Sastāvdaļas biskvītam:
200g vārīta,rīvēta sarkanā biete
250g sarkano ogu mikss,saldētas avenes,ķirši,dzērvenes,pāris kazenes
1 ēd.k 5 % etiķis vai 2 ēd.k citrona sula
1 tēj.k soda
1 glāze mannā ( 250ml)
1,5 glāzes rīsu milti ( 375ml)
1 glāze eļļa (250ml)
1 glāze skābais krējums (250ml)
1 olas baltums
1 glāze cukurs
vaniļas cukurs
ruma esence
Sastāvdaļas krēmam:
1 glāze piens (250ml)
1/3 glāze mannā
250ml saldais krējums 35%
50g sviests
cukurs pēc garšas,ap 1/3 glāze
vaniļas cukurs
pāris ēdamkarotes kokosa skaidiņas
Gatafvojam biskvītu:
Atsaldējam ogas.Man bija vienādā daudzumā ķirši,dzērvenes avenes un pāris kazenes.
Izvāram,atdzesējam,nomizojam,sarīvējam sarkano bieti.Labāk izmantot to biešu šķirni kuras ir garenas nevis apaļas,tās labāk saglabā krāsu.
Sablenderējam ogas,tad pievienojam rīvētu bieti un citrona sulu vai etiķi.Visu kopā sabloenderējam līdz viendabīgai konsistencei.
Ieteicams massu izlaizst caur rupju sietiņu,lai atbrīvotos no aveņu kauliņiem,bet es to neizdarīju.Secināju,ka tas nepieciešams,kad nogaršoju kūku,kauliņi ēdot jūtami,bet nav tik traki traucējoši.
Atsevišķā traukā samaisam cukuru,mannā,rīsu miltus,sodu.Iemaisam eļļu,krējumu,ogu biezeni.Kārtīgi izmaisam.Pievienojam vaniļu,ruma esenci.
Atsevišķi saputojam olas baltumu ar šķipsniņu sāli,tad pievienojam kādas 2 ēd.k cukuru un putojam līdz stingrām putām.
Olas baltumu iecilājam mīklā.
Formu iesmērējam ar sviestu un apakšā ieklājam cepamo papīru,lai vieglāk biskvītu izdabūt.
Lai būtu kūkas dekorēšanai drupačas nedaudz mīklu ielēju kēksa mazajā formiņā.Bet pārējo sadalīju divās daļās un cepu divus biskvītus 24cm diametra formā.
Formu apsedzam ar foliju un cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem 20 minūtes.Tad foliju noņemam un cepam ap 180 grādiem vēl kādas 15 minūtes.
Gatavību pārbaudam iedurot sausu kociņu.
Necenšamies apbrūnināt biskvīta virsmu.Tai jāsaglabā sarkanais tonis.
Cepu divus biskvītus,jo bietei raksturīgi mainīt krāsu,ja ilgi to cep.
Ja būs viens biezs biskvīts,pastāv iespēja, ka biskvīts nebūs sarkanā tonī,bet gan paliks brūns.
Atdzesējam.
Kēksu,ko cepu no šīs mīklas atdzesēju un sablenderēju,tās būs drupačas dekorēšanai.
Gatavojam krēmu:
Pienā iemaisam 2 ēd.k cukuru un uzvāram mannā putru.Atdzesējam,saputojam kopā ar sviestu.
Atsevišķi saputojam saldo krējumu ar cukuru,vaniļu līdz izveidojas putukrējums.
Ieputojam mannā krēmu un nogaršojam cukura daudzumu.
Krēmā iemaisam nedaudz kokosa skaidiņas.krēmu liekam ledusskapī uz 30 minūtēm.
Tad ar pusi krēma apsmērējam vienu biskvītu.
Pāri liekam otru biskvītu.
Ar atlikušo krēmu apsmērējam visu kūku.
Sānus apberam ar drupačām ko ieguvām no kēksa.
Vidus daļu kūkai apbēru ar kokosa skaidiņām.
Prieks,par iegūto sarkano toni,jo gatavojot nezināju,kā izdosies.
Manuprāt ,ir pietiekami skaisti,ņemot vērā, ka krāsa ir dabīga.
Kūku liekam ledusskapī uz vismaz stundu.
Maigs,mitrs biskvīts,maigs,viegls krēms.....
Burvīgi.......
Nezinu vai kūka kam konkrētam līdzinās pēc garšas,jo recepte ir reāla improvizācija.Bet garda tgan tā ir,patīk,ka biskvīts arī bez krēma ir mitrs.