.

20131017161126-15529.jpg

 

Izsijājam traukā miltus un kakao.

20131017161139-70994.jpg

 

Olu massā maigi,lēni,vienā virzienā iemaisam sokolēs sviesta maisījumu,kas drīkst būt viegli silts bet ne karsts.

Pēc tam iesijājam olu massā jau vienu reizi izsijātos miltus un kakao.

Maisam vienā virzienā līdz viendabīgtai massai.

Ņemam no ledusskapja sagatavotās formiņas,lejam sadalot pa visām formiņām pusi no mīklas.

20131017161406-61523.jpg

 

No saldētavas izņemam sagatavoto pildījumu,ar karoti izņemam un liekam trauciņā ar mīklu vidū,nedaudz iespiežam.

20131017161455-50725.jpg

 

Pāri pildījuam liekam atlikušo mīklu.Izlīdzinam,lai pildījums skaisti apslēpts.

20131017161532-67920.jpg

 

Cepam jau iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 12 minūtēm.Bet jāņem vērā,jo mazākas formiņas jo ātrāk izcepas,ja formiņas silikona vai metāla,tad arī izcepas ātrāk kā keramiskajās.Līdz ar to pēc pirmajām 5 minūtēm varam "uzmest aci" ja redzam,ka ārējā kārtiņa skaisti apkaltusi,tad gatavs.Ja noturēsim par ilgu,tad izcepsim parastus kēksus,kas arī būs gardi.

Es izmantoju 10cm diametra keramiskās formiņas,cepu tieši 12 minūtes un laiks bija ideāli,ne par daudz,ne par maz.

 

20131017161847-81287.jpg

 

Kad kēksi ir izcepti,mums ir maksimums 10 minūtes laiks,lai tos pasniegtu ar lavīnu vidū,jo atdziestot arī krēms vidū atdziest.Tādēļ vislabāk pasniegt uzreiz,tad sajūsma par desertu būs tik pat liela kā "vulkāna lavīna".

Kamēr cepas kēksi mums ir nedaudz laiks,lai sagatavotu šķīvi pasniegšanai.

Sasmalcinam lazdu riekstus,liekam uz tiem saldējumu un  aplipinam maliņas.

Izkausētā šokolādē iemērcam dakšiņu un novelkam pa šķīvi.Uzliekam maliņā saldējumu.

20131017163327-55776.jpg

Kad šķīvis gatavs,liekam uz tā kēksu- fondantu,tas tā latviski sauksies.

Apmetam formiņu otrādi,apgāžot izņemam desertu.Es zem deserta uzliku aveņu džemu,krāsu spēlei.

Pārkaisam ar kakao.Kārtojam pāri avenes,man bija saldētas,bet kamēr sabildēju tās jau atsaldējās un bija ēdamas.

20131017163718-68402.jpg

Sanāca burvīgi,ņemot vērā, ka deserts ir tāds,ka var aizšaut garām cepot.Ieraugot biju sajūmsā,skaits šokolādes fondants.

20131017163907-65206.jpg

Bet pats galvenais vēl tikai priekšā....vulkāna izvirdums,ar nazi nogriežam gabaliņu un skaistums nāk ārā....

20131017164115-59525.jpg

 

Ak!, un uh!, un ai!,kas par sajūsmu to redzot...

20131017164231-83694.jpg

20131017164242-97155.jpg

20131017164259-74860.jpg

 20131017164425-88315.jpg

 

Saldējums burvīgs...Un ķirbja neēdājiem it nemaz nav jāzin,ka tas ir no kirbja,jo pēc garšas nu nekā to nepateikt.Satriecoši maigs,aromātisiks,krēmīgs....

 20131017164636-50627.jpg

 

20131017164736-54913.jpg

 

Varu vien atkārtot sajūsmas vārdus,cik fantastisks ir šis deserts.

 20131017165018-51561.jpg

Šis desert5s,manuprāt pārsteigs ikvienu.

20131017165030-17950.jpg

 

Ierasts,ka karsts  fondants tiek pasniegts ar aukstu saldējumu un svaigām ogām,tieši tādēļ arī man ir šī kombinācija.

20131017165039-38443.jpg

 

Nepietiek ar to,ka ir redzēts,pats svarīgākais ir to izjust,nobaudīt......

20131017165050-89005.jpg

 

Perfekto......

20131017165058-16729.jpg

 

 Projekts "Rasa. Tūkstoš recepšu noslēpums": ceturtais uzdevums

20130920141638-49845.jpg

 

 

 

 

 

taschinka taschinka 18. Oct 2013, 14:54 Sanita_

Visvienkāršākais ir mans variants,bet visgrūtākais,kur uzreiz cep mīklu bez saldēšanas un pildījuma.
Vislabākās manā skatījumā ir keramiskās formiņas,bet zinu ka profesionāli pavāri izmanto metāla ar cauru dibenu,jo gatavo visgrūtāko versiju sim desertam.Lasīju,ka pēc šī fondanta deserta spiež par restorānu un par pavāru,jo grūtākā deserta versija esot tiešām sarežģīta,lai trāpītu 10.

Katram pagatavošanas paņēmienam atšķiras mīklas konsistence līdz ar to ,protams, formiņas materiāls var spēlēt savu lomu.

Man pašai arī gribas iemēgināt tās atlikušas gatavošanas versijas,kaut viegli nebūs jo cepeškrāsns bez grdiem man.

taschinka taschinka 18. Oct 2013, 07:11 krixis3

Šim desertam ir vairāki pagatavošanas veidi,šis ko gatavoju es ir viens no vienkāršākajiem.Pildījumā liek sasaldētu sokolādes krēmu,kas izkūst cepoties.

Bet klasiskais variants,ko visgrūtāk pagatavot neprofesionālim ir,ka mīklu lej formiņās cep noteiktā tempertūrā uz noteiktu laiku un sanāk,ka sāni apcepas,bet vidus paliek šķidrs bez papildus pildījuma.
Šis variants ir grūts ar to,ka jāzin tempertūra kādā tiek cepts,jāpiešaujas arī pie laika cik ilgi cept konkrētās formiņās.

Vēl ir trtešais variants,vidējais,mīklu lej formiņās,liek saldētavā uz minimums 3 stundām.Tad no saldētavas liek sakarsētā cepeškrāsnī,sanāk ka kamēr sāni atsaldējas un izcepas,vidus paspēj vien atsaldēties un paliek šķidrs.

Padomā ir arī abas pārējās versijas izmēģināt,jo deserts man ir ļoti iepaticies.
Un tiešām iesaku nebaudīties un iemēģināt nesteidzoties.

taschinka taschinka 18. Oct 2013, 07:05 Sanita_

Jā,nedaudz ņemos pa Ievas žurnālu.

Paldies!

meiva meiva 17. Oct 2013, 21:15

Lūdzu adresīti kurp doties šādu gardumu garšot 😀
Ko tik gardu pat bildēs sen neesmu redzējusi. Īsts meistardarbs. SUPER!

taschinka taschinka 17. Oct 2013, 17:32 vairinna

Es jau ,kad sāku gatavot necerēju uz šādu perfektu iznākumu,jo recepte ir mans eksperiments.Bet tomēr izdevās labāk kā plānoju.Un izrādās,ka nesteidzoties nav nemaz sarežģīti,galvenais ieplānot,sagatavot un uz priekšu.